Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Mersin’e Değer Katanlar Kurulu (MEDEKA) Kent Tarihi Kurulu ve İçel Sanat Kulübü iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘100. Yıl Dönümünde Cumhuriyetimiz Sempozyumu’ sona erdi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın Cumhuriyet’in 100. yılına özel düzenlediği sempozyum13-14-15 Ekim tarihlerinde 3 gün boyunca 4 oturum ve 1 arkeolojik gezi şeklinde gerçekleştirildi. Sempozyumda; Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ve gelişme süreci tarihi, siyasî, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutları akademik bir anlayışla ortaya konuldu.
Oturumlar verimli geçti
Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan sempozyumun 2. gününde devam eden 2. Oturum’da Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan tarafından ‘İngiliz Basınında Türk - Rum Ahali Değişimi’; Türk Alman Üniversitesi’nden Prof. Dr. B. Aykut Arıkan tarafından ‘Cumhuriyet Döneminde Basın ve Medya’; Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. H. Hale Künüçen tarafından ‘Cumhuriyet'in 100. Yılında Atatürk’ ve Emekli Öğretim Üyesi Doç. Dr. İhsan Tayhani tarafında da ‘Lozan'a Ömür Biçme Bilgiçliği, Adalar Gerçeği ve Yüz Yaşına Giren Atatürk Cumhuriyeti’ konu başlıklarından sempozyum verildi. 3. Oturumun Başkanlığı’nı Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seçil Karal Akgün yaptı. Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hürriyet Gökdayı tarafından ‘Cumhuriyet Döneminde Türk Dilinin Gelişimi’; İş Bankası Yönetim Kurulu Eski Başkanı Ersin Özince tarafından ‘Erken Cumhuriyet Döneminde Milli Sermayenin Oluşturulma Çalışmaları Bağlamında İş Bankası Örneği’; Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Birgül Bozkurt ve Doç. Dr. İbrahim Bozkurt tarafından ‘Cumhuriyet Döneminde Çağdaşlaşma ve Ulusallaşma Sürecinde Eğitim’ ve Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Esra Dik tarafından da ‘Cumhuriyet Dönemi Kamu Yönetimi Reform Girişimleri’ konu başlıklarında sempozyum verildi. 4. Oturum Başkanlığı’nı Prof. Dr. Hürriyet Gökdayı yaptı. Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayla Çelik tarafından ‘Atatürk'ün Gözünden Fen Bilimlerine Bakış’; Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fikret Zorlu ve Dr. Öğretim Üyesi Z. Sara Belge tarafından ‘Mersin'in Kentsel Gelişimi: 1923-2023’; Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Güngör tarafından ‘Cumhuriyet’in Modernleşme Projesi Bağlamında Yurttaşlık ve Kadın’ ile iş insanı Selami Gedik tarafından da ‘Cumhuriyet Döneminde Mersin Uray Caddesi'nin, Toplumsal, Siyasal ve Ekonomik Önemi’ konu başlıkları üzerinde konuşuldu.
Erdoğan: “Kendimi bana bugün bir Mersinli gibi hissettirdiniz”
Oturumların tamamlanmasının ardından Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan, yaptığı kapanış konuşmasında, son sözün bir Cumhuriyet kadınına kaldığından söz ederek, “Tabi ki son sözü söylemek çok zor. Çok söz söylendi. Kendimi bana bugün bir Mersinli gibi hissettirdiniz. Onun için ilk önce çok teşekkür ediyorum. Mersin’i görmedim ama konuşmalarla gitmiş, görmüş kadar oldum. Bugün sizlerle birlikte çok değerli, eğitimli ve bilinçli bir topluluğa hitap etmekten çok mutlu oldum. Son 2 yıldan bu yana gittiğim toplantılarda ya değerlendirme oturumunda ya değerlendirme bildirgesinin hazırlanmasında ya da kapanış konuşmasını yapmakta şahsıma hep görev verildi. Bu bağlamda çok mutluyum” dedi.
“Gittiğim her toplantıda, bir Cumhuriyet kadını olarak ‘Buradayım’ diye söze başladım”
2012 yılından beri akademinin içinde olduğunu kaydeden Erdoğan, “Gittiğim her toplantıda, bir Cumhuriyet kadını olarak ‘Buradayım’ diye söze başladım. İçimizde bir ışık, hep ümit ışığı var. Biz kadınlar, akademisyenler, öğrenciler her zaman ümitli, coşkulu ve heyecanlı olmalıyız ki arkadaki bizi dinleyen gençlere bunu hissettirebilelim. Bugün 2 günden bu yana Mersin'de gerçekten muhteşem bir şekilde ağırlandık” dedi ve sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti. Erdoğan son olarak da “Yarım gün daha olsaydı ben artık Mersin’den bir nüfus kağıdı çıkartıp gidecektim. Cumhuriyetimizin nice 100 yıllarını kutlamak üzere burada sizlerle tekrardan görüşmek dileğiyle” diye konuştu.