Belediye tek kalemde 41 milyon liralık zarar mı etti?

Belediye tek kalemde 41 milyon liralık zarar mı etti? cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Makine İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı tarafından belediyenin 2023 yılında kullanması için akaryakıt ihalesini, 15 milyon litrelik motorin grubunu Ankara merkezli bir firma 313 milyon liraya aldı, fiyata yüzde 18 KDV’de eklendiği zaman motorinin maliyeti 369 milyon 753 bin Türk Lirası’na geliyor. İhalenin yapıldığı 21 Kasım tarihi itibari ile, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) güncel pompa fiyatına göre nerdeyse vatandaşla aynı fiyata 15 milyon litre motorin alan büyükşehir belediyesinin bu ihalede iskonto oranın düşük olması sebebi ile yaklaşık ola


Mersin Büyükşehir Belediyesinin 2020 yılında yaptığı akaryakıt alımında yüzde 11,12’lik bir iskonto uygulanmışken, 2023 yılı alımında iskonto oranı yüzde 0,48’de kaldı.

Haber- Fırat TATLI

İHALEYİ MERSİN DIŞINDA BİR FİRMA KAZANDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Makine İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı tarafından belediyenin 2023 yılı içeresinde akaryakıt ihtiyacının karşılanması için ekim ayında ihale yapılacağı duyurusu yapıldı. Yapılacak olan ihale kapsamında toplamda 18 milyon litrelik akaryakıt alınması planlandı ve alınacak akaryakıt içerisinde ise en büyük payı 15 milyon litre ile motorin gurubu yer aldı. İhale için belirlenen 21 Kasım 2022 tarihinde ihale yapıldı, 15 milyon litrelik motorin alım ihalesini (KDV Hariç) 313 milyon 350 bin lira ile Mersin dışından bir firma kazandı.

MİLYON LİRALIK ALIMDA İSKONTO ORANIN ÖNEMİ

İhaleye kadar olan süreç normal bir biçimde ilerken ihale için verilen bedel kafaları fena halde karıştırdı. Kafaların karışmasına neden olan ise, belediyenin toplu akaryakıt alımında uygulanan iskonto indiriminin bu alımda uygulanmaması oldu. Daha önceki örneklerine bakıldığı zaman, 2020 yılında belediyenin akaryakıt alımında yüzde 11,12’lik bir iskonto uygulatarak milyonlarca liralık kar elde etmişti. Her yıl akaryakıt alımında uygulanan iskonto tutarında sistematik olarak düşüş görüldü. 2021 yılında alınan toplu akaryakıtta iskonto oranı yüzde 9,06’ı olurken bu rakam 2022 yılında ise büyük bir düşüşle yüzde 2,97 olarak gerçekleşti. 

15 MİLYON LİTRE MOTORİN İNDİRİMSİZ ALINDI

Son olarak 2023 yılı için alınacak 15 milyon litre motorinde belediye bütçesinden 313 milyon 350 bin lira ihale bedeli ve buna yüzde 18 KDV eklendiği zaman toplamda 369 milyon 753 bin Türk Lirası ödenek çıkacak. Kafaları karıştıran tüm soru işaretleri ise tam olarak bu noktada başlıyor. Normal şartlarda ihalenin yapıldığı 21 Kasım tarihinde herhangi bir petrol istasyonunda EPDK’ya göre KDV dahil 24 lira 77 kuruşa vatandaş yakıt alabilirken, belediye toplu alım yaptığı bir ihalede KDV dahil hesaplandığında 24 lira 65 kuruşa yakıt almış oluyor. Normal bir vatandaş petrol istasyona gittiğinde o günün tarihi ile bundan çok daha fazla iskonto alabilecekken, 2020 yılında ekonomik olacağı ve ucuza mal olacağı söylenerek ‘Taşıt Tanıma Sisteminden’ vazgeçilerek ‘Dökme Sistemi’ kullanma kararı alan Mersin Büyükşehir Belediyesi, milyon liralık bir ihalede vatandaşla aynı fiyata akaryakıt alımı gerçekleştirmiş oluyor.

YÜZDE 11,12’LİK İSKONTO UYGULANSAYDI?

Basit bir matematik hesabı ile düşünüldüğünde, büyükşehir belediyesi 2020 yılında akaryakıt alımında uyguladığı yüzde 11,12’lik iskonto oranını 2023 yılı için uygulasaydı toplamda KDV dahil 369 milyon 753 bin Türk Lirası’na mal olan 15 milyon litre dökme akaryakıt alımının yaklaşık maliyeti KDV dahil hesaplandığında 328 milyon 636 bin 437 liraya tekabül edecek ve Mersin Büyükşehir Belediyesi bu alımdan 41 milyon lira kar elde edecekti.

KAZANÇLI OLAN FİRMA OLDU

Milyonlarca liralık karı elinin tersi ile iten ve 15 milyon litrelik oldukça yüklü akaryakıt alımında ihaleyi alan firmaya sadece belediye sadece yüzde 0,48’lik bir iskonto oranı sağlaya bildi. 2023 yılı için milyonlarca litre akaryakıtı neredeyse piyasa fiyatına göre alan Mersin Büyükşehir Belediyesi, milyonlarca lira zarar ederken bu işten karlı çıkan taraf firma oldu.

