‘’Tarımsal Planlama’’ konulu konferans

‘’Tarımsal Planlama’’ konulu konferans cukurovagazetesi.com
Şule İnan

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Akdeniz Ziraat Odası ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi iş birliğinde ’’Küresel İklim Değişikliği Sürecinde Tarımsal Planlama Konferansı’’ gerçekleştirilecek.


27 Ocak tarihinde ve üçüncü kez düzenlenecek olan konferans, Mersin Üniversitesi Akdeniz Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Konferansın konuşmacıları; Ali Ekber Yıldırım, Levent Kurnaz, İrfan Donat ve Özbek Özler'in olacağı bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, konuya ilişkin yayımladığı raporda; tüm tarım mahsullerinin büyümesi için toprak, su, güneş ışığı ve sıcaklık ihtiyacı olduğu bilinmekte olup, iklim, sayılı unsurların hepsine etki eden dinamik bir bileşen olduğunu belirtiyor. Bu sebeple Bakanlık, söz konusu durumun tarım sektörü için yarattığı risk, içerdiği bilinmezlikler yüzünden yüksek seviyede olduğu tahmin edildiğini bildiriyor.

Raporda aynı zamanda; küresel ortalama sıcaklıktaki her bir santigrat derece artışın, küresel ortalama arazi verimlerini buğdayda yüzde 6, mısırda yüzde 7,4, pirinçte yüzde 3,2 ve soya fasulyesinde yüzde 3,1 azaltacağı ön görülmekte olduğu da vurgulanıyor.