ADD, “Herkesi ve her kurumu laikliğe sahip çıkmaya çağırıyoruz”

ADD, “Herkesi ve her kurumu laikliğe sahip çıkmaya çağırıyoruz” cukurovagazetesi.com

“10 Nisan Laiklik Günü” sebebi ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Merkezi tarafından yapılan basın açıklamasına ADD Mersin Şubesi de destek verdi. Yapılan açıklamada laiklik ilkesinin vazgeçilmez olduğu hatırlatılarak, “Bu ilkeyi sonsuza dek koruma ve savunma; azim ve kararlılığımızı bir kez daha kamuoyuna duyuruyor, ülkemizi yöneten ve yönetmeye talip olan herkesi ve her kurumu laikliğe sahip çıkmaya çağırmayı görev sayıyoruz” ifadelerine yer verildi.


Haber: Mehmet Çetin

10 Nisan 1928 tarihinde devletin bütün dinlere eşit mesafede olması gerekçesiyle, 1924 Anayasa’sında yer alan “devletin dini İslamdır” ibaresi kaldırılarak laik hukuk devleti yolunda ilk adım atılmıştı. Aradan geçen süre içresinde laiklik konusu sürekli olarak tartışılmaya açılsa da, Anayasa’da her zaman yerini korumuştur.

“Türkiye Cumhuriyeti Kubbesi’nin kilit taşıdır”

10 Nisan öncesinde ADD Genel Merkezi, bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Mersin ADD Şubesi’ni de destek verdiği açıklamada laiklik ilkesinin vazgeçilmez olduğunun altını çizidi. Yapılan açıklamada laikliğin Cumhuriyetin kuruluş felsefesin de yer alan temel ilkeler arasında olduğu belirtilerek, şöyle devam edildi, “Yüz yıldır altında güvenle yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti Kubbesi’nin kilit taşıdır. Laiklik, sadece din ve vicdan özgürlüğü olarak tanımlanamaz. Aynı zamanda bireyin çağdaş bilimsel bilgi ile donatılması, fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür yurttaş olarak yetiştirilmesidir. Kısacası laiklik, insan gibi yaşamanın temel güvencesi, demokrasinin olmazsa olmazıdır” denildi.

Laiklik yolunda ilk adım

10 Nisan 1928’in Cumhuriyet tarihinin en önemli günlerinden biri olduğu belirtilerek, “Cumhuriyetimizin ve Aydınlanma Devrimleri’nin en yaşamsal adımının atıldığı gün; 9 Nisan 1928 günü TBMM; Başbakan İsmet İnönü ve arkadaşlarının verdiği kanun teklifini oy birliği ile kabul ederek 1924 Anayasası’nın 4 maddesini değiştirdi. “Türkiye Devleti’nin dini, Din-i İslam’dır, Resmi Dili Türkçedir, Makarrı Ankara şehridir" diyen 2. maddesinden “Devletin dini, Dini İslam’dır" tümcesi, 16. maddesindeki milletvekili yemini ile 38. maddesindeki Cumhurbaşkanı yemininden “Vallahi" sözcüğü ve 26. maddesinden de din işlerinin düzenlenmesini TBMM’nin görevleri arasında sayan cümle çıkartıldı” açıklaması yapıldı.

“Bölgemize bakalım”

Yapılan açıklamanın devamında, “Yıllardır ve günümüzde, 10 Nisan Laiklik Günü’nü yok sayma çabası içinde olanların dini nasıl istismar ettiklerini her gün yeni bir örnekle izliyoruz” denilerek şöyle devam edildi, “Bu aymazlar; meşruiyetlerinin kaynağını kurutmaya, bindikleri dalı kesmeye çalıştıklarının farkında değiller. Aldıkları kararları kutsal inançlara dayalı hale getirerek itirazsız bir biat toplumu ve tartışılamaz bir yönetim özlemi çekenlerin, laikliğe neden düşman oldukları ve demokrasiden ne anladıkları ortadadır. Demokrasinin ve olmazsa olmazı laikliğin yaşamsal değerini öğrenmenin en pahalı, en acılı yolu teokratik bir diktanın sultasına düşmektir. Bunu görmek için uzaklara gitmeden bölgemizdeki birçok ülkeye bakmak yeterlidir” ifadelerli kullanıldı.

“Laiklik vazgeçilmez ilke”

Son olarak açıklama şu ifadeler ile tamamlandı, “Bu nedenle bıkmadan, usanmadan “Yeniden Atatürk Cumhuriyeti” çağrımızı yineliyoruz. Atatürkçü Düşünce Derneği olarak; Türk Ulusu’nun 10 Nisan Laiklik Günü’nü kutluyor, bu vazgeçilmez ilkeyi sonsuza dek koruma ve savunma azim ve kararlılığımızı bir kez daha kamuoyuna duyuruyor, ülkemizi yöneten ve yönetmeye talip olan herkesi ve her kurumu laikliğe sahip çıkmaya çağırmayı görev sayıyoruz” denildi.