Sürekli olarak tartışılan ve devam ediyor mu? Etmiyor mu? Soruları ile gündemden düşmeyen Mersin Metro Projesi ile ilgili incelemelerde bulanan meclis üyeleri Mehmet Topkara ve Zafer Şahin Özturan şantiye alanındaki izlenimlerini gazetemize değerlendirdi.
HABER- FIRAT TATLI
Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi Mezitli-3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattı’nda devam eden çalışmaları yerinde incelemek için şantiye alanını gezdi. 3 Ocak Kent Meydanı’nda devam eden metro inşaat alanında inceleme yapan meclis üyeleri arasında, Cumhur İttifakı’nda Zafer Şahin Özturan ve Mehmet Topkara’a katılırken, CHP’li üyeler Abdurrahman Yıldız, Ahmet Gökulu, Erden Doğruöz ve Selahattin Arslan da katıldı. Meclis Üyelerine, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, Ulaşım Daire Başkanı Ersan Topçuoğlu ve Başkan Danışmanı Ertan Liman’da eşlik ederek şantiye alanında bilgi verdi.
TOPKARA, “YERİNDE GÖRMEK İSTEDİK”
Metro şantiye alanın gezme fikrini ilk ortaya atan Meclis Üyesi Mehmet Topkara, gözlemlerini gazetemiz ile paylaştı. Metronun uzun süredir, Mersin ve Belediyenin gündeminde olduğuna dikkat çeken Topkara, “Böyle bir proje ortaya konuldu ama sanki şehirde tam bir karşılığı olmadı. Bu projede ayrıca ilk ve sonraki proje arasında değişimler oldu. Hat kısalmaları oldu, kargaşaların olduğu bir dönemdeyiz. Bizde meclis üyeleri olarak metroyu yapan belediyenin yöneticileri olarak buranın ne durumda olduğunu, nasıl gittiğini yerinde görmek istediğimizi meclis toplantısında ben beyan etmiştim” ifadelerini kullandı.
“FORE KAZIK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”
Metro alanında iyi bir hazırlık yapıldığını ifade eden Topkara, şöyle devam etti, “Ulaşım Daire Başkanlığı olsun, genel sekreter yardımcıları, danışmanlar olsun hepsi orada biz geliyoruz diye sahayı düzenlemişler. Orada gerek firmanın elemanları, gerek Ulaşım Daire Başkanlığı elemanları tam bir brifing şeklinde hazırlıklarını yapmışlar. Bize özel bir hazırlık yapılmış bu belliydi. Orada aldığımız bilgiler ışığında bakıldığında projenin sadece 3 Ocak Meydanı’nda 40 ile 50 metre derinliklere inen fore kazık çalışmalarının devam ettiğini gördük. Sadece o bölgede yapılacak olan istasyon ile alakalı sağlamlaştırma çalıştırmalarının devam ettiğini gördük. Onunda daha bitmediğini gördük. Projenin çok da ilerlemediğini fark ettik. Tabi bunun gerekçeleri olarak da ödenek, finansman sıkıntılarının olduklarını kredileri bulamadıkları ile ilgili gerekçeler ortaya konuldu” şeklinde konuştu.
“BORÇLANMAYI VERMİŞTİK”
Metronun finansman bulunması ayağında Hazine ve Maliye Bakanlığında takıldığına yönelik kamuoyu algısına da açıklık getiren Topkara, “ Daha önce proje gündeme geldiğinde dış kaynaklı kredi bulunacağı şeklinde konuşuldu. Bu hep o aşamada gidildi, yani yurt içinde ve belediyenin kendi imkanları ile bunun yapılamayacağını, o yapılacak projeye finansman şartının da eklendiği konu edildi. Ne yazık ki proje ihalesinden sonra finans bulunamadığı için biz belediye olarak düşük faizli krediyi biz bulalım dedik. Oda ek şartnameye son dakika kondu, akabinde de ihaleyi onaylayabilmeleri için finans tarafı yoktu mecliste, borçlanma yetkisi almamışlardı. İmzalayacakları hafta acele bir şeklide borçlanma yetkisini getirdiler. Bizde 900 milyon liralık bir borçlanmayı verdik” açıklamasını yaptı.
200 MİLYON LİRALIK HARCAMA
Şuana kadar dış finansman bulamadıklarını belirten Topkara, “Ama bütçemizden ayırdığımız öz kaynaktan ortaya koymamız gereken bir ödenek vardı. Şuana kadar harcadıkları limit öz kaynaktan harcadıkları paradır. Bize söylenen 200 milyon liralık harcama ama onun evraklarını görmedik. Bize orada verilen bilgi budur. Şimdi gördüğüm kadarı ile fore kazıkları ile ilgili çalışmalar var. Birde Divan Otel’in olduğu alanın arka tarafına bir şantiye alanı kurmuşlar. İdari bina kurulmuş, yemekhane, yatakhane kurmuşlar ”dedi.
