Mersin’de bir araya gelen Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ile Gazeteci-Yazar Abbas Güçlü, vatandaşların katıldığı toplantıda eğitimi konuştu. Toplantıda, Yenişehir Belediyesi’nin eğitim alanındaki 3 yıllık çalışmalarının ele alındı.
Haber-Erol Kamalak
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ile Gazeteci-Yazar Abbas Güçlü'nün Beceri Temelli Eğitim Merkezi (BETEM)'de gerçekleştirdiği toplantı, bir televizyon kanalında canlı olarak yayınlandı. Vatandaşlar da toplantıya katılarak Özyiğit ile Güçlü'ye sorular yöneltti.
"21. YÜZYILDA OKUMA-YAZMA KAMPANYASI DÜZENLEMEK KADAR UTANÇ VERİCİ BİR ŞEY OLMAZ"
Toplantıda, son 80 yılda görev yapmış Cumhurbaşkanı'ndan muhtarlara kadar tüm yetkililerin Anayasa'yı ihlalden yargılanması gerektiğini belirten Abbas Güçlü, "Anayasa, 'temel eğitim zorunludur' diyor. Ama bu ülkede 8 milyon öğrenci, genç ya da yetişkin okuma-yazma bilmiyorsa demek ki bir Anayasa ihlali var ortada. Yani bu Anayasa ihlal edilmeseydi, Anayasa'nın gereği yerine getirilmiş olsaydı bu ülkede okuma-yazma kampanyaları hala düzenleniyor olmazdı. 21. yüzyılda okuma-yazma kampanyası düzenlemek kadar utanç verici bir şey olmaz. Biz hala bunları iyi bir şey gibi, önemli bir şey gibi yapıyoruz" diye konuştu.
"OKUL ÖNCESİ EĞİTİM, EĞİTİMLER İÇERİSİNDE EN ÖNEMLİ OLANI"
Okul öncesi eğitimden de söz eden Güçlü, "İnsanoğlu yaşamı boyunca öğrendiklerinin yüzde 70'ini 0-6 yaş arası dönemde öğrenirken, biz hala okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirmedik, gittik liseleri hiç gereği yokken 4 yıla çıkarttık. Bunları biraz tartışıyor olmak lazım" dedi.
GÜÇLÜ, ÖZYİĞİT'TEN SÖZ İSTEDİ
Toplantının yapıldığı BETEM binasından söz eden ve Yenişehir Belediye Başkanı'ndan bir söz isteyen Güçlü, "Bir tane açmış, çok güzel. 'Ben daha yeni geldim' diyecek. 'İlk dönemim' diyecek ama bu kreşlerden; 0-3 yaş, 0-6 yaşa yönelik olarak böyle bir kentte en az 50 tane olması lazım. 'Daha 2'nciyi açacağız' diyor. İkinci yetmez. İlle de bu kapsamda, bu büyüklükte değil; kimi yerde 50 kişilik, kimi yerde 150 kişilik, kimi yerlerde 30 kişilik. Çünkü gördüğüm kadarıyla Yenişehir'de herkes çalışıyor ve çalışanların çocuklarını bırakabildikleri güvenli ortamlara ihtiyaç var ve burada gördüğüm kadarıyla çok güvenli, çok güzel bir model yaratılmış. Onun yaygınlaştırılması lazım. Türkiye genelinde yaygınlaşması lazım ama ondan önce Yenişehir'de yaygınlaşması lazım. Şimdi bunun sözünü sizden istiyorum" ifadelerine yer verdi.
"BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN HALK VE HALKIN TALEPLERİ"
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de Güçlü'ye kısa süre içerisindeki gözlemlediklerini aktarması üzerine teşekkür etti. Gerçekleştirecekleri hizmetlere ilişkin bilgiler paylaşan Özyiğit, "Tabi biz şimdi 2'nci Beceri Temelli Eğitim Merkezi'nin temelini atıyoruz. Bunu hizmete açarken de bu alana yatırım yapan insanların 'kamu kaynağını kullanarak haksız rekabet yapılmıyor mu' gibi yaklaşımları da söz konusu olabiliyor. Ama bizim için önemli olan halk ve halkın talepleri. Halkın o hizmetlere ulaşabilirliği bizim için önemli olan. Şimdi bu sözü verelim. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bu konuda net bir tutumu vardır; 'kreş açın' şeklinde. Hatta 'sosyal kreş açın' şeklinde" diye konuştu.
"TÜRKİYE'DE BİR İLKİ DE UYGULAMIŞ OLACAĞIZ"
Çocuklarıyla ilgilenmek zorunda olan annelerin günlük hayatta birtakım sosyal ihtiyaçları olduğunu belirten Özyiğit, "O sürelerde çocuğunu bırakabileceği bir sosyal kreş ücretsiz olarak açacağız. Bu arada bir şey daha yapacağız. Anne, çocuğunu 3 saat bıraktı diyelim. 3 saat gelip o kreşte çalışacak. Yani çocuğuyla beraber gelecek, 3 saat. Bu, Türkiye'de ilk uygulayacağımız bir şey olacaktır. Böylelikle şunu da sağlamış olacağız; diğer çocuklar da onun çocuğu gibi olacaktır. Ona birkaç saat bakmış olsa bile onu bilecek, çocuğuyla arkadaş olacak ya da onun annesiyle arkadaş olacak. Yenişehir'de 6 temel ilkemizden bir tanesi 'hemşehrilik' ilkesiydi. Böylelikle o kaynaşmayı da sağlayacağız" şeklinde konuştu.