10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlandı

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlandı cukurovagazetesi.com

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Mersin Cumhuriyet Meydanı’nda çok sayıda yerel basın çalışanlarının katılımı ile törenle kutlandı. Törende konuşan Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Rüstem Kaya Tepe, “Gazetecilerin kentin hafızası ve denetçi olduğunu unutmamız gerekiyor. Bu sesin kısılmasına müsaade etmeyelim. Demokrasimiz adına müsaade etmeyelim. Unutmayalım ki demokrasi için gazetecilere ihtiyaç var, ama gazeteciler içinde iyi bir demokrasiye ihtiyaç vardır” ifadelerini kullandı.


Haber- Fırat Tatlı

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Mersin’de yerel basın mensupları ile Cumhuriyet Meydanı’nda törenle kutlandı. Yerel basın mensuplarının yoğun bir şekilde katıldığı törende Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Rüstem Kaya Tepe, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin Serbest Müşavirler ve Muhasebeciler Odası Başkanı Emin Levent Türkili, TRT Çukurova Radyosu Bölgesi Müdürü Fatih Doğru, kurum kuruluşlardan temsilciler ve çok sayıda yerel basından gazeteciler katıldı.

Kaya Tepe, “Sahip çıkacağız”

Törende Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Rüstem Kaya Tepe’nin Atatürk Anıtına çelenk sunmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından günün anlam ve önemi için konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Rüstem Kaya Tepe, 10 Ocak tarihin gazetecileri onurlandıran bir gün olduğunu belirterek, “1961 yılında, 212 sayılı yasanın kabul edilmesi ve sonrasında gazetecilere bu hakların verilmesi ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler’ olarak kutlanıyor. Özel günlerimiz bizi var eden değerlerimiz, eğer biz bu günleri kutlamazsak bu günlere sahip çıkmazsak daha sonraki nesillere aktarmazsak, iyice unutulmuş olur önemini kaybeder, amacını kaybeder var olma değerini kaybeder. Biz bunlara sahip çıkacağız, hatırlatacağız eğer varsa bir eksiklik gidermeye çalışacağız, eski tarihlerde kazandığımız hakları şuan kaybettiysek bunları tekrar kazanmaya çalışacağız. Bununlar için mücadele vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“Basın zor durumda”

Gazetecilerin çok zor dönem yaşadıklarının altını çizen Kaya Tepe, “Bu zor dönemi nasıl aşa biliriz, bunun mücadelesini veriyorlar. Teknolojik gelişmeler, ekonomik gelişmelerin bize fayda sağlayacağını düşünürken ne yazık ki, öyle olmadı. Özellikle teknolojinin gelişmesi, dijital medya geçiş, eski geleneksel medyayı çok zor durumda bıraktı. Bütün medya çalışanları, gazeteciler, kuruluşlar şuan çok zor durumdalar. Geleneksel medyanın başında gazeteler var. Gazetelere verilen ilanların sayısı azaldı, çok ciddi bir baskı maliyeti ile karşı karşıyalar. Zaten sayı olarak artık çok fazla basamıyorlar bunun yanında radyo televizyonların durumu çok farklı. Onlar hiç resmi ilan alamıyorlar. Hiçbir zaman da almadılar. 30-35 senedir yayın yapıyorlar her sene resmi ilan alacaklarının duyurusu yapıldı, ama gene verilmedi” şeklinde konuştu.

“Her zaman siyasi otorite ile karşı karşıya”

Basının sadece basit meslek kuruluşları gibi görülmemesi gerektiğini ifade eden Kaya Tepe, demokrasi ile paralel görülmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti, “Demokrasinizin güçlü olmasını istiyorsanız medyanızı güçlü tutmanız lazım. Gazetecileri de güçlü tutmanız lazım. Tabi zor bir görev yaptığımızı şunla ifade ediyoruz. Arkadaşınız bile size ters bir şey söylese yeri geliyor üç dört gün konuşmuyorsunuz. Gazetecilerde ne yazık ki öyle bir durumdalar. Her zaman siyasi otorite ile karşı karşıya kalıyorlar, seçilmişler ile atanmışlar ile karşı karşıya kalıyorlar. Aslında bizim yaptığımız görevin kişisel olmadığını çok iyi anlamak lazım. Tabi bunu söylerken doğru haber yapan, etik değerlere bağlı kişilerden bahsediyorum. Gerçek gazetecilik yapan kişilerden bahsediyorum” dedi.

