Mersin CHP Kadın Kolları, “Hepimizin özgür olduğu bir düzen kurmak için geliyoruz”

Mersin CHP Kadın Kolları, “Hepimizin özgür olduğu bir düzen kurmak için geliyoruz” cukurovagazetesi.com

8 Mart, ‘Dünya Kadınlar Günü’ sebebi ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları, tüm ülkede eş zamanlı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Mersin CHP Kadın Kolları’nın da katıldığı ortak açıklamada, 8 Mart’ın tarihi açıdan önemi, deprem felaketi nedeni ile afet bölgelerinde kadınların yaşadığı sorunlar ve 14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimlerin kadınlar açısından önemine vurgu yapıldı.


Haber-ESEN ÇALICI

CHP Kadın Kolları, 8 Mart ‘Dünya Kadınlar Günü’ sebebi ile Türkiye genelinde 81 ilde ve 973 ilçede eş zamanlı açıklaması gerçekleştirildi. Mersin CHP Kadın Kolları’nın da yaptığı ortak açıklamada, ‘dünyanın bütün kadınlarıyla birlikte dayanışma içinde eşitsizliğe meydan okuyoruz’ mesajı verildi.

8 Mart’ın önemi

Yapılan açıklamada, 8 Mart’ın tarihi açıdan önemine vurgu yapılarak, “Takvimler 8 Mart 1857’yi gösterdiğinde New York’ta 40 bin dokuma işçisi kadın eşit işe eşit ücret ve insanca çalışma koşulları talebiyle grev başlattı. İşverenin işçileri fabrikaya kilitlemesinin ardından çıkan yangında, 129 kız kardeşimiz hayatını kaybetti. Bu ölümler bir son değil, başlangıç oldu. Kadınların haklı direnişi tarihe geçti. Bu mücadele asla unutulmadı. 1910 yılında, 8 Mart tarihi, yangında yaşamını yitiren işçi kadınların anısına, ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ olarak ilan edildi. Bugün, insan onuruna yakışır bir yaşam mücadelesi verirken yitirdiğimiz bu kız kardeşlerimizi anma günüdür” ifadeleri kullanıldı.

 “Deprem kadınları işsizlik kıskacına hapsetti”

Açıklamada, Türkiye’de her üç kadından sadece birinin kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda yer alığı belirtilerek, “Tablo bu kadar ürkütücü iken, yaşanan deprem binlerce kadını işsizlik kıskacına hapsetti. Depremde kadınlar, kanından, canından, malından olduğu yetmezmiş gibi, bir de işsiz kaldı. Geleceksiz kaldı. Gaziantep’te genç bir kadın, “6 Şubat öncesinde bizim de her şeyimiz vardı. Evimiz vardı, işimiz vardı, sevdiklerimiz hayattaydı. Bir gecede her şeyimizi yitirdik” diyerek yaşananlara isyan etti”  şeklinde belirtildi.

Deprem bölgelerinde Kadın Danışma Merkezleri

‘Eşitsizliğe başkaldırıyoruz’ denilerek devam edilen açıklamada, “Depremin ilk gününden bu yana dayanışmayı yükseltiyoruz. Ülkemizi yeniden ayağa kaldıracak politikalarımızı hayata geçiriyoruz. Kadınlar ve çocuklar için bir seferberlik başlattık. Cumhuriyet Halk Partisi olarak afet bölgelerindeki depremzede kadın ve çocuklar için Kadın Danışma Merkezleri kurduk. Bugün bu merkezleri depremden etkilenen illerimizde halkımızın hizmetine açıyoruz. Yaşam Hak Kadın Danışma Merkezlerimizde kadın kolları üyelerimiz görev alacak. Burada psikolojik destekten hukuki danışmanlığa, kadınlara özel ihtiyaç malzemelerinin temininden sağlık hizmetlerine her türlü desteğin verilmesini sağlayacağız” denildi.

“Ölümle yaşam arasındaki ince çizgi”

14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimler ile ilgilide, önümüzdeki seçimlerin kadınlar için ölümle yaşam arasındaki ince çizgi olduğu ifade edilerek şöyle devam etti, “Yaşamımız ya pamuk ipliğine bağlı ya da güvenli olacak. Ya kadını eşya gibi gören zihniyete teslim olacağız ya da eşit yurttaş olarak insan onuruna yakışır şekilde yaşayacağız. Ya emeğimiz gasp edilecek ya da emeğimizin karşılığını aldığımız güvenceli işlerde, güven içinde çalışacağız. Ya afetler karşısında çaresiz kalacağız ya da bilimin ışığında tedbirler alacağız. Ya çocuklarımızı geleceksizliğe mahkûm edileceğiz ya da çocuklarımıza aydınlık yarınlar inşa edeceğiz” şeklinde belirtildi.

“Gelin birlikte oturalım”

Açıklamanın son kısmında ise ülkedeki tüm kadınlara çağrı yapıyoruz denilerek, “Ayağa kalkın. Gelin, Halil İbrahim sofrasına birlikte oturalım. Bizim yolumuz da yapacaklarımız da belli. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği, hakkın, hukukun ve adaletin sağlandığı, hepimizin eşit, hepimizin tok, hepimizin güvende, hepimizin özgür olduğu bir düzen kurmak için geliyoruz” denilerek tamamlandı.