KONUTTA YENİ HAMLE Mİ GELİYOR

KONUTTA YENİ HAMLE Mİ GELİYOR cukurovagazetesi.com

Artan konut fiyatlarından sonra vatandaşlar için ev almak hayal olurken, hükümet kanadından buna yönelik bir çalışma yürütüldüğü kulislerde gezen bilgiler arasında. Yeni yapılacak düzenlemeye göre konut kredilerinde gelir temelli faiz konusu gündeme alınmaya başlandı. Bu kapsamda alt, orta ve yüksek gelir gruplarına göre üç farklı seçeneğin yer alacağı düzenlemede faiz oranları yüzde 0,60 ile yüzde 1,20 aralığın da değişerek vatandaşa ev sahibi olma fırsatı verilecek.


Haber- Fırat Tatlı

Artan konut fiyatlarından kaynaklı ev sahibi olmakta güçlük çeken vatandaşlar için iktidar kanadından yeni bir düzenleme yapılarak konut kredilerinde gelire göre faiz oranı verileceği iddia ediliyor.  Bu kapsamda alt, orta ve yüksek gelir gruplarına göre üç farklı seçeneğin yer alacağı düzenlemede faiz oranları yüzde 0,60 ile yüzde 1,20 aralığın da değişerek vatandaş ev sahibi yapılacak.

KREDİLER SINIRLI VERİLİYOR

Konut kredilerinde yeni bir düzenleme yapılması durumunda vatandaşların ev sahibi olma şansını Çukurova Gazetesi olarak sektör temsilcilerine sorduk. Mersin’de emlak danışmanlığı yapan Mehmet Denk, konuyu gazetemize değerlendirdi,“ Mersin için konuşuyorum, faiz oranı ne kadar belirlenmiş olsa da bankaların vermiş olduğu kredi miktarı alıcıları etkileyen unsurlardan bir tanesidir. Çünkü şuanda daireler, gelir durumuna göre devlet bankaları düşük faizli kredi limitini biraz düşürdüler. Örnek olarak krediler 200 bin lira ile 300 bin lira aralığında sınırlandırdılar. Yani gelir durumuna göre planlanıyor ama düşük seviyeli gelir sahipleri zaten şuanda ev almakta çok çok zorlanıyor. Banka kredileri yeteri kadar çıkmıyor” ifadelerine ver verdi.  

“DAHA ÖNCE SORUN YAŞANMIŞTI”

Yeni bir konut kredi düzenlemesinin vatandaşa ne şekilde yansıyacağını belirten Denk, “ Yani şuanda bu düşük faizli kredi olması Mersin için neyi değiştirir diye sorduğumuzda kendimce çok fazla bir şeyin değişeceğini ben düşünmüyorum. Çünkü daha öncesinde sanırım Şubat-Mart gibi hükümetin bir açıklaması olmuştu, ‘düşük faizli 0.90’la kredi vereceğiz’ denilmişti ama orada da şöyle bir sıkıntı oluştu, dairenin müteahhitten alınması gerekiyor. İlla daire sıfır olacak ve müteahhitten alınması gerekiyor şahıstan alırsa ona o krediyi vermiyor” şeklinde konuştu

ÖZEL BANKA KREDİLERİ YÜKSEK

Mevcut verilmekte olan konut kredilerine değine Denk, “Şuanda normal konut kredileri devlet bankalarında 1,29 özel bankalarda 2,10’a kadar çıkıyor. Özel bankalarda meblağa yüksek, limit yüksek ama faiz oranları da yüksek oluyor. Gelir durumunu belgelediğiniz zaman limit olarak biraz daha yüksek kredi çekebilirsiniz. Fakat devlet bankaları biraz daha kredileri minimum hale getirdiler. Yani çok fazla kredi vermiyorlar” dedi.

YENİ DÜZENLEME İLE ASGARİ ÜCRETLİ EV SAHİBİ OLABİLİR Mİ?

Asgari ücret ile çalışan bir kişinin ev sahibi olup-olamayacağına yönelik konuşan Denk, “ Asgari ücretli şuan 5500 lira maaş alıyor. Bununla hayatı idame ettirmek bile zor. Bırakın ev sahibi olmayı bununla yatırım yapmak bile çok zor. Şöyle hesap edelim evde iki kişi çalışıyor asgari ücret ile çalışıyor, sıradan bir evde oturduğunu düşünelim 4 ile 5 bin lira arasında minimum kira giderleri olur. Daha üst limitleri söylemiyor. Bu hesapta aile sıradan bir mahallede oturuyor, 4-5 bin lira kira ödeyecek. Asgari ücretin bir tanesi gitti. Evde 3 kişi olduğunu farz edelim eğer okuyan bir çocuk var ise bunun ulaşımı, gıdası vs. diğer giderleri olacak. Her evde herkeste en azından birer tane cep telefonu var, en düşük olan 50’er lirada fatura hesaplasak 150 lira yapar. Aylık 250 lirada elektrik faturası gelse, 200 lira su faturası gelse, bunun yanında aidatıdır falan hiç olmayan faturaya sadece 1000 lirası gider. Geriye kalan 4500 liradır. Bu ailenin ulaşımı var, okul masrafları, temel ihtiyaçları var daha mutfağa hiç girmiyoruz. Bide mutfağı hesaplarsak iki asgari ücretlinin bile bir daire sahibi olması mümkün değil eğer birikimi yok ise” şeklinde konuştu.

