Mersin’in En Çalışkan Vekili: CHP’li Alpay Antmen

Mersin’in En Çalışkan Vekili: CHP’li Alpay Antmen cukurovagazetesi.com

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 27. Dönem’in tamamlanmasına sayılı günler kala milletvekillerinin 4,5 yıllık çalışmaları dikkat çekti. Bazı vekiller Genel Kurul’da tek bir konuşma yapmadan ve bir kanun teklifi dahi sunmadan 4,5 yılı atlattı. Mersin’in mevcut 12 milletvekilinin karneleri de kamuoyunun dikkatini çekti. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’in, TBMM’deki çalışmalarıyla Mersin’in bu dönem ’en çalışkan milletvekili’ olduğu görüldü.


Haber-FIRAT TATLI

2012-2016 yılları arasında 2 dönem üst üste Mersin Barosu Başkanlığı görevini yürüten Av. Alpay Antmen, 2018 Genel Seçimleri'nde CHP'den Mersin Milletvekili seçilerek parlamentoda göreve başlamıştı. Seçim sürecinde Mersinli seçmenlere "Başınızı öne eğdirmeyeceğim" diyen ve kamuoyunun desteğini alan Antmen, 27. Dönem'de 70 kanun teklifi, 40 araştırma önergesi, bin 260 soru önergesi sundu. Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde CİMER'e 850 başvuru yapan Antmen, Genel Kurul'da 140 kez, komisyonlarda ise 252 kez konuşma yaptı. Son olarak Kanal 33 ekranlarında yayınlanan Seçim 2023 programında Fatih Alkar'ın sorularını yanıtlayan Antmen, Meclis'teki çalışmalarını 4 ciltten oluşan "Vekilim Bizim İçin Ne Yaptın" kitabında topladığını belirtti.

 

MERSİN'İN SESİNİ ANKARA'YA DUYURDU

CHP'li Antmen, 27. Dönem'de Mersin'in ve Türkiye'nin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdığını belirtti. Bu kapsamda Mersin'le ilgili kanun teklifleri, soru önergeleri ve araştırma önergeleri verdiğini belirten Antmen; kentin mevcut sorunlarına da değindi. Mersin'in bekleyen Ana Konteyner Limanı'nı, Tisan Koyu'ndaki usule aykırı yapılaşmayı, yıllardır tamamlanamayan Çukurova Bölgesel Havalimanı'nı ve Çeşmeli-Taşucu Otoban Yolu gibi hükümet yatırımlarını gündeme getiren Antmen, son olarak kuraklık uyarılarının yapıldığı bu dönemde kentin en önemli ihtiyacı haline gelen ve yıllardır hizmete alınamayan Pamukluk Barajı'nı da anlattı.

 

"SAYIN KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN BARIŞ VE NEZAKET DİLİ SİYASETE DE HAKİM OLACAK"

28. Dönem için Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi'nde adaylık başvurusunu tamamlayan Antmen, "İktidara gelecek bir partinin milletvekili adaylığına talibim. Gerçek ve tek lider, ebedi başkomutan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 100 yıl önce iktidarı nasıl ki saraydan alıp halka verdiyse, biz de Allah nasip ederse Cumhuriyet'in 100'üncü yılında iktidarı saraydan alıp halka vereceğiz ve egemenlik kayıtsız şartsız halka ait olacak. Türkiye'de adalet olacak. Bir hukukçu olarak bunu net söylüyorum; Türkiye'de yargı bağımsız olacak. Türkiye'de 85 milyon insan, eşit yurttaşlık içinde, barış ve kardeşlik içinde huzuru bulacak. Hiç kimse kürsülere çıkıp, parmak sallayarak birilerine hakaret etmeyecek, birilerini tehdit edip hedef göstermeyecek. 13. Cumhurbaşkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun barış ve nezaket dili siyasete de hakim olacak" diye konuştu.

