Mersin’de ’Arsızlar’ fırtınası esecek

Mersin’de ’Arsızlar’ fırtınası esecek cukurovagazetesi.com

Mersin’de İbrahim Başar tarafından 2021 yılında kurulan Arsızlar Sanat Akademisi bu dönem de tiyatro, yaratıcı drama ve müzik eğitimleri ile sanat severler ile bir arada.


Haber- Kader Çetintaş

Mersin'in Akdeniz ilçesinde 30 Ağustos 2021 yılında İbrahim Başar tarafından kurulan Arsızlar Sanat akademisi çocuk, genç ve yetişkin sanat severler ile yaratıcı drama, uygulamalı tiyatro ve bunun yanında müzik aleti çalışmaları ile (piyano,gitar,keman,ukulele,bağlama) meraklılarına eğitim veriyor.

'Kim Bu Arsız'

Aynı zamanda bir dış ticaret firmasının gümrük bölümünde çalışan İbrahim Başar tiyatro serüvenini ve kendini şu ifadeleri kullanarak açıkladı, "Kendimi oyuncu adayı olarak sınıflandırıyorum. Çok sevdiğim, farklı hayatlar yaşayan 5 gerçek karakteri “Koğuş” adı altında tiyatro oyununda buluşturup onların üzerine bir hikaye yazdım. Oyunu 2016 da kaleme almaya başladım,2019 da hayata geçti. İlk kez Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelendi. Sonrasında bu beni bir şeylere itti. Koğuş benim için bir milattı çünkü ilk yazıp yönettiğim oyundu. Hemen arkasından çok bekarım oyununu yazdım. Mersin, Adana ve Mezitli Festivali’nde sahne aldı. Tüm bu çalışmalar olurken neden kendi atölyemi kurmuyorum dedim. 30 Ağustos 2021 de Arsızlar Sanat Akademisini kurmaya karar verdim.Çok güzel geri dönüşler aldım. Sonrasında öğrencilerimizin oynadığı ‘Şimdi Ne Olacak?’ oyununu sergiledik ,arkasından bu sezon Mersin’de başlayacağımız ‘Kim Bu Arsız’ oyunu ile başlayacağız."

Neden arsızlar?

Kendini en özgür hissettiği yerin sahne olduğunu ifade eden Başar, "Sahnede özgür olmak gerekiyor. Özgürlüğün boyutu kaçarsa arsızlık oluyor. Bize de yakışıyor bu. Bir şeyleri yıkmanın dışında bir şeylerin var olduğunu insanlara yeniden göstermek istiyoruz. Bizim amacımız arsızlık ederek bir şeyleri yıkmak değil. Oyunlarımızın bir amacı olmalı ve bir şey söylemeli. Arsızlık edelim belki bizi dinlersiniz" şeklinde ifade ederek kurduğu akademinin adının sırrını da açıkladı.

Arkadaşının hastalanması üzerine rolünü üstlenerek ilk kez sahneye çıkan Başar'ın hayatına şekil veren sanat ile tanışmasının tamamen bir tesadüf olduğunu belirterek, "Tiyatro bence gelebileceği en güzel yerde. İzlemeye seyretmeye doyamadığım tiyatroyu çok iyi yerlere getiren insanlar çok erken gittiler. Onlar erken gittiler ama önemli olan buradan ileriye götürmek, geri değil. Sırf sahnede olabilmek için sahneye çıkmamak lazım, amacı dünyaya bir şey söylemek oyunlarla çıkmak, mutlaka hikayesi olan mesajı olan oyunlarla olmak. Tiyatroyu biraz daha yukarı taşımaya görevlendirilmek. Bu işe ticari gözle bakmamak. Benim tiyatroya verebileceğim en iyi hizmet budur diye düşünüyorum" dedi.

Bugün yarından hep bir adım önde

Tiyatroya merakı olan ama hevesi kırılan,cesaretini bir türlü toplayamayan kişiler için İbrahim Başar kendinden örnek vererek, "Hayatın her alanında tek görevi buymuş gibi umudu kırmaya çalışan insanlar karşımıza çıkar ve benim de hep önüme çıktı. Ama tüm bunlara inat var olma inadı ben de hep baskın geldi. Ne kadar üzerime gelip geriye iten şeyler olsa da ben hep yeni bir mekanizma ile tersine çevirdim bunları ve üzerine üzerine gittim bunların" diyerek sanatı sanat olduğu için seven kişilere yaşı kaç olursa olsun asla geç kalmadığını ve bugünün yarından hep bir adım önde olduğunu söyleyerek meraklısını akademiye davet etti.