Çukurova Bölgesel Havalimanı Yapım Çalışmaları Yıl Sonuna Kaldı

Çukurova Bölgesel Havalimanı Yapım Çalışmaları Yıl Sonuna Kaldı cukurovagazetesi.com

Eski Hazine ve Maliye Bakanı ve Mersin Milletvekili Nureddin Nebati, havalimanın açılışı için Haziran ve Temmuz aylarını işaret etmişti. Geçtiğimiz Cumartesi günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlık görevi kapsamında ilk ziyaretini Çukurova Bölgesel Havalimanı’na gerçekleştirerek; “İnce inşaat işleri sürüyor. Yapım çalışmalarımızı yıl sonu tamamlayarak havalimanımızın açılışını gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.


Haber-Kader Çetintaş

Mersin’in yıllardır beklediği Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda 4 Mayıs tarihinde ilk test uçuşları gerçekleşmişti. O dönem test uçuşlarını yerinde takip eden eski Hazine ve Maliye Bakanı ve Mersin Milletvekili Nureddin Nebati, Haziran ve Temmuz aylarını işaret ederek; “İnşallah önümüzdeki 1-2 ay içinde biz, Çukurova Bölgesel Havalimanı ile Mersinli ve Adanalı kardeşlerimizin, kendi ürünlerini hızlı bir şekilde satması ve yolcuların bu bölgeye intikali noktasında büyük bir kolaylığı sağlamış olacağız" ifadelerine yer vermişti.

28 Mayıs seçimlerinden sonra açıklanan Cumhurbaşkanı Kabinesi’nde görev alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlık görevi kapsamında ilk ziyaretini Çukurova Bölgesel Havalimanı’na gerçekleştirdi. Bakan Uraloğlu’na, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Mersin milletvekilleri eşlik etti.

 “Bölge insanımızı daha fazla bekletmemek için Çukurova Havalimanı altyapı inşaatını öz kaynaklarımızla hızlıca bitirdik”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, havalimanı şantiyesini inceledikten sonra açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, yeni dönemde mevcut projeleri bitireceklerin ve yeni projeleri hızla hayata geçireceklerinin altını çizerek; “Bugün de çok mutlu ve heyecanlıyız. Hem Adanalıların hem de Mersinlilerin bir an evvel açılmasını beklediği Çukurova Havalimanı'nın açılışı için artık sona yaklaştığımızı görüyoruz. Bölge insanımızı daha fazla bekletmemek için Çukurova Havalimanı altyapı inşaatını öz kaynaklarımızla hızlıca bitirdik. 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 75 metre genişliği ile pistimizi inşa ettik. Pistimiz bu durumuyla en büyük yolcu uçaklarının dahi iniş ve kalkışına imkan sağlayacaktır. Yine altyapı projesi çerçevesinde 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliği ile beton kaplamalı paralel taksiyolu (Emergency pist), 2 adet yüksek sürat taksiyolu, terminal apronu, kargo apronu, özel uçaklar bölgesi apronu, 2 adet yer  hizmetleri araç park yeri, çevre tel örgüsü, nöbetçi kulübeleri ve çevre güvenlik yolu gibi tüm  işleri de tamamladık. Üstyapı tesislerimizin yapım çalışmaları da hızla devam etmektedir " diye konuştu.

 “Yolcu sayısının 9 milyona ulaşması halinde, 3.  etap yatırımlarına da başlayacağız”

Çukurova Bölgesel Havalimanının yıllık yolcu kapasitesinin 8 milyon kişi olarak öngördüklerini belirten Bakan Uraloğlu; “Yolcu sayısının 9 milyona ulaşması halinde, 3.  etap yatırımlarına da başlayacağız. 1. etap ve 2. etapların toplam kapalı alanı 189 bin 180 metrekare, 3 etabın ise 25 bin metrekare olmak üzere toplam 214 bin 180 metrekaredir. 1. etap ve 2. etapların toplam sabit yatırım bedeli 173 milyon 865 bin avro’dur. 3 etap dahil toplam sabit yatırım bedeli 196 milyon 815 bin avro’dur. Devletin kasasından bir kuruş çıkmadan yaklaşık 197 milyon avro yatırım gerçekleştiriyoruz ve 25 yıl içerisinde de 297 milyon 100 bin avro kira bedeli alacağız" dedi.