CHP’den deprem sonrası demografik değişim için araştırma önergesi

CHP’den deprem sonrası demografik değişim için araştırma önergesi cukurovagazetesi.com

Deprem bölgesindeki 11 şehirden 3 milyonun üzerinde insan göç etti. Başta Hatay olmak üzere Adıyaman ve Kahramanmaraş illeriyle birlikte depremin yaşandığı illerde yaşanan göçler sonrası durumu, CHP Meclise taşıdı.


CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Türkiye’de yaşanabilecek demografik değişimin araştırılması ve konuyla ilgili olarak güvenlik, sosyal ve toplumsal önlemlerin alınabilmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. Yaşanan deprem felaketlerinden sonra başta Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman olmak üzere; depremin en yoğun hissedildiği bölgelerden Mersin, Ankara, Antalya ve batı illerine yoğun olarak göç dalgaları başladığını belirten CHP’li Vekil önergesinde “Mersin’de barınmayı seçen depremzedelerimizin sayısının yapılan kayıtlar ve su tüketim artışı hesaplamalarıyla 500 bin depremzede vatandaşımız olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayı her geçen gün daha da artmaktadır. Ankara’da yoğun olarak göç alıyor” dedi.

Kentlerde yoksulluk artacak

Depremden etkilenen illerde 13,4 milyon Türk vatandaşının yanı sıra, 1,7 milyon da yabancı uyruklu kişinin yaşamakta olduğunu ifade eden Alpay Antmen “Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre mülteciler dahil göç eden insan sayısı 3 milyonu aştı. Deprem sonrası yaşanan bu göç dalgaları; özellikle kalkınma sıralamasında geride kalan Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş gibi illerin nüfusunun kalıcı olarak azalmasına ve bu kentlerin daha da yoksullaşmasına neden olacaktır. Eşitsiz hale gelecek demografik dağılımın uzun vadede Türkiye kentleri ve toplum üzerindeki etkileri çok büyük sorunlara yol açabilecektir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’yi güvenlik problemleri bekliyor

Alpay Antmen önergesinde “Hatay başta olmak üzere; sınır bölgesinde yer alan illerde yaşanan göç ve ardından sığınmacı ve mültecilerin ilgili bölgelere yerleşmeleri; uzun vadede Türkiye’nin sosyal, kültürel ve siyasal yapısına olumsuz etki edebileceği gibi, güvenlik riskleri de oluşturabilir. Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası başta felaketin doğrudan etkilediği on bir ilde olmak üzere; Türkiye’de yaşanabilecek demografik değişimin araştırılması ve konuyla ilgili olarak güvenlik, sosyal ve toplumsal önlemlerin alınabilmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması gereklidir” dedi. (Haber Merkezi)