‘Küresel İklim Değişikliği Sürecinde Tarımsal Planlama’ konferansı gerçekleştirildi

‘Küresel İklim Değişikliği Sürecinde Tarımsal Planlama’ konferansı gerçekleştirildi cukurovagazetesi.com
Sami ŞAHİN

Mersin Ticaret Ve Sanayi Odası, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Akdeniz Ziraat Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi İşbirliğinde, ‘Üretmezsek Tükeniriz’ isimli tarım konferans serisi içerisinde olan ‘Küresel İklim Değişikliği Sürecinde Tarımsal Planlama’ konferansı gerçekleştirildi.


Yoğun katılımın olduğu konferansa Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurul Başkanı Hakan Sefa Çakır, Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Bloomberg HT Programcısı İrfan Donat, Üretici ihracatçı Özbek katılım sağladı. 


Konferansta bu yıl küresel iklim değişikliğinin tarıma etkileri ve tarımda planlama ele alındı. Bu planlar yapılırken yeni türler kadar yeni pazarların talepleri, çiftçi taleplerinin göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulanıp, tarım, enerji, girdi maliyetlerinin bir bütün olarak planlanması gerektiği belirtildi. Konferansta konuma yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, geleceğimizi kurtarmak için iklim değişimine uyum çalışmalarına ihtiyaç olduğunu söyledi. Mersin Büyükşehir belediye başkanı Vahap Seçer tarıma olan desteklerinin hep var olduğunu ve giderek desteklerini arttırdığını belirtti.  


 “İKLİM DEĞİŞİMİNE UYUM ÇALIŞMALARINA İHTİYAÇ VAR”
Bilinen bir sorunun mücadelesi için oyalandıklarını ve bunun daha önce yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Çakır, “Bu kadar net şekilde önümüzde duran bu sorunla mücadele için maalesef yıllarca oyalandık. Geleceğimizi kurtarmak için iklim değişimine uyum çalışmalarına ihtiyaç var. Mevcut yasal ve kurumsal düzenlemelere, stratejik planlara, politika ve programlara tarımda enerji kullanımının azaltılması, sürdürülebilir kaynak kullanımı, kuraklığa dayanıklı bitkilerin geliştirilmesi ve ıslahı, kurak dönemlerde, kısıntılı sulama konularında yöntem ve araçlarının iyileştirilmesi, toprakta karbon tutulumunu sağlayan arazi işleme yöntem ve araçlarının geliştirilmesini hedefleyen maddeler eklenmesi gerekiyor” dedi.


“MERSİN’DE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ENSTİTÜSÜ KURULMALI”
Sorunlara çözüm önerileri sunan Başkan Çakır, “Sorunun çözümü için örgütlü bir yapı oluşturulması, iklim değişikliğine uyum için küçükbaş hayvancılığın yaygınlaştırılması, iklim değişikliğine uyum kapasitesi yüksek olan yerli ırklarının genetik yapısının iyileştirilmesi ve Mersin’de Küçükbaş Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nün hızla teşkil edilmesi gerekiyor. Bölgelere özel afet planları yapılması, seracılık özelinde eylem planları oluşturulması çok önemli, bu alanda ar-ge çalışması yapacak agroparkların desteklenmesi de bir o kadar önemli. Mersin Agropark’ın Türkiye’de bir ilk, burada İklim Değişikliği Adaptasyon Merkezi kurduk. İklim değişikliği ve uyum süreçleri konusunda tarımsal üreticilere ve tarımsal ürün işleyen sanayi firmalarımıza bilgilendirme çalışmaları yapacağız. Bu merkezle, Mersin özelinde kısa, orta ve uzun dönem ürün deseni,  diğer bir değişle ürün haritası çalışması yapacağız” ifadelerini kullandı.