Akdeniz’de TOKİ heyecanı

Akdeniz’de TOKİ heyecanı cukurovagazetesi.com

Mersin’in Akdeniz İlçesinde Çay Mahallesi’nde yapılan, “Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesinin” 1’inci etabı kapsamında yapımı tamamlanan birçok konut ve işyerinin anahtarı, düzenlenen törenle hak sahipleri vatandaşlara törenle teslim edildi.


Haber-FIRAT TATLI

Mersin’in Akdeniz İlçesinde Çay Mahallesi’nde TOKİ’nin kentsel dönüşüm projesinin 1’inci etap kapsamında tamamlanan konutlar ve işyerlerinin anahtarları hak sahiplerine tören ile teslim edildi. TOKİ kentsel dönüşüm proje alanında gerçekleşen törenle, 28 daire ve 12 işyerinin, mahallede yaşayan hak sahibi vatandaşlara anahtar teslimi gerçekleştirildi. Törene Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Ak Parti Mersin Milletvekilleri Zeynep Gül Yılmaz, Hacı Özkan, Ali Cumhur Taşkın, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcileri ile Çay Mahallesi sakinleri katıldı.

28 daire ve 12 işyeri hak sahibine teslim edildi

Projesi kapsamında toplamda 416 daire ile 36 dükkân inşa edildi. Dün gerçekleşen törenle, 14’ü 3+1 oturumlu; 14’ü 2+1 oturumlu toplam 28 daire ile birlikte 12 işyerinin hak sahiplerine anahtarı teslim edildi. Mahallede yapımı tamamlanan 2+1 oturumlu 188 daire ve 3+1 oturumlu 84 daire ile birlikte bazı işyerlerinin hak sahibi vatandaşlara anahtar teslim programı 20 Mart tarihine dek devam edecek. Kalan 144 daire ve dükkânlar için de projenin ikinci etabına dâhil olan Çay Mahallesi sakini vatandaşlarla görüşmeler başlayacak.

Gültak, “Akdeniz için önemli bir gün”

Anahtar teslim töreninde konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Bugün Akdeniz için öneli bir gün, maalesef ki iktidarımızın döneminde, burada yıllar öncesinde kentsel dönüşüm yapılmaya kalkıldığında mevcut belediye başkanın yürütmeyi durdurma kararı aldığını biliyoruz. Yani zihniyet bu. Buradaki insanlar, sağımda ve arkamda gördüğünüz evlere mahkum kalsınlar. Bunu üzülerek söylemek zorundayım, ilk geldiğimiz günden beri Mersin’de şunu söyledik; Mersin’in en büyük sorunlarından bir tanesi imar sorunu dedik. Başta vekillerimiz olmak üzere, Lütfü Elvan Bakanımız ve dönemin Tarım Bakanlığının destekleri ile 20 yıldır gelmeyen tarım görüşlerini getirerek Mersin’inin imarını çözmek konusunda en büyük adımı attık” şeklinde konuştu.

“İmar sorunu”

20 yıl boyunca tarım görüşlerinin gelmediğini ve 5000’lik planların yapılamayacağını belirten Gültak, “Biliyorsunuz 5000’likler bitti. Şu anda binlikleri yapıyoruz, 1 yıl içinde Mersin’in imar sorunu kalmıyor. İmar sorunu ne demektir; eğer siz imar vermiyorsanız mevcut araziler çok değerli olur. Evler çok değerli olur, işyerleri çok değerli olur vatandaş sıkıntı çeker. İkincisi vatandaşın arazisi vardır; siz imar vermiyorsanız vatandaşı bir bakıma kaçağa zorlarsanız. Onları önledik. Peki ikinci sorun ne dedik; sadece Akdeniz değil Toroslar’da ve diğer ilçelerde de var. Kaçak yapı stokunun çok fazla olduğu, ayrıca yaşlı bina sayısının da çok olduğunu söyledik. Peki bu kaçak yapı stoku ve bu yaşlı bina stoku ne ile çözülür dedik; kentsel dönüşüm ile çözülür” şeklinde konuştu.

