14. Uluslararası Turunçgil Kongresi 6-11 Kasım 2022’de Mersin’de

14. Uluslararası Turunçgil Kongresi 6-11 Kasım 2022’de Mersin’de cukurovagazetesi.com

1968 yılından bu yana her 4 yılda bir dünyanın farklı ülkelerinde yapılan Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin 14’üncüsüne 6-11 Kasım tarihleri arasında Mersin ev sahipliği yapacak. Kongreye 28 ülkeden bilim insanları katılacak.


Haber- Barış Köksal

2012 yılında İspanya'da yapılan başvuru ve süreç içerisinde sürdürülen uğraşlar sonucunda 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi'nin adresi Mersin oldu. 6-11 Kasım 2022 tarihlerinde Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılacak Kongre önce BN Otel'de bir basın toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan ve Türkiye'nin narenciye üretim hacmine değinen Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, "Sahip olduğumuz üretim hacmi ile Türkiye olarak dünyada 8'inci, Avrupa ülkeleri arasında da ikinci sıradayız" dedi.

 

2 YIL ERTELENDİKTEN SONRA 2022 YILINDA YAPILMASI KARARLAŞTIRILDI

14. Uluslararası Turunçgil Kongresi'nin bilgilendirme toplantısında konuşan Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, dünyanın en prestijli turunçgil kongrelerinden birisine ev sahipliği yapılacağını vurgulayarak hazırlık çalışmaları ve faaliyetlerle ilgili bir sunum yaptı. Buna göre; 1968 yılında ABD'de başlayan ve her 4 yılda bir dünyanın farklı ülkelerinde yapılan Uluslararası Turunçgil Kongresi'ne 2012 yılında Türkiye de talip oldu. Türkiye, portakal üretiminde dünyada 13'üncü, ihracatında 7'inci sırada; limon üretiminde 6'ıncı, ihracatında 3'üncü sırada; mandalina üretiminde 3'ncü, ihracatında 2'nci sırada; greyfurt üretiminde 8'inci, ihracatında 2'nci sırada yer aldı. Komitenin baktığı bu parametreler çerçevesinde 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi'nin Türkiye'de yapılması kararlaştırıldı. 2020 yılında yapılması planlanan Kongre'nin, pandemi nedeniyle 2 kez ertelenerek 2022 yılında yapılmasına karar verildi.

 

"14'NCÜSÜ ÜLKEMİZ TÜRKİYE'DE VE EV SAHİBİ OLARAK DA MERSİN İLİMİZDE YAPILIYOR"

Bilgilendirme toplantısında konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, "Uzun soluklu bir çalışma sürecinden sonra 6-11 Kasım tarihleri arasında Mersin ilimiz bu Uluslararası Kongre'ye ev sahipliği yapacak. 1960'lı yıllara kadar uzanan, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir sempozyum şeklinde başlayıp, sonrasında değişik ülkelerde 4 yıl arayla yapılan bu Kongre'nin, 14'ncüsü ülkemiz Türkiye'de ve ev sahibi olarak da Mersin ilimizde yapılıyor. Turunçgili narenciye olarak da ifade edebiliriz. Başta portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi meyvelerden oluşuyor ve içerdiği C vitamini, bol miktarda mineral ve lif sayesinde insan sağlığı açısından da ziyadesiyle önemli bir ürün" dedi.

 

"DÜNYADA 8'İNCİ, AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDA DA İKİNCİ SIRADAYIZ"

Vali Pehlivan, turunçgilin dünyada çok yaygın olduğunu belirterek, 190 ülkede narenciye üretimi yapıldığını söyledi. Dünyada narenciye üretiminin 140-145 milyon ton arasında olduğunu belirten Vali Pehlivan, Türkiye'de de üretimin 5,5 milyon ton civarında olduğunu vurgulayarak; "Sahip olduğumuz bu üretim hacmi ile Türkiye olarak dünyada 8'inci, Avrupa ülkeleri arasında da ikinci sıradayız" dedi. Mersin'deki narenciye üretim hacmine ilişkin bilgiler veren Vali Pehlivan, "Türkiye'deki üretime veya Türkiye içindeki paya baktığımızda da Mersin ilimizin gerçekten çok büyük bir oranda üretim payına sahip olduğunu görüyoruz. Özellikle limon üretiminde malumunuz, Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon ton civarında limon üretimi var. Bunun yüzde 55'i; 850 bin ton civarında limon üretimi ilimizde yapılıyor. Yine portakal, greyfurt, mandalina gibi ürünlerde de ya ikinci ya da üçüncü sıradayız. Dolayısıyla bu Kongre'nin Mersin ilimizde yapılıyor olmasının da sahip olduğumuz narenciye, turunçgil konusundaki üretim hacminin, üretim rekoltesinin ve üretim kapasitesinin büyük bir payı var" ifadelerine yer verdi.