“TAM GAZ BİR ÇALIŞMA YOK”
Devam eden Topkara, “Ama benim gördüğüm daha işin çok başındayız. Sadece fore kazıklarının çakıldığı, sanki bütçenin beklendiği ile alakalı bir durum var. Çalışan insanlar var, sahada araç gereçler var, beyaz yakalılar var ama sanki hemen tam gaz bir çalışma yok gibi. Orada mevcut arsanın etrafındaki alana fore kazıklar çakılıyor. Alan içerisinde kazılıp daha sonra Merkez Bekleme İstasyonu, Ana İstasyon olacağı için etrafındaki kaymaları ve inşaat çalışma alanın güvenliğini sağlamak için sık bir şeklide etrafına 500 küsür tane olduğu söylenen demirli beton kazıklar ile alan güvenli bir çalışma alanı haline getiriyor ki başlanıldığı zaman herhangi bir çökme yaşanmasın. Başlanılan nokta gördüğümüz icraat bu. Daha tünel ya da herhangi bir imalat, kazma ya da oradan bir malzeme çıkarma gibi bir kısım yok” ifadelerine yer verdi.
“YOLUN BAŞINDAYIZ”
‘Daha farklı düşünüyorduk’ diyen Topkara, şöyle devam etti, “Daha hızlı ilerleneceğini, imalatların hızlı bir şekilde yapılabileceği düşünüyorduk ama gittiğimizde sadece demir kazıkların, fore kazıkların imalat aşamasında olduğunu gördük. Bir şeyler bekleniyor, büyük bir ihtimal finanssın ne olacağı ile ilgili bir düşünce var. Onun beklenildiğini hissettik orda. Ekip kurulmuş bir çalışma var ama sonucu gitmek aşamasında yolun çok çok başında olduğumuzu da belirtmek isterim. Biz bu geziyi niye istediğimizde başkan beyde basından uzak bir şekilde olursa olabilir şeklinde bir imada bulunmuştu. Ama bazı basın mensupları oradaydı, kendileri de fotoğraf, dron kamera ile her şeyi çektiler. Oradan da şu anlaşıldı bizim bu ziyaretimizi farklı bir haber ile metroyu tekrar gündeme getirmek için kullanacaklarını gördük. Biz ondanda gocunmuyoruz. Proje ile alakalı olarak biz bunca süredir ne yapıldığını görmek istedik. Projenin hem kendisinin, hem yapımında hem de finansmanın da sıkıntıların olduğunu, endişelerimizin olduğunu söylemiştik. Biz bu endişelerimizi yerinde görmek, bilgi almak istedik çok bir şeyde göremedik aslında. Endişelerimiz Mersin halkı adına devam ediyor, zor bir proje inşallah Mersin halkı ve Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu süreci kaldırabiliriz” dedi.
“PROJENİN UYGULANABİLİRLİĞİ HALA KAFALARI KARIŞTIRIYOR”
Metro projesinin zor olduğunu, sürecin zor olduğunu ifade eden Topkara, “Mersin Büyükşehir Belediyesi bu bütçe ile bunu kaldırması mümkün değil. Bu projenin uygulanabilirliği de çok teknik bir konu. Yerin 30-35 metre altında inşaat tekniği, çalışma tekniği ile yapacaksınız ve etrafından geçtiğiniz eski binaların bu sarsıntı içerisinde yapım aşamasında neler olacağını bilemiyoruz. O binalara cihazlar yerleştirerek sağlamlığı ile ilgili geçiş güzergahı ile ilgili tetkiklerin yapılacağını söylediler. Sensörler yerleştirerek titremeden veya herhangi bir hatadan dolayı binalarda herhangi bir problem olunca binaların boşaltılacağı, gerekirse binaların kamulaştırılacağı da konuşuldu. Ama öyle bir şeyinde yaşanmayacağını öngörüyorlar. Bir sondaj veya herhangi bir teknik çalışma yok. Kazılan yerin hem sonrasında orada çalışma yapılacağı söyleniyor. Bide yerin 30-35 metre altında o rayların çalışmasındaki esnemeler ya da oradaki balçık, sulu alanın işler hale getirilmesi için de çok büyük yatırımların olacağını orda gördük. Zor şartları geçmek için çok büyük bütçeler gerekiyor. Fiyat belli değil bu süreçte, zaman da belli değil, Mersin Büyükşehir Belediyesi bütçesi ile bu işin yapılamayacağı da belli aşikar. Raylı sistemin daha uygun olacağı geçmişte de konuşuldu. Teknik olarak bazı insanlar bu önerileri de yaptı ama maalesef bu gelinen noktada projenin uygulanabilirliği hala kafaları karıştırıyor” ifadelerini kullandı.