ENFLASYON ÇIKMAZI

Kredi faizlerinin düşürülmesi halinde yaşanacakları değerlendiren Denk, “ Ocak ayı için konuşalım, diyelim ki 0,60’lık faiz ile alt gelir seviyesine verdiğini düşünelim ve asgari ücreti de 9000 bin lira olduğunu düşünelim. Sistem şeffaf görülüyor ama Ocak itibari ile her şeye zam gelecek otomatikman alım gücü yine aynı olacak, sadece maddiyatın meblağları yükselecek, değişen bir şey olmayacak. Şunda enflasyon yüzde 70’lerde bahsediliyor ama hissedilen çarpı üç, bazı ürünlerde çarpı dörde kadar olabiliyor. Resmiyette paylaşılan ile gerçekte olan çok farklı” dedi.

KREDİLER GELİRE GÖRE VERİLİYOR

Bankalardan verilen kredi limitlerinin tamamen haneye giren gelir ile ilgili olduğunu ifade eden Denk, “Geçtiğimiz aylarda Mersin, Taşucu’ndaki bir satış için bankaya başvuru yapılıyor. Karı koca çalışıyor haneye 32 bin lira giriş var. Eskiden 1 milyon liralara kadar kredi verilirdi ama onlara verilen kredi limiti 525 bin lira kredi verildi. Şuan verilen kredi limitleri devlet bankalarında düşük.  Özellerde ise faiz oranları yüksek ve gelirlere de bakılıyor kredi verilirken” dedi.

MERSİN’DE KONUT FİYATLARI MİLYONU GEÇTİ

Mersinde konut fiyatlarında önceki yıllara göre artışını değerlendiren Denk, “2021 aralık ayında Yenişehir’de 1+1’den daire düşündüğümüzde 400 bin lira bandında satılırken şunda 900 bin lira yerine göre 1 milyon 200 bin, 1 milyon 500 bin liralara satılıyor. Toroslar için 800 bin lira bandında zaten orada çok fazla 1+1 yok. Yenişehir bölgesi ondan sonra üniversite civarı, 800 bin ile 1 milyon 400 bin lira bandında oluyor. Mezitli bölgesi  900 bin ile 1 milyon 200 bin bandında. Ortalamasını aldığımız zaten 1 milyon civarında oluyor” dedi.

KONUT SATIŞINDA YABANCI FAKTÖRÜ

Yabancılara konut satışı konusunda İstanbul ve Antalya’nın ardından 490 konut satışı ile Mersin yer aldığı araştırmalara da yansırken, talepten kaynaklı fiyatları artığına değinen Denk, “ Yabancı yatırımcılarda böyle bir sorun söz konusu değil onlar zaten dışarıdan paralarını getirdikleri için nakit alım-satımı yapabiliyorlar. Fakat Mersin’de daire değerleri ile ilgili şöyle bir handikap var şuanda yeterince yapılan daire yok. Çünkü arsa fiyatları çok çok yüksek, buna ek olarak maliyetlerde bu etkin halde çok fazla alınıp satılacak daire kalmadı. Olanlarında fiyatları malum yabancı yatırımcılardan dolayı da yükselmiş durumda” şeklinde konuştu.

ARSA FİYATLARI

Artan konut fiyatlarının inşaat ve arsa maliyetlerinden kaynaklı olduğunun da altını çizen Denk, “İki sen önce Mersin Merkez’de 2 milyon lira civarında olan dönüm başı fiyatlar, şuanda 8 milyon 10 milyon rakamlarını bulmuş durumda. Zaten müteahhit genel olarak arsa için kat karşılığında anlaşmaya çalışıyorlar. Bunlarda da arsa sahipleri mal değerine göre oranları baya yüksek tutmuş durumda. Yani Mersin Merkez yüzde 48’ler ile yüzde 50’ler ile mal sahipleri müteahhit daire karşılığı arsa veriyorlar” ifadelerini kullandı.