Susuz yaz, kapıda mı?

Susuz yaz, kapıda mı? cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı 2. Birleşim Toplantısı, Kongre ve Sergi Sarayı’nda Vahap Seçer Başkanlığında yapıldı. Meclisin ikinci birleşiminde gündem dışı konuşmalarda Mersin’i bekleyen ve kapıda olan su krizi yoğun bir şekilde konuşuldu.


Meclis üyeleri Abdurrahman Yıldız ve Bünyamin Önel’in su tüketimi konusunda önerileri ve taleplerinden sonra konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Hem içme suyu anlamında bize sıkıntı yaratabilecek hem de tarımsal anlamda önemli bir süreç yaşıyoruz. Şu anda Berdan Barajı’nda yüzde 24’lük bir doluluk var. Yine Pamukluk Barajı’nda da yüzde 34,8’lik doluluk oranı var” diyerek Pamukluk Barajı için yapımı uzun bir süredir beklenen isale hattının yapılması durumun da Mersin’inin gündeminden susuzluğun çıkacağını belirtti.

Haber- FIRAT TATLI

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Mart ayı 2. Birleşim Toplantısı, Vahap Seçer Başkanlığında, Mersin Kongre ve Sergi Saray’ın da gerçekleşti. Çarşamba günü yapılan meclisin ilk birleşiminde yoğun deprem gündemi nedeni ile gündem maddelerine geçilememişti. Dün yapılan Mart ayı 2.birleşiminde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından birleşime geçildi.

Yıldız, “Bu sene yazın, site havuzlarını kullanmayalım”

Birleşimin gündem dışı konuşmalarında söz alan Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, kentte son günlerde sıklıkla konuşulan ve yaşana bilecek su sıkıntısına değinerek, “ Önümüzdeki günler de çok ciddi bir su sıkıntısı ile karşı karşıya kalığız. Sadece içme suyu sıkıntısı, değil sulama suyu anlamında da birçok alanda kullanılacak suda sıkıntı olacağı belli. Kentimizde akan derelerin debilerinde bunları hepimiz günlük çıplak gözle görüyoruz. Bu çerçevede benim bir çağrım olacak. Kentimizde sitelerde çok miktarda yüzme havuzlar var. Bunların da her biri yüzlerce ton su tüketiyor. Ben bu yıl olmak kaydı şartı ile bunu bir gözden geçirelim derim. Site yönetimlerine bir çağrı yapmak istiyorum bu sene yazın, bu site havuzlarını kullanmayalım, su doldurmayalım. Binlerce ton suyu heba etmeyelim. Hakikaten bu sene ciddi bir su sıkıntısı yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

Önel, “Vatandaşlar tedirgin, göletlerinde su birikmedi, yağış almadı, kar yağmadı”

Yıldız’ın konuşmasından sonra, su konusuna değinen bir diğer Meclis Üyesi Bünyamin Önel ise dünya genelinde bir su sıkıntısı yaşandığını belirterek, “ Dünyada bir su sıkıntısı var. Bizim de ülkemizde şehrimizde bu sıkıntısı var. Birkaç günden beri köyleri gezdim, vatandaşlar çok tedirgin. Çünkü su göletlerinde su birikmedi, yağış almadı, kar yağmadı. Bırakın mahsul almayı; insanlar ağacımızı kurutmadan nasıl bu yılı atlatırız diye bir düşüncede. Tarımsal Daire Başkanlığımızın bir çalışması var mı? Bu vatandaşlara ne gibi yardım yapabiliriz, çözüm üretebiliriz. Vatandaşlar büyükşehir belediyesi olarak bu konuda bizden destek bekliyor” şeklinde konuştu.