2019 YILINDA MECLİSTE YAŞANAN AKARYAKIT GERGİNLİĞİ

Daha öncesinde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in göreve başladığı ilk zamanlarda, Kasım 2019 tarihinde yapılan belediye meclis toplantısında akaryakıt konusu gündeme gelmiş ve Meclis Üyesi Mahmut Tat’ın ‘Yaklaşık 150 milyon TL’lik ihale maalesef adrese teslim gibi duruyor’ iddiasında bulunmuştu. Bunun üzerine tepki gösteren Seçer ise, “El insaf. Bu ciddi bir suçlama. Her şeyden şüphe edin ama bu işlerde benim belediyemden asla bir şüphe içinde olmayın” şeklinde açıklama yapmıştı.

“UYARINIZ VARSA DA BUNU YAPIN”

İhale şartnamesi ile ilgilide şu ifadeler yer veren Seçer, “Kutsal bir metin değil ihale şartnamesi. Yanlış varsa düzeltilir. EKAP'a (Elektronik Kamu Alımları Platformu) girdi, bana şikayet geldi. Daire başkanına tekrar gözden geçirelim dedim. Yaptığım açıktır. Yaptığım şeffaftır. Yapmayın Allah aşkına, adrese teslim diye bir şey olmaz” demiş ve iptal etme seçeneğinin de bulunduğuna ifade ederek, "Bu konuda rahat olun. Uyarınız varsa da bunu yapın, kabulümdür" demişti.

MESKİ YÜZDE 22 KIRIMLA AKARYAKIT ALMIŞTI

Daha sonra da konuşmasına akaryakıt alımlarında yapılan kırım oranlarından bahseden Seçer, şöyle devam etmişti, “MESKİ geçtiğimiz günlerde aynı ihaleyi yapıyor, birinin değeri 35 milyon lira, diğerinin değeri 150 milyon lira civarında ama 2018'de 105 milyon liralık bir ihale söz konusu. Siz de bu sıralarda oturuyordunuz. O günden bugüne 5,4 TL olan akaryakıt fiyatı 6,5 TL'ye gelmiş, yüzde 30'luk bir artış söz konusu. Kaldı ki, bu kadar akaryakıt alacağım diye bir durum yok. Bu üst sınır. Araç tasarrufuna gidiyoruz, akaryakıt israfını önlemeye çalışıyoruz. Zaten biz bu rakamları düşürmeye çalışıyoruz. MESKİ, geçmiş dönemde ihale yaptı, kırım yüzde 7,5'tu. Aynı MESKİ şimdi yeni yönetimle ihale yaptı, yüzde 22 kırımla biz akaryakıt aldık” ifadelerini kullanmıştı.

MTSO BAŞKANI KIZILTAN’DA AKARYAKIT KONUSUNA DEĞİNMİŞTİ

Öte yandan Mersin Ticaret ve Sanayi Odasında (MTSO)25 Kasım Pazar günü Yönetim Kurulu Seçimi yapılacak ve MTSO’nun yeni başkanı belli olacak. Mevcut Başkan Ayhan Kızıltan, yeniden aday olurken geçtiğimiz kasım ayında yerel bir televizyon kanalında gazeteciler ile çıktığı programda, “Mersin’in kaynaklarının Türkiye’nin kaynaklarının üç beş kişinin cebine gitmemesi için uğraştık” diyen Kızıltan şöyle devam etmişti, “Mersin Büyükşehir Belediyesi ilk göreve geldiğinde bir akaryakıt ihalesi yapıyordu. Bizim akaryakıt komitesi geldi bana dedi ki, ‘Ya başkan bu şartnamede bir sıkıntı var, bir adresi gösteriyor, bir kişiyi gösteriyor bu şartnameye göre bir firma girebilir ihaleye’ dediler. Bu şartname eski dönemden gelme, yani yeni belediyenin şartnamesi değil. Biz başkana komite ile beraber gittik, konuyu anlattık. Şimdi şartnamede öyle bir tarif edilmiş ki hep belirli bir grup anlatılmış. Anlattık, belediye başkanımız şok oldu, bu şartnamenin değiştirilmesi için uğraştık. Bu şartname değişti adil bir şartname hazırlandı. Ve belediye başkanı bize teşekkür etti dedi ki, ‘13 milyon lira belediyemiz para kazandı’ dedi. Biz bunlar ile mücadele ettik” ifadelerini kullanmıştı.

BU SEFER NEDEN KIRIM YAPILMADI?

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2019 yılında yapılan birleşimde Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, “MESKİ yeni yönetimle ihale yaptı, yüzde 22 kırımla biz akaryakıt aldık” ifadesinin ve MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan’ın akaryakıt ihalelerinde ki düzenlemelerden sonra belediye başkanı tarafından söylendiğini belirttiği ‘13 milyon liralık karın’  neden 2023 yılında kullanılmak için alınan akaryakıt alımında gerçekleşmediği, büyükşehir belediyesinin ihale tarihi itibari ile milyon liralık akaryakıt alımında neden kırım gerçekleşmediği ise merak konusu oldu.