Narenciye üreticilerine kötü haber: “Sorunlar devam edecek”

Narenciye üreticilerine kötü haber: “Sorunlar devam edecek” cukurovagazetesi.com
Ebru DOST

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, bu sene ürünleri dalda kalan limon üreticileri başta olmak üzere narenciye üreticilerine kötü haberi verdi: “Çiftçinin bu yıl yaşadığı sorunlar gelecek sezonda da devam edecek”


Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ile narenciye üreticisinin özellikle bu yıl ürünlerini satamamasının sebeplerine ve çözüm önerilerine dair bir röportaj gerçekleştirdik.

Yılmaz, Çukurova Gazetemize verdiği demeçte narenciye ürünlerinin satılamamasına temel sebep olarak dış ihracat yetersizliğini ve iç piyasadaki tüketim azlığını işaret etti.

Ziraat Odası Başkanı da umutsuz

Başkan Yılmaz, bu yıl yaşanan narenciye krizine dair üzücü açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “Limon üreticimizin limonunun dalda kalması bizi ziyadesiyle üzdü. Narenciye üretimin de bu yıl çok ciddi sıkıntılar oluştu. Bu sıkıntılar öncelikle limonda başladı. Limon bu sene hiç ama hiç kâr etmedi. 50 kuruş veya 1 lira seviyesinde seyretti. İnsanlar ürününü değerlendiremedi ve ürünleri dalda kaldı. Dalında kalan meyvelerde başka bir sorunu beraberinde getirmekte. Eğer meyveler ağaçta kalır ve sökülmezse bir sonraki üretim dönemi için sıkıntılar çıkabilir. Çiftçi ürünlerini bahçeden toplayıp dışarı çıkarmak zorunda” diye konuştu.

“Sebebi: Dış ihracat pazarlarımızı kaybettik”

“Bu yıl narenciye para etmedi. Ekonomik karşılığı yok. Üretim maliyeti 4 veya 5 lira iken çiftçi, ürününü üretim maliyetine bile satamadı. Elimizde böyle bir veri yok ama bizim Türkiye’de ürettiğimiz narenciyeyi, önemli ölçüde dış piyasaya ihraç etmemiz lazım. Sanırım ihracatla ilgili sıkıntılar var. Yeteri kadar ihracat yapamıyoruz. İhracat yapabileceğimiz elimizde bir tek Rusya kaldı. Rusya da zaman zaman sıkıntı çıkarıyor. İlaç sıkıntısı vs. diyerek yeterli miktarda ürün almıyor. Sadece Rusya değil önceden ihracat yaptığımız pazarlarımızı da kaybettik. Mersin, Adana, Hatay ve Antalya gibi şehirler narenciyenin başkentleridir.  Bu şehirlerin verimliliğini olumlu yönde kullanabilip çiftçiyi sevindirebilmemiz lazım”

“Çözümü: İç piyasada teşvikler oluşturulmalı”

“Bu yıl çok ciddi sıkıntılar yaşandı. Bundan sonrada bu sorunlar yaşanacak gibi. Sanırım iç piyasada yeteri kadar tüketim olmuyor. Farklı etkinlik ve projelerle iç piyasadaki tüketimi de arttırmak lazım. Örneğin; limon ve mandalinanın kâr etmediği dönemlerde büyükşehir belediyesi bir ay boyunca üreticiden mandalina aldı ve okullarda dağıttı. Bunu bütün belediyeler, resmi kurumlar, valilik ve özellikle de milli eğitimde yapmalı. Örneğin; okul kantinlerinde taze sıkılmış meyve suyu hem beslenme açısından hem de iç piyasadaki tüketimi arttırmak adına sunabilir. Bunların teşvik edilmesi gerekiyor”