Eczacılar HPV aşısı için bilgilendirildi

Eczacılar HPV aşısı için bilgilendirildi cukurovagazetesi.com
Ebru Dost

Eczacı Cem Kılınç “Hpv, Serviks Kanseri, Hpv Aşısı” konulu bir eğitim gerçekleştirdi. Eğitimde Avukat Derya Demir ise Hpv aşısının geri ödenmesi için izlenecek yollar hakkında bilgi verdi.


21 Aralık 2023 tarihinde Mersin Eczacı Odası’nda gerçekleştirilen eğitime Mersinli eczacılar yoğun ilgi gösterdi.

“Hpv aşısı hayati önem taşımaktadır”

Eğitimde eczacıların, halkı Serviks kanseri ve Hpv aşısı hakkında bilinçlendirilmesi amaçlandı.

Türkiye’de en çok görülen 10. kanser türü olan serviks (rahim ağzı) kanseri ve aşısı hakkında Mersinli eczacılara sunum yapan Eczacı Cem Kılınç, “Hastalar, Hpv’nin maddi, fiziksel, duygusal olarak yükünden dolayı depresyon, iş gücü kaybı, semptomlar, kanser korkusu, anksiyete, kendine karşı saygı kaybına sebep olabiliyor” diye konuştu.

Sunumda Hpv aşısının 9 yaşından itibaren kadın ve erkeklere yapılabileceğini de söyleyen Kılınç, “Hpv aşısı hayati önem taşımaktadır ve tıbben gereklidir.  Bu hastalığı aşı olarak yenmek mümkündür. Yıllık bazda Hpv kaynaklı kanserler ve virüsünün yaygınlığı vakaları, kadınlarda 527.100, erkeklerde ise 33.800’dür” dedi. 

Bilindiği üzere Hpv aşısı ücreti 10.000 TL’yi bulmakta. Hayati bir önem taşıyan Hpv aşısı için yapılan ödemelerin geri alınması konusunda ise eczacıları Avukat Derya Demir bilgilendirdi. Demir, Hpv aşısı yapan vatandaşların hukuki süreçle beraber aşı ödemelerini geri alabileceğini söyleyerek, “HPV aşısı olduktan sonra, aşı ödemesini gösterir belgelerinizle birlikte ilgili SGK müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak ödediğiniz bedelin iadesi talebinde bulunabilirsiniz” şeklinde konuştu.