Yenişehir’de ağaç atıklarına dikkat çekildi

Yenişehir’de ağaç atıklarına dikkat çekildi cukurovagazetesi.com

Mersin Yenişehir Belediyesi Meclis Toplantısı aralık ayı ikinci birleşimi Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’de gerçekleştirildi. Birleşimde, Yenişehir’de ağaç budamalarından kaynaklı sokağa atılan atıkların kötü görüntü ve kirlilik oluşturmasından kaynaklı, toplanması için yetki Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne verilirken, Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet ederek, “Vatandaşlar bunları belediyemizde, Yenişehir Halk Masasına bildirirlerse kısa sürede alımı gerçekleşir” ifadelerini kullandı.


HABER - Burak KARATAŞ

Yenişehir Belediyesi aralık ayı ikinci meclis birleşimi Abdullah Özyiğit Başkanlığı’nda AKM’de gerçekleşti. Yoklama, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda bir önceki birleşime ait tutanak özeti kabul edildi.

Birleşimde Yenişehir’de kesilen ve budanan ağaçlardan kaynaklı sokağa ve çöp konteynırların yanına bırakılan atıklar ile ilgili gündem maddesi de görüşüldü. Meclise daha önce verilen, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarına dair yönetmeliğin revize edilmesi ile ilgili teklifte, Ekoloji Komisyonu ile Toplumsal Adalet ve Cinsiyet Eşitliği Komisyonu ortak raporunun görüşüldü.

ATIK SORUNU

Komisyonlar dal-budak atıkları, mobilya, ev eşya atıklarının toplanması ile ilgili yetki ve sorumluğun Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne verebileceği hususunda olumlu görüş bildirdi. Yenişehir’de atılan ağaç ve dal atıkları ilgili söz alan meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, şunları söyledi, “Sokağa atılan çöplerin önemli bir kısmını bizde yollardan geçerken görüyoruz, bunlar büyük sitelerden atılıyor. Yani site içerisinde ağaç, çiçek yetiştirenler ne hikmetse budadıkları ağaç atıklarını, çiçek atıklarını getirip yola dökmek konusunda bir beis görmüyorlar” şeklinde konuştu.

“YENİŞEHİR BELEDİYESİ’NİN HİZMETİ VAR”

Budan dallar ve atılan atıklar konusunda Yenişehir Belediyesi’nin hizmeti olduğunun altını çizen Yıldız, “Şimdi bunla ilgili bir fiyat tarifemizde var.  Belediyemizin bunları alabilecek kapasitesi de var. Yani sitesindeki bağı bahçeyi ağacı budayanlar aslında belediyeye daha önce müracaat etseler, belediye hizmet veriyor araç gönderiyor.  Bunların çöplüklere sokaklara atılmasına ihtiyaç kalmıyor. 30 dönümlük bir sitede oturup orda yüzlerce ağacı büyütüp sonra o ağaçları kesip sokağa atmanın etik olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

“SORUNU ÇÖZMÜŞ OLMUYORUZ”

Site yöneticilerinin bu konularda dikkat etmesi gerektiğini belirten Yıldız, “Belediye onlara daha önce başvurulduğu takdirde hizmet veriyor, araç gönderiyor, çöplerini aldırıyor bunu getirip yollun ortasına atmanın çöp tenekesinin civarına dolduranın başka insanların geçiş alanlarının kısıtlayarak rahatsız etmenin çok anlamsız olduğunu düşünüyorum. Evet sitlerimizde, evimizin önünde, yeşilin olması çok güzel bir şey, eğer bu ağaçlarının gölgesinden faydalanıyorsak, yeşilliğinden faydalanıyorsak, bunun temizlenmesi konusunda da en az bu kadar hassas olunmalı. Sitenin dışına attığımız zaman sorunu çözmüş olmuyoruz başka insanların hayatlarını kısıtlamış oluyoruz” diyerek tamamladı.

ÖZYİĞİT, “İNSANLAR BELEDİYEMİZE BİLDİRSİN”

Ağaç dalları ve çeşitli atıkların sokağa atılması ile ilgili kısa değerlendirme yapan Özyiğit, “Yenişehir’de ağaç budama konusunda insanlar sokağa atmadan önce böyle bir atığın olduğunu bildirirse, özellikle inşaat artıkları, onun dışında dal budama sonucu oluşan atıklar, bunları belediyemize Yenişehir Halk Masasına bildirirlerse kısa sürede alımı gerçekleşir. İnsanların yaşamını zorlamadan kısa yoldan hizmette yerine gelmiş olur” şeklinde konuştu. Ardından dal budama atıkları ve mobilya ev eşya atıklarının toplanması ve alınması ile ilgili yetkinin Park ve Bahçeler Müdürlüğü görev yetki ve sorumluluğuna girmesi yönündeki madde meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.