MERSİN’İN DEPREM RAPORU AÇIKLANDI!

MERSİN’İN DEPREM RAPORU AÇIKLANDI! cukurovagazetesi.com

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu’nun 1,5 aylık çalışmaları sonucu hazırlanan ’Mersin Deprem Raporu’ kamuoyuyla paylaşıldı.


Haber-MEHMET ÇETİN

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu'nun 6 Şubat'ın ardından başlattığı çalışma kapsamında doğudan batıya; Çay Mahallesi'nden Tece Mahallesi'ne ve kuzeyden güneye; 2'nci Çevreyolu'ndan denize uzanan bölge incelendi. Çalışmalar neticesinde ortaya çıkan raporla ilgili Mersin Mimarlar Odası Toplantı Salonu'nda bilgiler paylaşıldı. Raporun, ilerleyen günlerde kamuoyunun erişimine açık hale getirileceği belirtildi.

 

"depremler neticesinde 11 ilimiz bu etki altında kaldı"

Toplantının açılışında konuşan TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy, "Biliyorsunuz ki 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler başladı ve bu depremler neticesinde 11 ilimiz bu etki altında kaldı. On binlerce yurttaşımız hayatını kaybetti. Birçok yıkım oldu ve maalesef ki uzuv kayıplarından yaralananlara, psikolojik olarak perişan durumda olan yurttaşlarımız oldu. Buradan hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum" dedi.

 

"Mersin'de de çok şiddetli bir şekilde hissettik"

Depremin Mersin'i de etkilediğini sözlerine ekleyen Yücesoy, "Bu deprem olduğu sırada biz Mersin'de de çok şiddetli bir şekilde hissettik. Mersin'imizin şöyle de bir durumu oldu; hem depremi yaşadık hem de depremzede olan yurttaşlarımıza yerlerimizi açtık, yardımlarda bulunmaya çalıştık, yaraları hep beraber sarmaya çalıştık. Yani Mersin sadece depremden etkilenen bir kent olmadı aynı zamanda çok ciddi bir göçün buraya gelmesi görüldü. 400 bin civarında depremzede ve bazı sığınmacılar Mersin'e geldiler, yerleştiler ve dolayısıyla bu ister istemez Mersin'in birçok kapasitesinin yetersiz kalmasını bize gösterdi. Biz Türk Mühendis Mimar Odalar Birliği olarak, Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak bu duruma kayıtsız kalmadık. Bizler Mersin'de 17 farklı meslek disiplininden oluşan bir birliğiz ve bizler; bilim, teknik, fenle yönetilen ve bunların her zaman ön planda olduğunu vurgulayan ve gösteren bir birliğiz. Bu kapsamda bizler 1,5 aydır TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulumuza bağlı meslek örgütlerimizle çalışmalar yaptık, analizler yaptık ve bir rapor ortaya çıkarttık. Bugün, sizleri de bir arada görmek bizi mutlu etti ve bu raporumuzu sizlere ve kamuoyuna paylaşma ihtiyacı duyduk" ifadelerine yer verdi.

 

"Şehrimizde yıkım olmamasına rağmen bir panik ve endişe vardı"

1,5 aylık süreçte yürütülen çalışmanın detaylarından da bahseden Yücesoy, "Bu raporumuzun kapsamında Mersin'in depremselliği ve zemin özellikleri, kentin güncel yapı stokunun durumları; bunlar numarataj ve ruhsat verileri elde edilerek hazırlandı. Bunlar üzerinde analizler gerçekleştirildi. Bunu yaparken de şunu gördük; şehrimizde yıkım olmamasına rağmen bir panik ve endişe vardı. Özellikle sahil bandında yaşayan yurttaşlarımız, hemşehrilerimiz büyük panik yaşadılar. Bunu hepimiz yaşadık. Depremin ilk zamanlarından beri sokaklardaydık, parklardaydık ve dışarıdaydık. Büyük bir panik ortamı vardı ve bunların bazı binalarda da hasar tespitleri yapıldığı zaman yıkım kararı çıkan binalar dahi oldu. Bundan dolayı bizler de bunların kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme alanlarını rasyonel ve bilimsel kabullere dayalı olarak tariflerini vermeye çalıştık bu raporumuzda. Baktığımızda, 40 ya da 50 yaş civarında olan yapılarda büyük endişe görüldü. Şu an orada yaşayan insanlarımız tedirginler. Mevcut binaların yapısal ve mekansal olarak depreme karşı nasıl bir hazırlık içerisine girdiğimizi bu rapor kapsamına dahil ettik" diye konuştu.

 

"Bu çıkarımlar sonucunda analizlerimiz oldu"

Raporun kapsamına dair bilgiler paylaşan Yücesoy, "Bununla da kalmadık, şunu da düşündük; bu dönüşümler sırasında yıkılacak, yeniden yapılacak olan yerlerde dönüşüm esnasında kimyasal tehditlerin nasıl bertaraf edileceğini de kapsamımız içerisine aldık. Ayrıca mevcut imar planları ve nüfus hesaplarından çıkarımlar elde ettik ve bu çıkarımlar sonucunda analizlerimiz oldu" dedi.

 

"Göç geldi dedik ve çok şiddetli bir şekilde artarak geldi"

Deprem sonrası Mersin'e yönelen göçten söz ederek değerlendirmelerini sürdüren Yücesoy, "Göç geldi dedik ve çok şiddetli bir şekilde artarak geldi. Bu doğrultuda da mevcut teknik altyapı alanlarının göç ve depreme karşı nasıl yönetileceği konusunda da fikirlerimiz oldu ve bu rapor kapsamında bu fikirlerimizi de belirttik. Diğer bir koldan biliyorsunuz ki Mersin tarım kenti ve tarım alanlarımızın ve tarımsal üretim sektörlerinin nasıl hareket etmesi gerektiği, bu süreçte nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda yorumlarımız oldu ve önemli olan kısımlardan biri de şu; mevcut yasa ve yönetmeliklerin nasıl düzenlenmesi gerektiğini araştırdık, analizini yaptık. Baktığımız zaman da son olarak şunu da gerçekleştiriyoruz kapsam içerisinde; depremde kentimizin en az kayıpla önlem almasını, Mersin halkını ve kamuoyunu bilgilendirmek amaçlı bu raporların tamamını bütünsel olarak hazırladık" şeklinde konuştu.

 

"Raporda bu uzmanlık alanları birleştirilerek sunuldu"

Raporu 1,5 aylık süreci kapsayan inceleme ve çalışmalar neticesinde ortaya çıkarttıklarını vurgulayan Yücesoy, "Bu sınırlar içerisinde çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Burada bu çalışmaları ve incelemeleri yaparken, yapı stoku bakımından 4 merkez ilçenin tamamını numarataj ve ruhsat verileri üzerinden değerlendirmesi ve incelenmesi gerçekleştirildi. Bu hazırlıkları da TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulumuza bağlı olan odalarımızın uzmanlık alanlarına göre değerlendirmesi yapıldı ve en son bu raporda bu uzmanlık alanları birleştirilerek sunuldu" dedi.