“Gazeteciler de hatayı görür denetler”

Gazetecilerin yazdıklarından dolayı alınılmaması ve gücenilmemesi gerektiğini vurgulayan Kaya Tepe, “Bunu bir otokontrol gibi görmek lazım. Hiç kimse dört dörtlük olamaz. Muhakkak bir yerlerde bir hatası vardır. İşte gazetecilerde bu hatayı görür denetler. Halk adına, kimsesiz adına, sesini duyuramayan vatandaş adına bir şeklide bunu siyasi otoriteye ulaştırmaya çalışır. İşte bunu genel bir oto kontrol gibi görmek lazım” diyerek her şeyin kişisel olarak algılanmaması gerektiğini belirtti.

“Yerel basına sahip çıkalım”

Son olarak sözlerine daha çok demokrasi ve özgürlük için yerel basına ve gazeteciliğe sahip çıkılması gerektiğini belirten Kaya Tepe, şöyle devam etti, “Gazetecilerin kentin hafızası olduğunu ve denetçi olduğunu unutmamız gerektiğini,  özellikle ifade etmek istiyorum. Bu sesin kısılmasına müsaade etmeyelim.  Demokrasimiz adına müsaade etmeyelim. Ülkemiz adına, birlik beraberlik adına müsaade etmeyelim. Unutmayalım ki demokrasi için gazetecilere ihtiyaç var ama gazeteciler içinde iyi bir demokrasiye ihtiyaç vardır” dedi.

Tarhan “Basın hak ettiği yeri alsın”

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebi ile Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene katılan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise , “Özellikle yer basın her geçen gün çok daha kötü günler yaşamakta. İsteriz ki ülkemizde demokrasi tam anlamıyla gerçekleşsin. Herkesin söylediği yasama, yürütme ve yargının dışındaki dördüncü güç olarak basın hak ettiği yeri alsın. Bu günler sadece gün olarak kutlanmanın ötesinde bayram coşkusu ile kutlansın. Basında objektif haber yapılması, kendi içersinde temizlik yapılması hepimizin isteğidir. Siyasetin nasıl kendi içerisinde temizlik yapması gerekiyorsa her sektöründe basın da dahil, kendi içerisinde daha iyiye gitmesi gerekiyor. Bizim beklediğimiz objektif tarafsız bir yayın politikası izlemeleri” şeklinde konuştu.

Gültak, “Demokrasinin olmazsa olmazı”

Tarhan’ın konuşmasından sonra Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak kürsüye gelerek gazetecilik mesleğinin demokrasinin olmazsa olmazlarından bir tanesi olduğunu belirterek, “Bunu herkese ezberletmek lazım. Eğer bir ülkede adaletten, hürriyetten ve şeffaflıktan bahsediyorsak orada mutlaka gazeteci olacak, televizyoncu olacak, radyocu olacak.  Bizim aslında sizlere de teşekkür etmemiz lazım. Yaklaşık 2 milyon nüfusu olan Mersin'e bizlerin ulaşma şansı yok. Yaptıklarımızı insanlara ulaştırma konusunda en büyük yardımcılarımız ve hatta gönüllü yardımcılarımız sizlersiniz” ifadelerini kullandı.

“Onurlu ve şerefli bir meslek yaptığınızı bilmenizi isterim”

Gazetecilere teşekkür eden Gültak, şöyle devam etti, “Böyle bir ağ olmazsa, böyle bir düzen olmazsa siyasetçilerin işi zor olurdu. Zor günler geçiriyor olabilirsiniz, ama gerçekten onurlu ve şerefli bir meslek yaptığınızı bilmenizi isterim.  Bu konuda Ak Parti İl Başkanlığı döneminde, milletvekilliği döneminde ve Akdeniz Belediye Başkanlığı döneminde de her zaman basının yanında yer aldık. Elimizden gelen destekle sizlerin yanınızda olacağımızı söyleyerek, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüzü kutluyorum” diyerek tamamladı. Konuşmaların ardından Atatürk Anıtı önünde toplu bir fotoğraf çekilerek tören tamamlandı.