“MERSİN’İMİZ GÜZEL BİR METROYA KAVUŞUR”
Her şeye rağmen temennisinin projenin doğru bir şekilde gitmesi olduğunu belirten Topkara, “İnşallah sonuç alırız, finansmanı bulunur, Mersin’imiz güzel bir metroya kavuşur. Bizim temennimiz budur. Bunun siyaseti de olmaz bunun kimin başkan kimin meclis üyesi kimin olduğu dönemde önemli değil. Önemli olan başlanılmış olan bir projenin güzel bir şekilde bitirilmesidir, temennimiz budur. Biz bu olaya siyasi bakmıyoruz çünkü bununla ilgili onların hatalı sistemlerine rağmen 900 milyon liralık gibi belediyenin borçlana bileceği en üst limitten borçlanmayı veren bir meclis var. Ama uygulamada ve yöntemde sıkıntılar var. Bakanlıkla gidilip bu konu çözülmesi gerekirken sosyal medya üzerinden kredi finans bulunduğu da herhalde ilk defa Mersin’de görüldü” dedi.
“MERSİN’E YAPILACAK MANTIKLI PROJELERİ DESTEKLİYORUZ”
Mersin Metro Projesi kapsamında bazı evrakların eksik olduğunun altını çizen Topkara, “Bakanlık evrakların eksik olduğu ile ilgili beyanat verdi. Proje değişmiş ÇED Raporu istiyorum dedi. ÇED ihalesine çıkıldı. ÇED raporu alınmak için işlemler yapılıyor. Kurum görüşler isteniyor tekrar. Bakanlık der ki ‘sizin evraklarınız eksik, kurum görüşleriniz eksik, bunları tamamlayın ondan sonra gelin’ diyor. Doğru ya da yanlış kafamızda soru işaretleri de var ama başlanmış bir proje var. Projenin bitmesi konsun da şehrimize bir hizmet konusunda Cumhur İttifakı olarak desteklerimiz veriyoruz” şeklinde konuştu.
ÖZTURAN, “ÇOK BİR İLERLEME YOK”
Topkara ile birlikte Cumhur İttifakı’ndan şantiye alanını gezen diğer bir isim olan Zafer Şahin Özturan ise, “ Metro projesi Mersin’in geleceğini ilgilendiren bir proje, bizim de bununla ilgili kaygılarımız vardı ve yerinde gidip bir inceleme yaptık. Tabi bu büyük bir proje, önemli bir proje, projenin de aslında dönüp baktığınız zaman adım adım süreçleri var. Finansmandan tutun, inşaat yapısında tutun, Mersin’in geleceğini ilgilendirdiği için bu projeyi yerinde inceleyelim. Ama bu proje Mersin adına devam ediyor. Bizde Cumhur İttifakı olarak zaten iç finansman kısmında 900 milyon liralık desteği verdik. Gidip gördük proje daha ham, çok bir ilerleme yok. Sadece eski otogarın olduğu yerde şuan belli bir çalışma var. Yerinde incelemede şunu gördük, tabi bu işin ciddi bir şekilde takip edilebilmesi gereken bir süreç, zor bir süreç inşallah Mersin halkı adına Mersin Büyükşehir Belediyesi bu süreci kaldırabilir temimiz bu” dedi.
“SÜREÇ ZOR”
İncelemeler esnasında farklı bir konun daha olduğunu ifade eden Özturan, “Özellikle Tren Garının olduğu yerdeki durak ile ilgili Devlet Demir Yolları’nın da bir projesi var, orada bir çakışma söz konusu, altlı üstlü giden bir hatmış galiba. Bununla ilgilide genel müdürlükten de bir olur yazısı istemiş büyükşehir ve henüz bir onay gelmemiş. Proje ilk zamanında 18 km olarak yapılmıştı bu daha sonra kısaltıldı. Bununla ilgili ÇED ile ilgili bazı sıkıntıların olduğunu biliyoruz. Süreç zor, Mersin adına önemli bir proje tabi bununda yürütüle bilmesi adına umarım Mersin Büyükşehir Belediyesi bu projenin üstesinden gelir” diyerek bitirdi.