 

"BÖYLE GİDERAYAK ÇOK ÖNEMLİ KANUN TEKLİFLERİ GETİRİLMEZ"

Seçime yaklaşılan son haftalarda Meclis Genel Kurulu'ndaki toplantıların sıklaştığını belirten Antmen, "Pazartesi günü de Meclis Genel Kurulu var" dedi. Genel Kurul'un normalde salı, çarşamba ve perşembe günleri olduğunu sözlerine ekleyen Antmen, "Çok önemli bir şey varsa cuma de devam eder ya da sabahlara kadar çalıştığımız olur. Sadece bütçe zamanı 2 hafta, haftada 7 gün nereyse günde 18 saat çalışıldığı olur. Ama son 2-3 haftadır pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma sabahına kadar Meclis çalışıyor. Önümüzdeki hafta da çalışmaya devam edecek. 27'inci Dönem 4,5 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Aslında seçim kararı alan bir Meclis, deyim yerindeyse siyasi benzetme açısından 'topal ördektir'.  Böyle giderayak çok önemli kanun teklifleri getirilmez. AKP iktidarı; sen gidiyorsun. Getirilen tekliflerin hemen hemen tamamı seçime yönelik. Ona bir şey yapayım, buna bir şey vereyim. Ondan oy alayım, bundan oy alayım. Ama yapacaksan 5 yıldır yapsaydın. 5 yıldır neyi bekliyorsun? Elinden tutan yoktu" şeklinde konuştu.

 

"AYNASI İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ"

4,5 yıldır TBMM'deki çalışmalarını "Vekilim Bizim İçin Ne Yaptın" adını taşıyan 4 ciltlik kitapta topladığını belirten Antmen, "Şimdi, aynası iştir kişinin lafa bakılmaz. Eğer elinizde verileriniz yoksa, elinizde bilgi, belge yoksa istediğiniz kadar kendinizi övün; bu boştur. Ben Baro Başkanlığı'ndan geldiğim için Baro'da bir adet vardır. Bu, Baro'ların adetlerinden biridir. Yılda bir rapor hazırlarsınız; 2 yılda bir çalışma raporunu Genel Kurul'a arz edersiniz. Bütün sivil toplum örgütlerinde, derneklerde ve aslında STK'larda olduğu gibi. O alışkanlıkla ben ilk önce 2018-2019 yılındaki birinci kitabı çıkartım. Sayın Genel Başkanıma arz ettim. Her seçimde vekil vatandaştan oy ister. Vatandaş da haklı olarak 'İstiyorsun da bizim için ne yapıyorsun' der. Kitabın ismi oradan geliyor. Sayın Genel Başkanım 'bırakma, her yıl çıkart' dedi. Ben de asla Sayın Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konudaki görüşlerini bir yana bırakamazdım. 2020'de ikinci kitabımız, 2021'de üçüncü cildimiz çıktı" diye konuştu.

 

"HAYATIM BOYUNCA ÇALIŞMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY BİLMİYORUM"

Kitabın her geçen yıl kalınlaştığını da sözlerine ekleyen Antmen, "Artık tecrübe mi diyelim ne diyelim bilemiyorum ama dördüncüsü bayağı bir ansiklopedi gibi oldu. Sayın Genel Başkanım aldı, baktı ve 'hiç kimse sana ne yaptın, ne yapmadın diyemez. Hepsini tarihe mal etti' dedi. Bu kitaplar tabi bir tane basılmış değil, kütüphanelerde de partimizde de var" dedi. Çocukluğunu Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı olan Taş Bina'nın da yer aldığı Atatürk Caddesi'nde geçirdiğini belirterek sözlerini sürdüren Antmen, "Ben orada büyüdüm. Hukuk Fakültesi'ni bitirip avukatlık stajına başlayana kadar 6-7 yaşından başlayarak bilfiil babamın dükkanında çalıştım ve hayatım boyunca da çalışmaktan başka bir şey bilmiyorum.  Mustafa Kemal Atatürk, 'Bir tek şeye ihtiyacımız var, o da çalışkan olmak' der" ifadelerine yer verdi.

 

"HER BİRİ AYRI AYRI ÖZELLİKLERİ OLAN 70 KANUN TEKLİFİ VERDİM"

