Mersin'de ekmeğe zam kapıda

Mersin'de ekmeğe zam kapıda cukurovagazetesi.com
Ebru DOST

Mersin Fırıncılar Odası başkanı Faruk Dalkılıç, asgari ücret zammının ardından ekmeğe de zam geleceğini söyledi.


Mersin Fırıncılar Odası başkanı Faruk Dalkılıç ile ekmek zammı konusunda bir röportaj gerçekleştirdik.

Zam furyasının başladığı bu günlerde ekmeğe de zam gelecek mi? sorusu başkan Faruk Dalkılıç ile cevap buldu.  Başkan Dalkılıç, ekmeğe zammın kaçınılmaz olduğunu ve 1-2 ay gibi kısa bir sürede zam yapılabileceğini ifade etti.

Ekmeğe zam gelecek mi, zamlı fiyat ne kadar olur?

Faruk Dalkılıç: “Ekmeğe zam muhakkak gelecektir. Asgari ücret zamlandı. Bununla beraber üreticiler ve esnaflarda ürünlerine zam uygulamaya başladı. Sırasıyla una, yağa, doğalgaza, susama vs. zam gelecek ve bu zamdan ötürü ekmek fiyatı da tabi ki zamlı olacaktır. Şu an da bir fiyat veremem. Maliyetlerimize bağlı. Maliyetlerin hesaplanmasını yaparak ortalama bir fiyat belirleyeceğiz”

Fırıncılar arasında rekabet ne durumda?

“Fırıncılar arasında artık rekabet kalmadı. Çünkü hepsi zorlu ekonomik koşullardan etkilendi ve bir rekabete giremiyor. Ekmek maliyeti artık pahalandı ve fırıncılar kendi kabuğuna çekilip ekmeğini satma derdine düştü”

Mer-ek zarar ediyor mu?

(Mersin Ekmek Fabrikası Ürünleri) Mer-ek tabiki zarar ediyor. Çok ekmek üretiliyor ve ucuz fiyata satılıyor. Zannediyorum ki Mer-Ek te satılan ekmekler ancak çalışanların parasını çıkarıyordur. Orada çalışan vatandaşlar var, lojistik pahalı. Bunların ücretlerinin çok ucuz fiyata satılan ekmekle karşılandığını düşünmüyorum.  Zaten ülkemizde belediye ekmeği dağıtma işlemi bir siyasi malzeme haline gelmiştir. Mersin içinde böyle olduğunu düşünüyorum”