Mersinli fırıncılar sosyal haklarını istiyor

Mersinli fırıncılar sosyal haklarını istiyor cukurovagazetesi.com

Son günlerde Diyarbakır’da eylem yaparak seslerinin duyurmaya çalışan ve sosyal haklarının iyileştirilmesini talep eden fırın işçilerinin hak arayışına, Mersinli meslektaşları da katıldı. Mersinli fırıncılar Hüseyin Güngör ve Kadir Şahin, yılın 365 günü çalıştıklarını belirterek, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve uzun süreli çalışma ve yüksek sıcaklara maruz kalmalarından kaynaklı oluşan varis, bel fıtığı ve cilt hastalıklarından dolayı fırıncılara yıpranma paylarının verilmesi gerektiğini belirtti.


Haber- EROL KAMALAK

Yaklaşık 2 hafta önce Diyarbakır’da çalışma koşullarına karşı eylem başlatan fırın işçileri, sosyal hakların verilmesi ve ücretlerin iyileştirilmesi talebi ile eylem başlatmıştı. Daha sonrasında yapılan eylemler sonuç vermiş ve işçi temsilcileri ve Fırıncılar Odası bir araya gelerek toplantı gerçekleştirmiş ve bir mutabakat metni hazırlanarak fırıncılara haklarının verileceği açıklanmıştı.

FIRINCILAR ÇÖZÜM İSTİYOR

Diyarbakır da fırıncıların hak arayışına Mersinli emekçilerde katıldı. Gazetemize değerlendirme yapan fırıncı ustalar Hüseyin Güngör ve Kadir Şahin mesleklerinin sorunlarını değerlendirdi. Yılın 365 günü boyunca aralıksız bir şekilde hamur yoğurup, kürek çekip, yoğun sıcağa maruz kalarak ekmek mücadelesi verdiklerini belirten ustalar temel haklarından mahrum kaldıklarını ifade ederek, sosyal hakları için çözüm istediklerini ifade etiller.

ŞAHİN, “İZNİMİZ, TATİLİMİZ YOK”

Ustalardan, Kadir Şahin bir yıl boyunca çalışan tek meslek dalının fırıncılık mesleği olduğunu belirterek, “ Bizim fırıncılık sektörü diğer sektörlerden çok farklı bir sektördür. Allah fırıncı ustalarına yardım etsin. Yazın sıcağında, sürekli ocağın başında bulunan fırıncı ustaları, dışarıdaki yakıcı sıcağın yanı sıra içerideki kızgın ateşe maruz kalıyor. Sokağa çıkma yasağında herkes evdeyken biz fırıncı ustaları olarak çalıştık. Bizler bayram ve resmi tatillerde hatta hafta sonu dahil izin kullanamıyoruz. Çocuklarımızla birlikte güzel vakit geçiremiyoruz. Gün boyunca fırında çalıştığımız için eve yorgun gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN“MEMURUN 1 YILLIK EMEĞİNİ, FIRINCI 1 HAFTA VERİYOR”

Sabah, fırına erken gittiklerinden dolayı, erken yatmak durumunda kaldıklarını belirten Şahin, şöyle devam etti, “ Çocuklarımızla birlikte denize ve pikniğe gitmeğe hasretiz. Devlet memurun 1 yılda harcadığı emeği bir fırıncı 1 haftada harcıyor. Sürekli ayakta durduğumuzdan birçok sağlık sorunu ile karşı karşıyayız; varis, bel fıtığı, deri hastalıkları adını sayamadığım birçok hastalıkla karşı karşıyayız. Fırıncı ustaları olarak insan gibi yaşamak, insan gibi saygı görmek istiyoruz. Fırıncılar zor koşullarda çalıştığından dolayı yıpranma payından yararlanmalıdır.365 gün çalışarak vatandaşlarımıza ekmek çıkartıyoruz. Fırıncı ustalarına değer verilmelidir” diye konuştu.

GÜNGÖR, “EVİMİZİN İHTİYAÇLARINI ZOR KARŞILIYORUZ”

Şahin’in konuşmasından ardından aynı iş yerinde çalışan diğer usta Hüseyin Güngör ise, “Fırıncılar zor koşullarda çalıştığından dolayı sigorta pirimi yüksekten yatırılmalıdır. Uzun mesai saatlerinin kısalmasını ve hafta sonu izin talep ediyoruz. Çalışma koşullarının da iyileştirme istiyoruz. Yurtdışına giden arkadaşlarımız 5 yılda evini ve arabasını alabiliyor. Biz ise aldığımız maaşla çocuklarımızın ve evimizin ihtiyaçlarını zor karşılıyoruz” diyerek çözüm istediklerini belittiler.