TBMM'deki karnesinden bahseden Antmen, "Her biri ayrı ayrı özellikleri olan 70 kanun teklifi verdim. Önemli konuların araştırılmasıyla ilgili 40 araştırma önergesi hazırladık. 4,5 yılda 1260 adet soru önergesi verdik. Bunların 3'te 1'ine cevap geldi, 3'te 1'ine hiç cevap gelmedi, 3'te 1'ine de sallama cevaplar verildi. Biz onların hepsini tuttuk. Hepsinin kaydı var. 15 Mayıs'tan itibaren o gelmeyen cevapların ya da eksik gelen cevapların hesabını soracağım inşallah Meclis'te olursam. Bilgi Edinme Kanunu kapsamında CİMER'e de 850 başvuru yaptık. CİMER sonradan uyandı. 'Sen milletvekilisin, Bilgi Edinme Kanunu'nu kullanma, soru önergesi ver' dediler. 'Soru önergesine edebinizle, insan gibi, namusunuzla doğru cevap verin biz de CİMER'i kullanmayalım' dedik. TBMM Genel Kurulu'nda 140 adet konuşma yapmışım ve TBMM komisyonlarında; bunun pek çoğu Adalet Komisyonu'nda olmak üzere 252 konuşma yapmışım. Yani ben Meclis'te yaklaşık 400 kere söz alarak konuşmalar yapmışım. Bunların kimi 20 dakika, kimi 10 dakika. Adalet Komisyonu'ndakilerde tabi sınır yok" şeklinde konuştu.

 

"BİLMEDİĞİM KONUYA DA BURNUMU SOKMADIM"

Bu kapsamda daha çok kendi alanları üzerinde çalıştığını belirten Antmen, "Bilmediğim konuya da burnumu sokmadım. Elimde bilgi, belge olmadığı zaman bir araştırma önergesi ya da soru önergesine de tevessül etmedim. Özellikle ben bir avukat olduğum için avukatlarla ilgili verilmesi gereken hemen hemen bütün kanun tekliflerini verdim; çoklu Baro rezaletini sona erdirecek kanun teklifi dahil olmak üzere" dedi.

 

"ANKARA'DAKİ MERKEZİ HÜKÜMETİN MERSİN'E KAYNAK AKTARMASI LAZIM"

Mersin'le ilgili de birçok önerge ve kanun teklifi sunduğunu sözlerine ekleyen Antmen, "Mersin'le ilgili en önemlisi; 6 Şubat'tan sonra biliyorsunuz Mersin'de Büyükşehir Belediyemiz 400 bin civarında depremzedeye bakıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer'e de buradan sevgilerimi iletiyorum. 400 bin civarı depremzedeye bakıyor ve bakmaya devam edeceğiz. Onlar bizim kardeşlerimiz, dostlarımız. Ama Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne bir maddi destek lazım. Ankara'daki merkezi hükümetin Mersin'e kaynak aktarması lazım. Ben 6 Şubat'tan itibaren 3-4 hafta önceye kadar bilfiil her gün deprem bölgesindeydim. Sonra Mersin'de bütün depremzede vatandaşlarımızı gezdim. Onlardan aldığım bilgilerle birçok soru önergesi ve kanun teklifi veridim" diye konuştu.

 

"AKP'NİN MERSİN'İ CEZALANDIRMASININ HESABINI HALKIM 14 MAYIS'TA SANDIKTA SORACAK"

Mersin'den yükselen 'destek çağrılarını' Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdığını belirten Antmen, "6 Şubat'tan beri 'depremzedelere yardım yapın', 'Mersin'e yardım yapın' demekten dilimizde tüy bitti. Ama deprem için Mersin'e, Mersin Büyükşehri Belediyesi'ne, belediyelerimize ne tek bir lira ne de ek bir kaynak gelmedi. Buraya ya 'özel bir statü verin' ya 'afet bölgesi ilan edin' ya da 'Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin, İller Bankası'ndan aldığı payı artırın' dedik. Yapmadılar. Niye yapmadılar? Mersin Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Halk Partili olduğu için yapmadılar. Mersin'de yaşayan 1 milyon 900 bin Mersinli yurttaştan, 400 bin depremzededen, 400 bin Suriyeli sığınmacıdan oluşan 2 milyon 700 bin kişinin tamamı CHP'liymiş gibi hepsini cezalandırdılar. AKP iktidarının Mersin'i cezalandırmasının hesabını 14 Mayıs'ta halkım sandıkta soracak" dedi.

 

"CHP, MERSİN'DE BEKLENENİN ÜZERİNDE OY ALACAK"

CHP'nin Mersin'deki oy oranının oldukça yüksek olacağını vurgulayan Antmen, "Mersin'de Cumhuriyet Halk Partisi, beklenenin üzerinde oy alacak. Çünkü halkımız emeğimizi görüyor. Çünkü halkımız özellikle Büyükşehir Belediyemizin çalışmalarını, belediyelerimizin çalışmalarını, Vahap Seçer'in emeklerini, bizlerin çalışmalarını görüyor ve Mersin'in nasıl engellendiğini görüyor" dedi.