Esra Asena Temir Cinayeti Meclis Gündeminde

Esra Asena Temir Cinayeti Meclis Gündeminde cukurovagazetesi.com

Mersin’de erkek arkadaşı M.B. tarafından öldüren 27 yaşındaki Esra Asena Temir, CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış tarafından Meclis gündemine getirildi.


Haber- Kader Çetintaş

29 Haziran Perşembe günü meydana gelen olayda, iddiaya göre Merkez Toroslar ilçesine bağlı Akbelen Mahallesi'nde oturan kız arkadaşı Esra Asena Temir'i otomobille alan M.B, henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı genç kızı darp etti. Kafasından ağır darbeler alan genç kız alındığı yoğun bakımda, doktorların yaptığı tüm müdahaleye rağmen kurtarılamayarak, hayatını kaybetmişti.

Esra Asena Temir, Meclis gündeminde

Erkek şiddetine uğrayarak hayatını kaybeden genç kız Esra Asena Temir’i, Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM Genel Kuruluna taşıdı. Kış, konuşmasına kadına yönelik şiddetin son 21 yılda giderek arttığını belirti ve şöyle devam etti; “Biz kadınlar olarak hiç bitmeyen fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddetle karşı karşıyayız. Milletin iradesini yok sayanlar, Meclisi görmezden gelerek, Anayasa'mızı ayaklar altına alarak İstanbul Sözleşmesi'ni bir gecede feshettiler. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı sonrası ve beraberinde 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un da yürürlükten kaldırılmak istenmesi tartışmaları sonrası, kadın cinayetlerinin failleri cesaretlendirilmiş, İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararıyla kadına şiddet ve cinayet rakamlarında artışlar gözlemlenmiştir” dedi.

Kış; “Esra Asena Temir, şiddet sonucu hayatını kaybetti”

Kış, kadın örgütleri tarafından yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de 2023 yılının ilk altı ayında 148 kadın öldürüldüğünü belirterek şöyle devam etti; “Yine, maalesef, bundan tam üç gün önce, Mersin ilimizde, daha 27 yaşında olan genç bir kadınımız, hemşerimiz Esra Asena Temir erkek arkadaşı tarafından gördüğü şiddet sonucu hayatını kaybetti. Mersin'de son altı ay içerisinde 3 kadının öldürüldüğü açıklanmıştır. 2020-2022 arasında 914 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 632 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. 2022 yılında 23 kadın, öldürüldüğü anda fail hakkında tedbir kararları olmasına rağmen korunamadı. Öldürüldüğünde tedbir kararı olan kadınların yüzde 50'si boşanma aşamasında olduğu erkekler tarafından öldürüldü” ifadelerine yer verdi.

“Kadına yönelik şiddetle mücadelenin hemen başlatılması gerekmektedir”

28'inci Yasama Döneminde kadınların beklentisi olduğunu ifade eden Kış; “Kadına yönelik şiddetle mücadelenin hemen başlatılması gerekmektedir. İstanbul Sözleşmesi derhal yeniden yürürlüğe konulmalıdır. Kadına şiddet davalarına bakan özel yetkili mahkemeler ve Yargıtay’da ayrı bir ceza dairesi kurulmalı, tüm savcı, hâkim ve adli kurumlarda çalışanlar bu konuda özel eğitime tabi tutulmalıdır. Kadınlara şiddet uygulayan şahıslara indirimsiz bir şekilde hukuki yaptırımlar uygulanmalıdır. Kadınlarımız, artık, adaleti ve güvenliği sosyal medyada aramak durumunda kalmamalıdır” şeklinde konuştu. Cumhuriyetin 100'üncü yılında kadın düşmanı politikaların hayata geçirilmesine asla izin vermeyeceklerinin altını çizen Kış; “Her kadın özgür ve başı dik bir şekilde hak ettiği bir yaşamı sürdürecektir. 6284 sayılı Yasa'yı tam ve etkin olarak uygulattıracağız”dedi.