Mersin’de yıllardır uygun fiyata okuma kitapları ve öğrenci çalışma kitapları satan Hocam Kitapevi, kitap fiyatlarının pahalı olduğu bugünlerde de öğrencilerin yanında olmaya devam ediyor.
Öğrenci çalışma ve test kitaplarının neredeyse yüzde yüz zamlanmasının ardından öğrenciler ek kaynaklara ulaşımda zorluk çekiyor. Mersin’de öğrenciler, uygun fiyata kitap alabilmek için de Hocam Kitapevi'ni tercih ediyor.
Hocam Kitapevi sahibi Nabider Ertaş ile kitap pahalılığı, eğitim sektörü ve öğrenciler üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. İşletme sahibi Ertaş, röportajda daima öğrencilerin yanında olacaklarını belirtti.
“Bizde öncelik, para değil öğrenci memnuniyeti”
Kitapevi sahibi Nabider Ertaş, işletmesinin öğrenciler tarafından çokça tercih edilmesinin sebepleri arasında, öğrenci memnuniyetini işaret gösterdi. Ertaş, “Burası öğrencilere çokça hitap eden bir yer. Diğer kitapevlerine göre öğrencilerle daha çok sıcak olduğumuz bir yer. Burası sıcak ve samimi bir işletme. Mesela, müşterilerimiz bir şey alırken onlara fayda sağlayacak başka kitaplarda sunuyoruz. Bizler bunu para için değil, müşteri ve öğrencileri memnun etmek için yapıyoruz. O yüzden 35- 40 yıldır piyasadayız ve Mersin’in en tercih edilen kitapevlerinden biriyiz” dedi.
“Mersin’de ikinci el kitap satışını ilk biz yaptık”
Uygun fiyatlı ikinci el kitap satışı yapan işletme sahibi Ertaş, bu uygulama sayesinde öğrencilere destek olduklarını belirterek, “Mersin’de ilk ikinci el kitap satışını biz yaptık. Elinizdeki kitapları değerlendirip başka müşteriye veriyoruz. Böyle bir dönüşüm başlattık. Bu sayede kitap fiyatlarını daha uygun fiyata satmaya başladık. Müşteri de bu mantığa alıştığı için aldıkları kitapların üstünü karalamıyorlar, getirip bizlere satıyorlar. Biz de o kitabı uygun fiyata başka bir müşteriye verebiliyoruz. Ve böylelikle bir dönüşüm sistemi meydana geliyor” diye konuştu.
“Kitap fiyatları çok arttı ama zamları çok yansıtmıyoruz”
“Kitap fiyatları çok fazla arttı fakat bizler özellikle okul kitaplarına bu zamları yansıtmamaya çalışıyoruz. Elimizdekilerin fiyatını değiştirmeden satıyoruz. Özellikle de okul kitaplarını…”
“Öğrenciler için kitap almak lükse girdi”
“Gelen zamlar hem müşterileri hem de bizleri etkiledi. Bu zamlar, okuma kitaplarının satışını da çok azalttı. İnsanlar, 3 kitap alabilecekken şimdi 1 kitap alıyorlar. Daha çok düşünerek alıyorlar. Özellikle de öğrenciler artık tek tek kitap almaya başladı. Tek tek alıyorlar, öbürünü getiriyorlar, satıyorlar, üzerine para ekleyerek yeni kitap alıyorlar. Çünkü kitapta artık lükse girmeye başladı.
“Milli Eğitimin kitapları yeterli olmuyor”
“Bunun yanında öğretmenlerde kaynak kitap istiyor. Mesela öğretmen bir yayınevinin bir kitabını öneriyor ve bütün öğrencilerden kitabı almasını istiyor. Bir öğrenci kitabı alamazsa dersi takip edemiyor. Bu durumda maddi durumu daha az olan veliler çocuklarını okutmakta tabii ki zorlanıyorlar.”