“Bu mağduriyete artık bir son verin!”

“Bu mağduriyete artık bir son verin!” cukurovagazetesi.com
Kader Çetintaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Gülcan Kış, iki kez alınacak olan MTV ödemesinin, 6 Şubat depremini yaşayan depremzedelerden de alınacak olmasına tepki gösterdi.


Depremzedelerin ek MTV ödemesinden muaf tutulacağının söylenmesine karşın, depremzede olup da plakası farklı illerden olan depremzedelere de ek MTV ödemesi çıkarıldığını söyledi.

“Depremzedelerimiz araç plakaları farklı illerden diye bu Ek MTV'ye tabi tutulmuşlardır”

Deprem bölgesindeki binlerce farklı ile ait plakaya vergi yansıtıldığını ve ek MTV ödemelerinin araç sahiplerinin ikametine göre değil araç plakasına göre vergilendirme yapılmasının vatandaşların mağduriyetine sebep olduğunu ifade eden Kış, “Bu bakış açısı AKP'nin "insan odaklı" değil, "araç, mal ve para odaklı" bakış açısıyla depremzede kavramı yaratmasının sonucudur. Ancak sosyal devlet olmanın gereği “insanı” merkeze koymaktır. Siz deprem bölgesinde yaşamadığı halde aracı orada kayıtlı olup tescilli olan birini vergiden muaf tutup, 20 yıl deprem bölgesinde ikamet edip depremden etkilenmiş ancak plakası farklı birisini bu vergiden muaf tutmazsanız bu depremzedelerimize yapılmış en büyük haksızlık, adaletsizlik olur” dedi.

Yüzlerce depremzedenin sesini duyurmak ve sorunun çözüme kavuşturulması için kendilerine ulaştığını aktaran Kış, her şeylerini kaybeden depremzedelerin yetkili mercilere dilekçe vermelerine rağmen bu vergiyi ödemek zorunda bırakıldıklarını ve haciz korkusu yaşadıklarını söyledi.

Kış, “AKP İktidarı hukuksuz uygulamaya koyduğu bu kararı adaletsiz bir şekilde uygulamaya çalışıyor. 6 Eylül'de son tarih dediğiniz, hukuksuzca tahsil edilen Ek MTV ödemesi için depremzedelerimizin bu mağduriyetine son verin. 2023 yılı için tahakkuku çoktan bitmiş, tahsil aşaması tamamlanmış vergilendirme için geriye dönük bu vergiyi tekrar tahakkuka sokup tahsil etmek doğru değildir” ifadelerine yer verdi.

Enflasyonla bir mücadele söz konusu olmadığını, rekor hızda devam enflasyon karşısında orta ve alt gelirli gurubun perişan olduğunu aktaran Kış, “Milletimiz vergi ve zamlarla darboğazda. Hükümete sesleniyoruz; 85 milyonun sırtına yüklediğiniz, Anayasa'ya ve hukuka aykırı bu ek vergileri iptal edin, geri çekin. Bu mağduriyete artık bir son verin!” dedi.