MERSİN’DE ÖĞRENCİLER DERS BAŞI YAPTI

MERSİN’DE ÖĞRENCİLER DERS BAŞI YAPTI cukurovagazetesi.com

Türkiye genelinde deprem bölgesi dışında yer alan 71 ilde çocuklar eğitim öğretime başladı. Mersin’de de Milli Eğitim Müdürü Adem Koca’nın açıklamalarına göre yaklaşık 7 bin öğrenci, resmi ve özel okullarda ders başı yaptı. Mersin’de deprem sorasın da yaşanan göçün etkisi öğrenci sayısında da gözlemlenirken, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in paylaşımına göre Türkiye genelinde deprem nedeni ile Mersin en çok öğrenci nakledilen ikinci il durumunda. Mersin kamuoyu artan nüfus ile ilgili hükümet tarafından bir eylem planı beklerken, hala somut bir adım atılamadı.


Haber- Fırat Tatlı

6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık depremlerle derinden etkilenen 10 ilde arama kurtarma çalışmalarında sona doğru gelirken, enkaz kaldırma işlemleri de bir yandan devam ediyor. Deprem felaketinden dolayı son verilere göre 41 bin üzerinde kişi hayatını kaybederken, yüz binlerce insan ise depremde yakınlarını, sevdiklerini kaybetti.

DEPREM ÇOCUKLARI DA ETKİLEDİ

Depremin etkilediği Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te hayat normale döndürülmeye çalışırken bölgenden yoğun bir göç trafiği de başlamış durumda. Deprem toplamda 13 milyon 500 bin kişiyi etkilemiş durumda. Depremzedeler farklı illere giderek yeni bir hayat kurma arayışına düştüler. Milyonlarca kişiyi etkileyen depremde, yetişkinler kadar çocukları da derinden etkilemiş durumda. Depremin özellikle çocuklar üzerinde derin etikler bırakmaması için uzmanlar sıklıkla ekranlarda önerilerde bulunurken Milli Eğitim Bakanlığı ise kapatılan okulların açılması için adımları attı.

 71 İLDE OKULLAR AÇILDI, DİĞER İLLER İSE KADAMELİ OLARAK BAŞLAYACAK

6 Şubat’ta deprem felaketi ile ara verilen eğitim-öğretimde 20 Şubat Pazartesi günü itibari ile Türkiye genelinde depremin vurduğu 10 il dışındaki 71 ilde okullar tekrardan başladı ve çocuklar ders başı yaptı. Diğer yandan deprem bölgesinde olan büyük kayıplar yaşayan Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’da eğitim öğretimin başlama tarihi 27 Mart’a alınırken Osmaniye, Gaziantep 13 Mart’a, Diyarbakır, Adana, Şanlıurfa ve Kilis’te ise eğitimin başlangıcı 1 Mart olarak Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından açıklandı.

MERSİN EN ÇOK NAKİL ALAN İKİNCİ İL OLDU

Deprem sonrasında göç alan illerin en başında yer alan Mersin’de ise yetkili ağızlardan yapılan açıklamalara göre şimdiye kadar 500 bine yakın insanın yerleştiği düşünülüyor. Mersin’e oluşan yoğun bir talep hayatın her alanında gözlemlenirken bunlar öğrenci sayılarında net bir şekilde gözlemlendi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in 18 Şubat tarihinde yaptığı paylaşımda Mersin, Ankara’dan sonra Türkiye genelinde en çok öğrenci nakli alan 2.il olarak görüldü.

MERSİN’DE 7 BİN DEPREMZEDE ÖĞRENCİ DERS BAŞI YAPTI

Türkiye genelinde 71 ilde dün çocuklar eğitim öğretime başlarken, depremzede çocuklar Mersin’de de ders başı yaptı. Mersin’de ders başı yapan depremzede çocukları ilk gün yalnız bırakmayan İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca ise açıklamalarda bulundu. Koca, yaptığı açıklamada eğitim öğretimin ikinci kanaat dönemine başladıklarını belirterek, “İlimizde tüm kademelerde resmi ve özel kurumlarımıza afet bölgesinden yaklaşık 7 bin öğrencimiz nakil gelmiştir. Mevcut okullarımızın yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı kamplarda ve Kredi Yurtlar Kurumları'nda kalan depremzede öğrencilerimiz için Mersin Üniversitesi'nde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere her kademeden sınıflar oluşturduk” ifadelerini kullandı.

KOCA, “HEP BİRLİKTE AŞACAĞIZ”

Açıklamasına devam eden Koca, “Ayrıca ‘Hayat Boyu Öğrenme’ birimimiz tarafından oluşturulan ‘Mobil Kayıt Ekiplerimiz depremzede vatandaşlarımızın yoğun olarak kaldığı pansiyon ve yurt gibi noktalara ulaşarak hayat boyu öğrenme kurslarımız ve açık öğretim okullarımız için vatandaşlarımızı bilgilendirmekte ve kayıt almaktadır. İlimiz genelinde afetzede öğrencilerimiz için nakil işlemleri devam etmektedir. Devletimiz ve milletimiz el ele, tek yürek olarak bu zorlu günleri hep birlikte aşacağız. 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı ikinci kanaat döneminin tüm vatandaşlarımıza, tüm meslektaşlarımıza, tüm evlatlarımıza hayırlar getirmesini temenni ediyor, başarılar diliyorum" dedi.