‘’Eczaneler kaderine terk edildi’’

‘’Eczaneler kaderine terk edildi’’ cukurovagazetesi.com
Şule İnan

Mersin Eczacı Odası, son yıllarda gittikçe artan enflasyon karşısında, eczanelerin kapanma noktasına geldiğini belirtti.


Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Mersin Eczacılar Odası; ilaç fiyatlarına yönelik yaptığın çağrılarının cevapsız kaldığını ve eczanelerin kaderine terk edildiğini vurguladı.

''Eczane kar marjları düştü''

Mersin Eczacılar Odası, 2009 yılında dönemsel Euro değeri 8 kat art olmasına rağmen, İlaç Fiyat Kararnamesi’ndeki baremlerin sadece 3 kat artırıldığını açıkladı. Oda; tek başına yapılan zamların, eczanelerin kar marjlarını düşürdüğünü, sanayinin cebini doldurmaktan öteye gitmediğini savundu.

‘’Eczacılar zorlanıyor’’

İlaç firmalarının, Kamu Kurum İskontosu uygulanmayan veya eksik uygulanan ilaçların sayısını artırdığına da değinen Mersin Eczaneci Odası, söz konusu iskontoları ödemek için sistemin karışık bir şekilde hazırlanarak, eczacıların zorlandığına işaret etti.

‘’İlaç firmaları ve ilaç dağıtım kanalları arasında çözümlenmesi gereken konuların, eczacılar ve eczane ekonomileri üzerinden giderilmeye çalışılması hizmet süreçlerini ciddi şekilde baltalamaktadır.’’ diyen Mersin Eczacı Odası, konuya ilişkin bir çözüm sağlanamazsa çok büyük bir halk sağlığı probleminin ortaya çıkacağını kaydetti. 

‘’Hastalar için tedirginiz’’

Eczacıların, ödemesini 90 gün sonra alacağı 1000'den fazla kalem ilaç için, 60 günde ödeme yapmaya zorunlu tutulduğuna dikkat çeken Mersin Eczacı Odası, sürenin 45 veya 30 güne kadar düştüğünü belirtti. Mersin Eczacı Odası, ‘’Eczanelerimiz zaten ekonomik bir çıkmazda olduğu bu süreçte, eczane ekonomilerine bir darbe de ödeme sürelerindeki bu farklılık vurmaktadır. Hatta bu 1000 kalem ilacı, hastalara nispeten daha fazla sunan eczanelerimiz dağıtım kanalları tarafından adeta gözden çıkarılmış durumdadır. Bu, bizler için kabul edilemez bir tavırdır! Ayrıca, bu ilaçlar çoğunlukla yüksek maliyetli onkoloji ilaçlarıdır. Elbette bizler bu darboğazdan geçerken sadece eczanelerimiz için değil; eczanelerimiz, ödeme süresi farklılıklarını finanse edememeye başladığında bundan etkilenecek olan hastalarımız için de tedirginiz. Çünkü yakın zamanda bu ilaçları karşılayabilecek ekonomik güçte eczane bulmakta zorlanacağız.’’ ifadeleriyle konuya tepki gösterdi.