Mersin Üniversitesi, Ufuk Avrupa Programı kapsamında yürütülen ve Avrupa bölgesindeki tüm ilgili ülkelerin (40+) katkı verdiği “Araştırma Yönetimi (RM-Research Management) Yol Haritası Projesi” kapsamında düzenlenen Araştırma Yönetimi Ulusal Yol Haritası Çalıştayı’nda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk’ün katılımıyla temsil edildi.
12 Ekim 2023 tarihinde ODTÜ Araştırmalar Koordinatörlüğü ve RM (Research Management) ROADMAP Projesi Türkiye Araştırma Yönetimi Elçileri adına gerçekleştirilen ve “Avrupa Araştırma Alanını” güçlendirmek ve araştırma yönetimi için çerçeve koşulların oluşturulması için düzenlenen projenin amacını; üye ve aday ülkelerden seçilen “Araştırma Yönetimi Elçileri” (Research Management Ambassadors) ile araştırma yönetiminin çerçevesini belirlemek oluşturuyor.
Bu kapsamda düzenlenen çalıştayda;
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal “Araştırma Yönetimine TÜBİTAK Bakış Açısı”, RM ROADMAP Projesi Türkiye adına Araştırma Yönetimi Elçisi Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan “Avrupa Araştırma Alanının Güçlendirilmesine Yönelik Araştırma Yönetimi Çerçeve Koşullarının Oluşturulması - Projesinin Kısa Tanıtımı ve Çalıştaydan Beklentiler”, Üniversite-Sanayi İş Birliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) Yürütme Kurul Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest “Araştırma Yönetimi Yol Haritası Çalışmasının Ulusal Düzlemde Yayılımı ve ÜSİMP Düzleminde Değerlendirilmesi” ve TÜBİTAK Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Daire Başkanı Hande Alpaslan tarafından da “Araştırma Yönetimine TÜBİTAK Yüksek Teknoloji Platformları Açısından Bakış” başlıklı sunumlar gerçekleştirdi. Sunumların ardından çalıştay bölümüne geçildi.
Çalıştayda; “Araştırma Yönetimi Ulusal Yol Haritası Grup Çalışmaları” olarak dört başlık altında; Ülkemizde Araştırma Yönetimi Süreçlerine Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar Hangileridir?, Araştırma Yönetimi için Hangi Bilgi ve Beceriler Gereklidir?, Ülkemizde Araştırma Yönetimi Konusunda Eğitim Veren veya Destekleyen Kurum, Kuruluş ve Programlar Hangileridir? Ve Araştırma Yönetiminde Ülke Olarak Güçlü ve Zayıf Yönlerimiz Nelerdir, Araştırma Yöneticiliği Mesleğinin Geleceği için Önerileriniz Nelerdir? sorularına cevap oluşturmak üzere dört küme ile çalışmalar yapıldı. Avrupa Araştırma Alanı–ERA Girişimi, No 17 kapsamındaki Research Management (Araştırma Yönetimi) projesi ERA ekosistem paydaşlarının, Avrupa Araştırma Alanı düzleminde iş birliği ağlarına katılma yeteneklerinin ve dijital becerilerin geliştirmesi hedefine yönelik bir girişim olarak planlandı.
Araştırmaları yürüten ve fonlayan kuruluşlarda araştırma yönetiminin profesyonelleşmesine yönelik artan ihtiyaç tanımlanırken, araştırma altyapıları yöneticileri de dahil olmak üzere tüm “Araştırma Yönetimi” paydaşlarını kapsayacak, Avrupa çapında bir ağ oluşturma programı başlatılması da girişim kapsamında planlandı. Avrupa’daki “Araştırma Yönetimi” paydaşlarının tümünü (Araştırmaların fonlanmasından, yürütülmesi ve yönetilmesine, teknoloji transfer profesyonelleri de dahil olmak üzere çıktıların ticarileştirilmesi kadar tüm süreçlerde araştırmacılara destek veren kurum/kuruluşlar, uzmanlar) bir araya getirerek oluşturulacak ortak akıl ile Avrupa Araştırma Yönetimi’nin geleceğini belirleyecek bir “Araştırma Yönetimi Yol Haritası” oluşturulması ve uygulanmasının sağlanmasının hedeflendiği projeden beklenen çıktı ise; 2024 yılı sonuna kadar en az 100 araştırma yürüten ve finanse eden katılımcı kamu kuruluşu ve bu kuruluşlardaki araştırma yönetimi personelinin eğitim ve ağ kurma programlarına dahil edilmesi olarak belirlendi. RM Yol Haritası Projesi Uygulama Planı ile de; ulusal topluluk alanları oluşturulacak, konsorsiyum tarafından tüm ulusal alanlarda eş zamanlı olarak ulusal elçiler üzerinden tartışma başlatılacak, ulusal elçiler bir sonuç belgesi oluşturulacak, tüm grup üyeleri belgeyi desteklememek veya çekimser kalmak yönünde oy kullanabilecek ve sonuç dokümanı AB Komisyonu’na iletilecek.