Okul Masrafları Cep Yakıyor!

Okul Masrafları Cep Yakıyor! cukurovagazetesi.com
Sami ŞAHİN

Okulların açılmasıyla birlikte yükselişe geçen kırtasiye fiyatları cep yakıyor. Bir öğrencinin genel kırtasiye alıverişi 1000-2000 arasında değişiklik gösteriyor.


Mersin’de kırtasiye işiyle uğraşa Mehmet Ayvaz okulların açılmasıyla fiyatların yükseldiğini söyledi. Fiyatların yükselmesiyle beraber vatandaşların ucuz ürüne yöneldiğini ve ucuz ürünlerin ömrünün az olduğunu belirten kırtasiyeci Şen “ucuz ürün allıyorlar, bu ürünün ömrü 2-3 gün oluyor, daha sonra ürün bozulunca tekrar almak zorunda kaldıkları için orijinal ürüne verecekleri parayı zaten vermiş oluyorlar” dedi.

“FİYATLAR YÜKSELDİ”

Okul başlamadan önce fiyatların düşükken öğretim yılıyla fiyatların tazelendiğini söyleyen Mehmet Ayvaz “Kırtasiye fiyatları okul açılmadan önce daha uygundu. Her satışta olduğu gibi bizde de arz talep olayı var. Şimdiki fiyatlarla okul açılmadan önceki fiyatlar arasında elbette ki fark var. Fiyatlar yükseldi, yükselmeye devam ediyor. Okul açılmadan önce bir fiyat oturmuştu ama şimdi piyasa hareketli. Okul satışı zamanında yapılan zamları biz henüz yansıtmadık ama bu bizim işletmemizle alakalı bir durum. Zamlı satış yapan kırtasiyelerde var. Sürekli fiyat değişikliği yapmak istemiyoruz. Şu an bize yeni listeler geliyor. Bizde zarara girmemek için mecburen bu fiyatları yansıtmaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.

“OKUL ALIŞVERİŞİ GERÇEKTEN MASRAFLI”

Bir öğrencinin kırtasiye masraflarının ortalama fiyatlarını anlatan Kırtasiyeci Ayvaz, “Okul alışverişi gerçekten masraflı ve geniş kapsamlı. Çanta vs. bunları saymazsak, kitap kalem defter vb. eşyaları ürünleri kabaca hesaplayacak olursak orta kalite bir alışverişte her çocuk için 400 500 TL kadar bir ücret tutuyor. Anasınıfları masraflarını söylemiyorum onlarınki daha pahalı ama ucuz bir şey kalmadı artık ne yazık ki eğer geniş kapsamlı bir okul alışverişi olursa, her şey içerisinde 1500- 2000 TL kesinlikle tutar” diye konuştu.

“UÇ FİYATLARI ZATEN KİMSE KOYAMAZ”

Kırtasiye fiyatlarını belirleyen bir kurum olmadığını söyleyen kırtasiyeci Ayvaz, “Kırtasiye fiyatlarını belirleyen bir yer yok, bizim sattığımız firma ve markalar zam yaptıkça bizlerde zam yapıyoruz ki zarar etmeyelim gelir gider dengesi şaşmasın. Ama öyle çok uç fiyatları zaten kimse koyamaz. Ya da bir ürünü çok düşük fiyata da satamaz piyasayı belli bir seviyenin altına çekmiş ve haksız rekabet etmiş olur. Ha şu olabilir geçen seneden ürün stoğu vardır geçen seneden daha ucuza aldığı için buna göre fiyat biçer” ifadelerini kulandı.

 

“SAHTE ÜRÜN HEMEN KENDİNİ BELLİ EDER”

Sahte ve çakma ürünlerin kolay anlaşılmadığını belirten kırtasiyeci Ayvaz, “Sahte ürün hemen kendini belli eder. Ama bunu normal bir vatandaş zor anlayabilir. Kırtasiye ürünleri sattığımız ve bu sektörde olduğumuz için neyin ne kalitede olduğunu biliyoruz. Bazen bizim bile zor anladığımız zamanlar oluyor. Marka çakmasının poşeti farklı olur oradan anlayabiliriz, bazı ürünlerin lisansı var oradan kontrol edebiliriz” dedi.

“ORİJİNAL ÜRÜNÜN FİYATINA GELİYOR”

Ucuz malın ömrünün az olduğunun altını çizerek sözlerine devam eden Ayvaz, “Size 10 liralık malı 36 TL ye satıyorlarsa bilin ki çakmadır. Çünkü hiçbir ürün ederinin altına satılmaz. Mesela atıyorum normalde 20 TL olan bir kalemi 10 TL’ye aldınız bunun kullanım süresi 3-5 gün ise o kaleme 20 TL verdiğinizde kalemi senelerce kullanıyorsunuz. Zaten sürekli aldığınız ürün fire verdiği için yeni ürün almak zorunda kalıyorsunuz ve bu zaten orijinal ürünün fiyatına geliyor” dedi.