Kış aylarının vazgeçilmezi: Bitki çayları

Kış aylarının vazgeçilmezi: Bitki çayları cukurovagazetesi.com
Şule İnan

Mersin’de kış aylarının gelmesiyle beraber hastalıklarda çoğalmaya başladı. Vatandaşlar da, hastalıklara karşı korunmak için bitki çaylarını tercih etmeye başladı. Mersin’de uzun yıllardır aktarlık yapan Sezai Mahmut Ülgen; Mersinlilerin kış aylarında, hastalıklar için ilk tercihlerinin bitki çayları olduğunu belirterek, örnek kış çaylarını sıraladı.


Aktar Sezai Ülgen, soğuk algınlıklarında özellikle zencefil ve zerdeçalın tüketiminin önemine işaret etti.

‘’Hastalığı daha çabuk atlatmış oluyorlar”

Vatandaşın kış aylarında bitki çaylarını tercih ettiğini belirten Ülgen, hastalıklar için bağışıklık sistemini güçlendiren bitkilerin rağbet gördüğünü söyledi. Aktar Ülgen, ‘’Müşteriler özellikle zencefil,  zerdeçal, tarçın, ıhlamur tarzı baharat ürünlerini çok tercih ediyorlar. Onun haricinde hibiscus otu çok satılıyor. Vatandaş hastalıklara karşı önlemini, bitki çaylarını kullanarak alıyor, böylelikle hastalığı daha çabuk atlatmış oluyor’’ diye konuştu.

‘’Kaynar, şifa deposu’’

Bugünlerde ise çok satılan ve rağbet gören diğer bir ürününün ‘’kaynar otu’’ olduğunu belirten Ülgen; içeceğin Mersin’e özgü olduğunu söyleyerek, çayın içeriğinde; zencefil, zerdeçal, yenibahar, karabiber bulunduğunu aktardı. Kaynar otuyla yapılan çayın, adeta bir şifa deposu olduğunu söyleyen Ülgen; lohusa kadınlarının, süt çoğalımına katkı sağladığı için söz konusu çayı tercih ettiklerini belirtti.

 

“Zencefil ve zerdeçal kanser hastaları için öncelikte”

Bağışıklık sistemini güçlendiren ve kış aylarında vatandaşın sıkça tercih ettiği zerdeçal ve zencefilin, aynı zamanda kanser hastalarının da önceliği olduğunun altını çizen Aktar Ülgen, özellikle zerdeçalın hücre yenileme etkisi olduğu için sağlık açısından tercih edildiğinden söz etti.

 

“Bizler de karışık kış çayları üretiyoruz”

Havaların soğumasıyla beraber; öksürüğün, nezlenin ve soğuk algınlıklarının arttığına dikkat çeken Ülgen, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Biz de buna önlem olarak karışık kış çayları üretiyoruz; yedi-sekiz bitkinin karışımı ile oluşan bitki çaylarımızı tüketen müşteriler çokça memnun kalıyor”