Gaziantep'te 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Etkinliği

Gaziantep'te 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Etkinliği cukurovagazetesi.com
İHA

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde farkındalık oluşturmak ve çocuklara hayvan hakları konusunda bilgilendirmek için etkinlik düzenledi.


  ‘Hayvan Dostu Şehir’ amacıyla çalışmalar yürüten Büyükşehir Belediyesi’nin Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yapılan etkinlikte çocuklar hayvanlarla bir araya geldi. Etkinlikte yetkililer ve hayvan severler tarafından çocuklara sokakta ve doğada bulunan hayvanların haklarını, yapılması gerekenler, canların korunması için alınacak tedbirler konusunda bilgi verildi. 


  Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanlığı’nın düzenlediği programda ayrıca barınağın sevimli köpeği Labrador cinsi Fox, öğrencilere bakıcısıyla beraber özel bir şov yaptı. Şovda Fox topla oynadı basket attı, komutlara uydu, çöpleri topladı. 
  Dünya Hayvanları Koruma Günü programına Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Toprak, Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi Daire Başkanı Celal Özsöyler, Gaziantep Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mustafa Gözel, Gaziantep Kilis Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, hayvan severler, öğretmenler ve ilkokul öğrencileri katıldı. 
  “Kendi haklarını koruyamayacak canlılarında haklarını korumak bizlere düşüyor” 
  Programda konuşma yapan Başkan Vekili Osman Toprak, günü kutlarken farkındalık oluşturmanın önemini vurgulayarak, “Sadece 4 Ekim’de hayvanlarımızın haklarını hatırlamayacağız. Bütün günlerde hayvanların haklarının olduğunu bilmemiz gerekiyor. İçinde bulunduğumuz Dünya’da yaşayan bütün canlıların hakları vardır. İnsanlar, hayvanlar, bitkilerin hepsinin kendi içerisinde hakları var ama kendi haklarını koruyamayacak canlılarında haklarını korumak bizlere düşüyor. Hayvanlara eziyet etmeme, ihtiyaçlarını giderme, bakım ve tedavilerini yapma hem insani hem vicdani hem ahlaki hem de inancımızın gereği” dedi. 
  "Elimizdeki tüm imkanları doğada yaşayan canlıların ihtiyaçları için kullanıyoruz" 
  Başkan Vekili Toprak konuşmasının devamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin “Hayvan Dostu Şehir” hedefine vurgu yaparak, “Elimizdeki tüm imkanları doğada yaşayan canlıların daha iyi ortamlarda yaşayabilmesi ve ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için veriyoruz. Doğal Yaşam Parkımızın içerisinde 50 bin metrekarelik bir doğal yaşam alanı oluşturduk. Kendi ihtiyaçlarını gideremeyecek sokak hayvanlarını alıp bütün ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz” ifadelerini kullandı. 
  Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler ise programdaki konuşmasında Dünya’nın bütün canlılara ait olduğunu bilinciyle farkındalık oluşturarak çocuklara bu konuda duyarlılık aşılanması gerektiğini aktararak, “Biz 780 mahallede 9 ilçede bütün yaralı, hasta, hayvanları doğal yaşam alanlarından alarak kendi bakım merkezlerine getirerek gerekli bakımları yapıyoruz. Bakım ve tedavi sonrası aldığımız bölgelere bırakıyoruz. Şehrin farklı yerlerinde 250 besleme noktası bulunmaktadır. Bu besleme noktalarına rutin olarak kendi imkanlarımızla ürettiğimiz mamaları ve temiz su bırakıyoruz. Canlarımızın bütün rutin bakımlarını yapmayı sürdürüyoruz. Hayvan sever dostlarımız bir can sahiplenebilir barınaklarımızda. Burç Yazıbağ’da 15 bin metrekare üzerine Türkiye’nin en modern tıbbi cihazlarına sahip bir bakım merkezi daha şehre kazandırdık. Ayrıca Burç ormanlarında 60 dönümlük bir arazide doğal yaşam alanı yaparak kedi ve köpeklerin yararlanmasını sağlıyoruz” şeklinde konuştu. 
  “Yapmamız gereken hayvanlara koruyucu ve merhametli davranmak” 
  Gaziantep Kilis Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri de yaptığı konuşmada 4 Ekim’in sadece kediler, köpekler gibi hayvanları koruma gibi algılansa da aslında nesli tükenmekte olan hayvanları korunması hedefiyle kutlanmaya başlandığını bilgisini vererek, “Bugün de her gün olduğu gibi onlar için yapmamız gereken onlara koruyucu ve merhametli davranmak, bütün hayvanların yaşam hakkını önemsemek, saygı göstermek, eğlence olsun diye hiçbir canlının canını acıtmamak ve bunun hata, suç olduğunu bilmektir. Aynı sokakta, parkta bir arada olduğumuz hayvanlar için çağırımız ise her bir hayvana bir kap mama bir kap su bırakmanın görevimiz olduğunu bilmek. Açlık kadar gerekli olan ise sağlıktır. Bu yüzden hayvanların aşılanması gerektiğini, onlara karşı sorumlu olduğumuzun bilincinin olmasının farkına varmalıyız” diye konuştu.