“İnsanlar bize güvendi”

Kentsel dönüşümün Akdeniz Belediye Başkanlığı açısından girmenin riskli bir durum olduğunu belirten Gültak, “Bir daha ki seçimde, seçimi almama bedeli ile karşı karşıya gelmeye kadar riskliydi. Ama önemli değildi. Amacımız, makam değildi, amacımız yeniden seçilmek değildi. Amacımız bu Mersin’de saklanmış olan gerçekleri ortaya koyabilmek, bu insanların makus talihini, kaderini ortadan kaldırmaktı. Riske girdik. İktidarımız ile vekillerimiz ile birlikte, bu insanlar bize güvendi ve bugün gururla anahtarlarını dağıtacağımız bu inşaatlar meydana geldi.  Birileri ne kadar karşı çıkarsa çıksın, biz kaçak ile mücadele etmeye devam edeceğiz. Büyükşehir konuşmamda söyledim 2021 ve 2022 yıllarındaki encümen kararlarında muhalif partilerin kaçak cezalarına karşı şerhleri bulunmaktadır. Bu nasıl bir mantıktır. İnsanlarımızı kaybettiğimiz, hala canımızın acıdığı günlerde daha da fazla bir şey söylemeyeceğim. Biz şunu biliyoruz, ne bir Kürt kardeşimizin, ne bir Arap kardeşimizin, ne bir Hıristiyan kardeşimizin kaderi bu değil, isyan ediyoruz o kadere. El birliği ile böyle güzel ortamlarda onların yaşaması için mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Anahtar teslimleri 20 Mart’a kadar sürecek

Yapımı tamamlanan ve anahtar teslim edilecek konutlar hakkında bilgi veren Gültak, “A Blok 1’de bugün 14 adet 3+1 oturumlu daire ile birlikte 6 iş yeri, B Blok 2’de 14 tane 3+1ve 6 tane işyerinin temsili anahtarlarını dağıtacağız. Anahtar dağıtımlarımız 20 Marta kadar devam edecektir. Toplamda 2+1 oturumlu dairelerimizden 188, 3+1 oturumlu dairelerimizden 84 dairemizi 20 Marta kadar anahtarlarını teslim etmiş olacağız. Bunun dışında 36 tane dükkanımızın anahtarını 20 Mart’a kadar teslim etmiş olacağız. Burada 2.etap görüşmelerini de daha sonra başlatıp geriye kalan daire ve işyerlerini de anlaştığımız vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde teslim edeceğiz” dedi.

“5 tane mahallede ayrıca projelerimiz hazır”

 Gültak, kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu ve yapılaşmanın ne kadar gerekli olduğunu gördüklerini belirterek, “Biz bir deprem bölgesiyiz, deprem öldürmüyor, yapılan konutlar kaçak yapılan konutlar insanları öldürüyor. Artık bu saatten sonra görüyorsunuz; doğal gazlı, bahçeli, otoparklı oyun alanları ve tamamen güzel bir yaşam merkezini buraya kazandırdık. Sayın vekillerimiz ile yaptığım istişareler sonucunda sayın Murat Kurum Bakanımız geldiğinde bir sunum yapmıştım. Buradan da Allah nasip eder 2024 yılında aday olup sizler beni tercih ettiğiniz takdirde Çay Mahallesi, Barış ve Bahçe Mahallesi’nde ve Turgut Reis Mahallesi gibi tam 5 tane mahallede ayrıca projelerimizin hazır olduğunun müjdesini sizlere vermek istiyorum. Bu iş burada kalmayacak devam edecek. Sizlerin desteği ile, bu 5 mahalledeki projeleri hayata geçireceğiz. Burada oturacak ailelerin güzel günlerde, sağlıklı günlerde oturması temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Pehlivan, “Bu yapıların ayağa kalktığına tanıklık etmek gerçekten mutlu etti”

Gültak’tan sonra konuşma yapan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise, “Bugün burada oluşan bu mahalle gerçekten hepimizi mutlu etti. Buraya gelmek bu yapıların ayağa kalktığına tanıklık etmek hepimizi gerçekten mutlu etti. Elbette meşekatli bir süreç, bu konuda başta Akdeniz Belediye Başkanımız olmak üzere vatandaşlarımızın bir kere bu sürece inandırılması konusundaki ve bu projenin hayata geçirilmesi konusundaki katkılarından dolayı kendisini kutluyorum. Bu konutların vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum burada güven içerisinde oturacaklar, huzur içerisinde, endişesiz bir şeklide oturacaklar” diyerek tamamladı.