Cihat Yaycı MEÜ’de ‘Mavi Vatan’ konulu konferans verdi

Cihat Yaycı MEÜ’de ‘Mavi Vatan’ konulu konferans verdi cukurovagazetesi.com
Haber Merkezi

Mersin Üniversitesi Gastronomi ve Yeniler Topluluğu ile Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği, M. Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı’nın da konuşmacı olarak katıldığı “Ortadoğu’daki Gelişmeler Bağlamında Mavi Vatan” konferansı, geniş bir katılımla düzenledi.


1 Aralık Cuma günü Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen program öncesinde M. Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar’ı makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından başlayan programa Rektör  Prof. Dr. Erol Yaşar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çağrı Çetin, Emekli Tuğamiral Fuat Gedik, Memur-Sen Mersin İl Başkanı Abdullah Çelik, öğretim elemanları, idari personel ve öğrenciler katılım sağladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından açış konuşmaları gerçekleştirildi ve konferansa geçildi.

Mersin Üniversitesi milli konulara yönelik düzenlediği bilimsel ve kültürel faaliyetlerle Türkiye için çok önemli bir üniversite konumunda olduğunu vurgulayan M. Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, sunumunda Türk denizcilik tarihi, Türklerin Ege ve Akdeniz hakimiyeti tarihi, dünya deniz ticareti ve enerji kaynakları örneğinde denizlerin önemi ve Türkiye’nin neden denizlere önem vermesi gerektiği konularından bahsetti. Dünya doğalgaz, petrol ve kaya gazı rezervlerinin önemli bir kısmını derinliklerinde barındıran denizlerin, gelecek yüzyıllarda uluslararası mücadele alanına dönüşeceği öngörüsünde bulunan Doç. Dr. Yaycı, Türkiye’nin gelecek nesillerinin bu bilinçle hareket ederek bu sürece sahip çıkacağını ümit ettiğini ifade etti.

Türkiye ’nin büyük tarihinden beslenen Mavi Vatan’ın her Türk evladı tarafından benimsenmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Yaycı, sunumuna Ortadoğu’daki gelişmeler ışığında Mavi Vatan doktrinin önemini anlatarak devam etti. Türkiye’nin Doğu Akdeniz-Libya-Filistin hattında oyun kurucu bir rolde yer alması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Cihat Yaycı, söz konusu konularda gerçekleştirilecek görüşmelerin Türkiye’nin çıkarları ön planda tutularak değerlendirilmesinin zorunluluk olduğunu söyledi. Doç. Dr. Yaycı konuşmasını ev sahipliğinden ötürü Mersin Üniversitesi’ne teşekkür ederek sonlandırdı.

Soru cevap bölümü ile devam eden konferans sonunda Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar tarafından M. Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı’ya hediye ve çiçek takdim edildi.