8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ cukurovagazetesi.com

8 Mart ‘Dünya Kadınlar Günü’ Mersin’de, Pozcu’da bulunan Kushimoto Sokağında bazı kadın platformları tarafından ‘9.Mersin Feminist Gece Yürüyüşü’ etkinliği düzenlenecek. Öte yandan Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi’de ‘Dünya Kadınlar Günü’ sebebiyle bir basın açıklaması yayınladı. Yayınlanan açıklamada, “8 Martı yaratan eşitlikçi ve özgürlükçü kadınların ışığında kadınlar, bu ülkede depremin yaralarının sarılmasını, sorumlulardan hesap sorulmasını sağlayacak, kadın dayanışması ile yaşamı yeniden kuracaklar. Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” mesajı verildi.


Haber- FIRAT TATLI

8 Mart ‘Dünya Kadınlar Günü’ sebebi ile Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi bir açıklama yaptı. Açıklamada ‘Dünya Kadınlar Günü’nün tarihine değinilen açıklamada, 8 Mart’ta ilk etkinliklerin 1911 yılında Sosyalist Enternasyonalin’nin çağrısı ile milyonlarca kadının bir araya geldiğini ve mitinglerin yapıldığı belirtilerek, “O günden sonra 8 Mart kadınlar için bir mücadele ve dayanışma günü oldu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Süfrajetlerden, feministlere uzanan koca bir kadın tarihine dayanır. Yüzyıllardır kadınların Patriyarka’ya karşı yürüttükleri eşitlik ve özgürlük mücadelesinin simgesidir. Kadınlar tüm dünya için eşit, özgür, barış içinde ve güvenli bir düzenin hayalini kurdular” dedi.

“POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMELİ”

 Bu yıl ki etkinliklerin depremin ve yıkımın gölgesinde gerçekleştiğini belirtilerek, “6 Şubatta meydana gelen ve on binlerce insanın ölümüne, yüz binlerce insanın yaralanmasına sebep olan depremin üzerinden 30 gün geçti. Doğal afetlerde kadınlar kız çocukları ve LGBTI+ lar daha farklı şekilde etkilenir. Bu grupların karşılaştığı güçlükler, genellikle yaş, engellilik hali, cinsiyet kimliği, etnik köken ya da din gibi diğer faktörler nedeniyle daha da ağır bir hal alır. Doğal afetler tüm toplumu etkiler. Fakat toplumun farklı kesimlerinde bu etkinin biçimleri ve dereceleri farklıdır. Hem afet sonrasındaki iyileştirme süreçlerinde hem de afet öncesi hazırlık süreçlerinde cinsiyet eşitsizliklerini göz önünde bulunduran politikalar geliştirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ, DEĞİŞTİRECEK GÜCÜMÜZ VAR”

6 Şubat'ta gerçekleşen depremlerden sonra yaşanan koordinasyonsuzluk nedeni ile ölümlerin arttığı belirtilerek, “ Bu zor günlerde kadınlar dayanışmayı büyütmüşler, depremin ertesinde depremden zarar görenlerin acil ihtiyaçlarının karşılanması için tüm kadın örgütleri el ele vererek çalışmalara başlamışlardır. 8 Martı yaratan eşitlikçi ve özgürlükçü kadınların ışığında kadınlar, bu ülkede depremin yaralarının sarılmasını, sorumlulardan hesap sorulmasını sağlayacak, kadın dayanışması ile yaşamı yeniden kuracaklar. Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” şeklinde belirtildi.