Mersin’de 1 Mayıs Coşkuyla Kutlandı

Mersin’de 1 Mayıs Coşkuyla Kutlandı cukurovagazetesi.com

Emek ve Özgürlük Demokrasi Platformu tarafından 1 Mayıs ‘Emek ve Dayanışma Günü’ Mersin’de büyük bir coşku ile kutlandı. Mersin Cumhuriyet Meydanı’nda alanı dolduran on binler hep bir ağızdan sloganlara atarak 1 Mayıs’ı kutladı.


Haber- Sinem Erkiz

1889 yılından bu yana kutlanan 1 Mayıs ‘Emek ve Dayanışma Günü’ Mersin’de, dün büyük bir coşku ile kutlandı. Kentte 1 Mayıs kutlaması için günler öncesinden hazırlıklarını yapan Emek ve Özgürlük Demokrasi Platformu Bileşenleri, saat 10.30’da eski Tevfik Sırrı Gür Stadı yanından Cumhuriyet Meydanı’na doğru kortej halinde yürüyüşe geçti. Kortejde ilk olarak işçiler ve emekçiler daha sonrasında ise siyasi parti temsilcileri, dernekler, oda temsilcisi, sendikalar ve 7’den 70’e her yaş grubundan yurttaşlar yer aldı.

On binler meydanda buluştu

Mersin Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyen kortejde 14 Mayıs seçimleri öncesinde hükümete yönelik, “Patates, soğan güle güle Erdoğan’ sloganları atarken; Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu için ise, “Halkın umudu Kılıçdaroğlu’ sloganlarını hep bir ağızdan attı. İsmet İnönü Bulvarı üzerinden yürüyüşünü devam ettiren kortej son olarak kutlamaların adresi olan Mersin Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Burada tüm temsilciler alana girdi ve meydanı doldurdu.

Göksoy, “Depremde kaybettiğimiz yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz”

Kutlama programı kapsamında ilk olarak sahneye çıkan isim Emek ve Özgürlük Demokrasi Platformu Bileşenleri adına Disk Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy oldu. Konuşmasına 1 Mayıs’tan dolayı alanı dolduran on binlerce vatandaşı selamlayarak başlayan Göksoy, şöyle devam etti, “1 Mayıs işçi sınıfının ve tüm ezilenlerin haklarını savunmak için canlarını ortaya koyan unutulmaz işçi önderlerimizi, emek ve demokrasi mücadelesinde yitirdiklerimizi, depremde kaybettiğimiz yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Bugün işçi sınıfının, emekçilerin, emeklilerin, gençlerin, kadınların ve LGBT+ bireylerin sesi, sözü, gücü hem dünyada hem de ülkemizde emeğin hakları için, adalet için, demokrasi için, barış için meydanlarda yankılanıyor. Ancak içimiz buruk, yüreğimiz ise hala yangın yeri” dedi.

“işçiler, emekçiler dayanışmayla yaralarını sarmaya çalışıyor”

Göksoy, 6 Şubat deprem felaketini ve ardından tarihi bir seçim ile 1 Mayıs’ı kutladıklarını belirterek şöyle devam etti, “Üzerinden geçen 3 aya rağmen depremin yarattığı enkaz öylece dururken işçiler, emekçiler dayanışmayla yaralarını sarmaya çalışıyor. Deprem felaketiyle, barınma ve beslenme hakkının, enerji, sağlık, iletişim eğitim ve ulaşım hakkının sermayenin çıkarlarına kurban edilişini, bunlar olmadan yaşamın ne hale geldiğini bir kez daha gördük. Bu süreçte işçi sınıfı örgütü olarak bizler, emek örgütleri, meslek odaları ve örgütleri seferber olduk; bu yıkımın yaşandığı ilk günden itibaren dayanışma ve emekle depremden etkilenen yurttaşların yanında durduk, durmaya da devam ediyoruz” açıklamasını yaptı.

“Yaşasın 1 Mayıs”

‘1 Mayıs’ta işte tam da bu köhnemiş düzene karşı bizler buradayız, bir aradayız’ diyen Göksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Mücadelenin bize öğrettikleriyle bize karşı olanların bütün engellemeleri ve yok sayma çabalarına rağmen var olduk, var olacağız. Bütün emekçilerin, kimliğinden kültüründen dolayı ötekileştirilenlerin, demokratların, kadınların, işçilerin, memurların, doktorların, öğretmenlerin, mühendislerin hakları için yan yana geldiği gündür 1 Mayıs. Bizi yoksullaştıran, birbirimize düşman etmeye çalışan, ayrıştıran bu iktidar karşısında yan yana omuz omuza durduğumuz gündür 1 Mayıs. Hep birlikte haykıralım yaşasın 1 Mayıs, yaşasın birlik ve dayanışmamız” ifadelerine yer verdi.