Toroslar Çağlarca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden ilk ihracat Dubai’ye yapılacak

Toroslar Çağlarca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden ilk ihracat Dubai’ye yapılacak cukurovagazetesi.com
Esma Erisk

S.S. Toroslar Çağlarca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, ilk ihracatını önümüzdeki hafta Dubai’ye yapacak.


İhracat öncesinde kooperatifi ziyaret eden Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Toroslar Çağlarca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nermin Korkmaz’dan, bilgi aldı.

Henüz 9 aylık bir kooperatif

Korkmaz, 7 Ocak 2023’te genel kurullarını yaparak resmi olarak faaliyete başladıklarını ve henüz 9 aylık çok yeni bir kooperatif olduklarını aktardı.

Öncelikli ürünlerinin kivi olduğunu belirtip şeftali ve kiraz üzerine çalıştıklarını belirten Korkmaz, bu yıl alternatif ürün olarak özellikle tıp alanında kullanılan tıbbi aromatik bitkiler grubundaki aronya bitkisini yetiştirmeye başladıklarını, kooperatif olarak bu ürünü de bölgede yaygınlaştırmayı düşündüklerini söyledi.

Dubai’ye ihracat için gün saydıklarını kaydeden Korkmaz, “Şu anda erkenci kivilerimizin hasadını yapıyoruz. Kurduğumuz bağlantı ile bu hafta içinde 15-18 ton arası kiviyi ihraç etmeye hazırlanıyoruz. Devamı da gelecek” dedi.

Korkmaz, 1 Ekim’de Mersin Büyükşehir Belediyesiyle yapacakları kivi şenliğe ihracatçıları davet ederek, üretici ile alıcıyı buluşturacaklarını belirtti.

“Rekabetçi dünyada hem para kazanıyor hem de ayakta kalıyor”

MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Dünya ekonomisine doğrudan bağlı olan firmalarımız KOBİ ağırlıklı firmalardır. Yani, birçok KOBİ’mizin sermaye yapısı ve öz kaynakları yeni yatırım yapmaya, ar-ge bütçesi ayırmaya, danışmanlıklar almaya yetmiyor. Ürettiğini ihracata entegre etmekten başka yolu olmayan üretici KOBİ’lerin ise bu sefer karşısına sert küresel rekabet, enerji ve ham maddedeki aşırı artan fiyatlar çıkıyor. İşte bu sorunları büyük ölçüde azaltan etken kümelenme mantığıdır. Kümelenmeyi başaran sektörler depo, laboratuvar, soğuk hava depoları gibi ortak kullanım alanları kurarak, ortak hammadde alımı veya ortak enerji alımıyla enerjiye indirimli ulaşarak nakliye ve lojistik imkanlarını birleştirerek, hatta bazı danışman, müşavir, avukat veya departmanları ortak kullanarak maliyetlerde olağanüstü avantaj sağlıyor. Rekabetçi dünyada hem para kazanıyor hem de ayakta kalıyor. İşte kooperatiflerimiz aslında bu kümelenme modelinin en etkin örneğidir. Modern, yeni nesil bir kooperatif yapısı yaratmak zorundayız” ifadelerinde bulundu.