Yenice, işgalden 100 yıl önce kurtuldu

Yenice, işgalden 100 yıl önce kurtuldu cukurovagazetesi.com
Haber Merkezi

19 Aralık tarihi Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Yenice Mahallesi’nin düşman işgalinden kurtuluş yıldönümü vesilesiyle hatırlanıyor.


Osmanlı Devleti hükmünde Fransız işgaline uğrayan Yenice, 19 Aralık 1921 yılında imzalanan antlaşma gereğince işgalci askerler tarafından boşaltıldı.

16 Kasım 1921 Türk-Fransız Heyetlerinin Yenice Görüşmesi

 Türk ve Fransız heyetleri Yenice istasyonunda bir vagonda buluşup, Çukurova’nın devir teslim protokolünü hazırladılar.
 
Türk heyetinde Muhittin Paşa, İç İşleri Bakanlığı Müsteşarı Hamit Bey, Albay Şükrü Naili (General, Gökberk) Bey, İstihkâm Albayı Sıtkı (General) Bey vardı. Ayrıca Milletvekillerinin tamamı ve Kars Milletvekili Cavit Bey'in yanı sıra ileri gelen pek çok vardı.

Fransız heyetine Franklin Bouillon nezaret edecekti. Yanında Albay Mujen ve Yarbay Sarı bulunacaktı. Fransız heyeti 15 Ekim 1920 günü “Tulon”dan gemiyle yola çıktı. Türk heyeti önce Pozantı’ya geldiler.
 Türk heyeti Pozantı’da kendi arasında bir ön hazırlık toplantısı yaptılar. Buradan trenle hareket ederek Yenice’ye geldiler. Fransız heyeti de gelmişti. İki heyet 16 Kasım 1921 tarihinde Yenice istasyonunda bir vagonda buluştular.
 İki heyet, Ankara Antlaşması maddeleri doğrultusunda Çukurova’nın devir teslimi konusunu görüştüler. Güneydeki işgal ettikleri şehirleri nasıl ve hangi tarihlerde teslim edecekleri konusunda bir protokol hazırlandı ve nihai olarak Yenice'nin kurtuluşu sağlandı.