Seçer, “Önemli bir süreç yaşıyoruz”

Meclis üyelerinin su ve kuraklık tehdidi karşısındaki konuşmalarından sonra açıklama yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Hem içme suyu anlamında bize sıkıntı yaratabilecek hem de tarımsal anlamda önemli bir süreç yaşıyoruz. Bunların tabi fiili kullanımında tedbirler alınabilir. Havuzlar ya da tarımsal sulamada dönüşümlü sulama, vahşi sulamadan imtina edilmesi; bu yıl belki de kuraklı dolayısıyla süratle; ben Tarım Bakanı olsam çok hızlı kaynak ayırır derim ki damlama sulama sistemi yapacak olan hemen getirsin evraklarını biz bir şey verelim de bu yıl böyle geçecek. Çünkü vahşi sulamayla damlama sulama farklı bir su tüketimi ile aynı sonucu aldığınız iki sulama şekli” ifadelerini kullandı.

“SCADA sistemi”

Su konusunun yakın takip ettiklerini belirten Seçer, “Haftalık DSİ ile, zaten ben şimdide istedim. Barajlarda durum nedir? Ne almamız, ne yapmamız gerekiyor? SCADA sistemi bizi çok rahatlattı. Çok para harcadık ama hakikaten karşılığını alıyoruz. Muazzam bir şey. Yani gidip orayı da ziyaret etmenizi isterim. Büyük yatırımlar ama dönüşü çok hızlı, her şeyi görüyorsunuz nerde sistem hangi durumda, nerede arızan var nerede kaçak var nerde sistem devre dışı kalabilir nerede patlak var hepsini görüyorsunuz. Şimdi şu anda bir endişeye mahal var ama daha bir opsiyonumuz var” dedi.

Mersin’deki barajların doluluk oranı

Mersin’e su sağlayan barajların doluluk oranları ile ilgili bilgi veren Seçer, “Şu anda Berdan Barajı’nda yüzde 24’lük bir doluluk var. Oda yüzde 160 milyon metreküp barajın kapasitesi. Yine Pamukluk Barajı’nda da yüzde 34,8’lik doluluk oranı var. Onunda 260 milyon metreküp kapasitesi var. Bunlar DSİ referanslı rakamlar. Berdan Barajı’ndan saniyede 3,8 metreküp debi ile biz su alıyoruz.  Yine oradan sulamaya bir günde 6,7 metreküp su veriliyor. İkisinin toplamı 10,5 oluyor. Berdan Barajı’na giren suya bakıyorum 10,7; aşağı yukarı 0,2 metreküp debi ile su fazlalığı var, tablo bu. Şimdi bu kritik nokta, kırmızı alarm veriyor. Pamukluk şu anda bizim emniyet supabımız, ancak şu şekilde kullanıyoruz oradan Berdan’a aktarıyoruz, Berdan’dan çekiyoruz. Bizim tek isale hattımız Berdan’da” ifadelerini kullandı.

Pamukluk Barajı isale hattı

Seçer, konuşmasında Pamukluk Barajı için yapımı uzun zamandır beklenen isale hattı için ise, “İsale hattı, Mersin için şart. Cazibe ile su gelecek. Artık Mersin’in su, susuzluk, su fiyatları, bunlar gündemden çıkacak. Berdan Barajı, Pamukluk Barajı ayrı bir isale hattı, ikinci bir isale hattı birbirlerinin yedeği, müthiş bir şey. Mersin her hal ve şartta fazlası ile suyu olacak. Bunu ben çok önemsiyorum, arkadaşlar uzun süredir görüşüyor ama bakalım takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

Seçer, “Arkadaşlar gündeme alsın biz çalışma yapalım”

Seçer, su gündemi ile ilgili son olarak Meclis Üyesi Bünyamin Önel’in “vatandaşlar tedirgin, büyükşehir belediyesi olarak bu konuda bizden destek bekliyor” sözleri ile ilgili ekleme yaparak, “Tarımsal sulamaya yansımalarını Bünyamin bey söyledi. Bizler belediyeler olarak birinci dereceden bu alanlardan sorumlu kurumlar değiliz. Bizim bir bütçemiz var, belediye başkanının önceliğine göre bu bütçe tanzim edilir. Bizim herhangi bir yer altı suyunu çıkarmak için yapılan çalışmalar ya da motopomp sistemlerine bir destek kalemimiz yok ancak bu yıl olağanüstü bir yıl bu konuda bir çalışma başlatılabilir. Bunu da arkadaşlar gündeme alsın biz bir çalışma yapalım” diyerek tamamladı.