“Batman’da sel can almaya devam ediyor”

“Batman’da sel can almaya devam ediyor” cukurovagazetesi.com
Haber Merkezi

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen 19 Kasım gecesi meydana gelen sel felaketinden sonra Batman’a hem taziye hem de geçmiş olsun ziyaretlerinde bulundu.


 Ankara’ya döndükten sonra, 23 Kasım’da, Meclis Genel Kurulunda bir konuşma yaparak bu konuyu gündeme getirdi. Ertesi gününde ise kamuoyunun ve yetkililerin yaşanan drama dikkatini çekmek için TBMM’de bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Daha önce 30 Ekim-1 Kasım 2006’da meydana gelen sel olayında 11 vatandaşın yaşamanı yitirdiğine ve 9 mahalleye onlarca ton çamur aktığına dikkat çeken Ekmen, maalesef yeterli önlemler alınmadığı için 17 yıl sonra selin 4 can daha aldığını ve birçok haneyi mağdur ettiğini belirtti. Ekmen: “Alışıldık ismi ile Batman İluh Deresi Havzası denilen ve birçok mahalleyi kapsayan bu alanda var olan sel tehdidi, AFAD ve DSİ raporlarında detaylı analizi yapıldığı gibi; güneyden Raman Dağı, kuzeydoğudan Kıra Dağından Batman ovasına doğru gelen irili ufaklı çaylar ve uzantılarından kaynaklanmaktadır.”

Bilindiği gibi Batman şehir merkezinden İluh Deresi; Çay, Yeşiltepe, İluh, 19 Mayıs, Kısmet, Hürriyet, Karşıyaka, Huzur ve Petrolkent mahallelerinden geçmektedir. 2006 yılında yaşanan sel felaketi bu mahallelere tonlarca çamur akıttığı için sonrasında İluh Deresinin çevresi “Afete Maruz” bölge ilan edilmişti. Devamında 1202 hanelik afet konutları yapılmış ancak o bölge boşaltılmamıştır. Düzenlenen raporlar doğrultusunda İluh Deresinin ıslahı için bir proje başlatılmış ve ilk iki etap tamamlanmıştır. Ancak üçüncü etap hala beklemektedir. Gültepe mahallesini etkileyen Avşo ve Şakuli çaylarının ıslahı ise yüzde doksan oranında tamamlanmıştır diyen Ekmen, konuşmasına şöyle devam etti: “2006 felaketinden sonra TMMOB’nin hazırladığı rapor ile 2021 yılında AFAD tarafından hazırlanan raporda Savaro Deresinde sel ihtimalinin yüksek olduğu belirtilmiştir. AFAD ve DSİ raporlarına göre Batman kent merkezi yüksek taşkın risk haritasında yer almaktadır. Fakat Belediye ve diğer ilgili kamu kuruluşları bu risklere uygun bir planlama yapmamıştır.” Ekmen, 2006 yılında selden etkilenen alanların fazla olması yan kolların İluh Deresi ile bağlantılarının kesilmiş olmasına bağlıdır. Kaynağını dağlık alanlardan alan Çay, Şakuli ve Savaro dereleri şehir merkezine kadar belirli bir yatakta akmakta. Merkezde bu yataklar ortadan kaldırıldığı için söz konusu dereler cadde ve sokaklara yayılarak normalde selden etkilenmemesi gereken alanların da etkilenmesine yol açmakta dedi. Ekmen, çözüm olarak: Savaro ve beş altı koldan oluşan Çay derelerinin ıslahı DSİ tarafından bir an önce programa alınmalıdır. Taşkın konusu olan İluh Deresinin ise Belediye tarafından bir an önce rekreasyon çalışması yapılmalıdır. Sonuç olarak yetkililerin AFAD ve DSİ gibi kurumların hazırlamış olduğu detaylı raporlar doğrultusunda bir an önce hareket geçmesi ve gereken her neyse onu yapmaları gerektiğini ifade etti.