OKULLARDA KRİZ KAPIDA MI?

OKULLARDA KRİZ KAPIDA MI? cukurovagazetesi.com

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in son paylaştığı verilere göre 6 Şubat’tan bu yana deprem bölgesinden diğer illere nakli gerçekleştirilen öğrencilerin sayısı 242 bin 904 olarak belirtildi. Öğrenci nakli alan illerin başında gelen Mersin, 22 bin 300 öğrenci nakliyle, tüm iller arasında 2.sırada yer aldığı görüldü. Mersin’de bir yandan artan öğrenci sayısı ve bir yandan da deprem riski nedeni ile boşaltılan okullardan kaynaklı sınıflarda yoğunluk olmaya başlarken bu durumun eğitim-öğretimin kalitesinde sorun yaşatıp yaşatmayacağı ise merak konusu oldu.


Haber-FIRAT TATLI

6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık depremlerle derinden etkilenen 10 ilden, çocukların eğitim-öğretimden geri kalmamaları adına deprem bölgesi dışında yer alan 71 ile öğrenci nakilleri gerçekleştirilmeye devam ediyor.

4 ilde okullar açılmayı bekliyor

6 Şubat, deprem felaketi ile ara verilen eğitim-öğretimde 20 Şubat Pazartesi günü itibari ile Türkiye genelinde depremin vurduğu 10 il dışındaki 71 ilde okullar tekrardan başlamış ve çocuklar ders başı yapmıştı. Sonraki süreçte Diyarbakır, Şanlıurfa ve Kilis’te ise eğitim 1 Mart tarihinde başlarken Osmaniye, Gaziantep ve Adana’da okullar 13 Mart tarihinde kademeli olarak açıldı. Son olarak depremin derinden etkilediği Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’da ise eğitim öğretimin başlama tarihi ise olumsuzluk yaşanmaması durumunda 27 Mart tarihinde başlanması bekleniyor.

Özer, “Evlatlarımızı eğitim sürecinde destekleyeceğiz”

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından deprem bölgelerindeki öğrencilerin mağdur olmaması için 10 ilden diğer illere öğrenciler nakilleri gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yaptığı paylaşıma göre son olarak depremin vurduğu 10 ilden 242 bin 904 öğrenci tercih ettikleri illere nakil işlemlerinin gerçekleştirildiğini duyurdu. Özer yaptığı paylaşımın devamında ise “Bugün itibarıyla 10 ilimizden 242 bin 904 öğrencimizin istedikleri illere nakil işlemini gerçekleştirdik. Evlatlarımızın eğitim süreçlerini destekleyerek her zaman yanlarında olacağız” ifadelerini kullandı.

Mersin’e deprem bölgesinden 22 bin 300 öğrenci nakil edildi

Deprem sonrasında yoğun göç alan illerin en başında yer alan Mersin’de ise resmi olmayan rakamlara göre 500 bine yakın insanın kente yerleştiği düşünülüyor. Mersin’e oluşan talep Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in paylaştığı verilerde de gözlemleniyor. Buna göre deprem bölgesindeki 10 ilden, diğer illere nakil edilen 242 bin 904 öğrencinin dağılımı ise şöyle oldu. Ankara 33 bin 142 öğrenci nakil edilen il olarak ilk sırada yer alırken, Mersin 22 bin 300 öğrenci nakliyle 2.sırada yer aldı. Antalya 21 bin 832 öğrenci nakliyle 3.sırada yer alırken, İstanbul 18 bin 452 öğrenci nakli 4.il oldu.

Mersin’in bazı okulları depremde zarar görmüştü

Mersin sadece öğrenci sayısı değil, iki büyük depremden dolayı etkilenen okullarda endişe vermişti. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, önceki günlerde yaptığı açıklamalarda il genelinde 76 okulun boşaltıldığını belirterek, “Mersin'e yakın illerde meydana gelen depremlerin etkisiyle binası eski okullarımızda hasarlar oluştu. Çocuklarımızı, öğrencilerimizi riske etmiyoruz, etmeyeceğiz. Bu nedenle onları binası sağlam okullara naklettik. Yeni okullarımızın inşaat süreci belli bir zaman alacağından dolayı öğrencilerimizi naklettiğimiz okullardaki yoğunluğu azaltmak için konteyner veya prefabrik okul ve sınıflar yapacağız” ifadelerine yer vermişti.

Artan öğrenci sayıları eğitim kalitesini düşürür mü?

Yoğun göçün alan Mersin’in de bir yandan artan öğrenci sayısı bir yandan deprem riski nedeni ile tahliye edilen okullardan dolayı, kentteki okulların kapasitelerinin yetip yetmeyeceği ya da sınıflarda yaşanacak kalabalıktan dolayı eğitim ve öğretimin kalitesinin ne olacağı ise merak konusu.