 

"2028'DE YAPILACAĞI ÜLKE DE YİNE İLİMİZDE BU KONGRE VESİLESİYLE TESPİT EDİLECEK"

Kongre'nin 2028 yılında hangi ülkede yapılacağına Mersin'de karar verileceğini vurgulayan Vali Pehlivan, "Bu Kongre, bu kadar çok üretim yapılan ve sektör haline gelen; çiftçisiyle, paketleme, pazarlamacısıyla, ihracatçısıyla bir bütün olarak bir sektör haline gelen ilimize ziyadesiyle yakışan bir etkinlik, bir kongre oldu, olacak. Tabi 4 yılda bir yapılıyor. 2028'de yapılacağı ülke de yine ilimizde bu Kongre vesilesiyle tespit edilecek, belirlenecek" dedi.

 

"HEMEN ARKASINDAN NARENCİYE FESTİVALİ BAŞLAYACAK"

Kongreye bilim insanların katılacağına da dikkat çeken Vali Pehlivan, "Genel olarak ifade etmek gerekirse; 500 civarında bildirinin bu kongre vesilesiyle paylaşılacağı beklentisi ve tespiti var. Tabi bu çok önemli. Çünkü bu kongreler sektöre katkı sağlamak için yapılıyor" dedi. Mersin'in ev sahipliğinde gerçekleşecek Kongre'ye katkı sunanlara da teşekkür eden Vali Pehlivan, "Kongre 11'inde bitecek. Hemen arkasından da Narenciye Festivali başlayacak. Dolayısıyla bunu da hep birlikte planladık. Bir faaliyet diğer faaliyeti de aslında desteklemiş olacak. Bilimsel çalışmalar, uluslararası bir kongre ve devamında da yine halkımızın katılımıyla, geniş katılımlı bir festivalle güzel bir final yapılacağına inanıyoruz ve bunun planlamasını da hep birlikte yaptık" diye konuştu.

 

"28 ÜLKEDEN ÇOK SAYIDA BİLİM İNSANI BURAYA GELECEK"

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Bilge Yılmaz, yorucu ve emek isteyen bir süreç sonunda Kongre'yi Türkiye'de gerçekleştirmiş olacaklarını vurgulayarak, şunları söyledi; "Kongreler, bilimsel fikirlerin aktarılması açısından son derece önemli platformlardır. Özellikle de Turunçgil Kongresi; 1968 yılından beri düzenli olarak yürütülen, hiç aksatılmamış ve çok sayıda katılımın gerçekleştirildiği çok önemli bir kongredir. Bu kongreye çok sayıda ülkeden birçok bilim insanı gelmekte ve yeni bilgi alışverişlerinde bulunmaktalar. Bizim de yapmış olduğumuz bu Kongre'de 28 ülkeden çok sayıda bilim insanı buraya gelecek. Yapmış oldukları çalışmaları bu platformda sunacaklar ve herkes birbirinden bu anlamda önemli bilgileri almış olacaklar. Ben bu konuda gerçekten Organizasyon Komitesi'ne özellikle Bilim Komitesi'ndeki hocalarıma özverili çalışmaları ve emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Gecelerini gündüzlerine kattılar. Çok sayıda ülkeden çok sayıda yayınla katılan araştırıcılar var."

 

"ULUSLARARASI VE ULUSAL BİRÇOK FİRMANIN KATILACAĞINI DA BİLİYORUZ"

Kongre'de hem bilimsel hem de kültürel anlamda bir bilgi alışverişi sağlanacağını belirten Yılmaz, "Turunçgil sektöründen uluslararası ve ulusal birçok firmanın katılacağını da biliyoruz. Bu tip sektörde çalışırlarken bilimden elde edilen bilgilere son derece önem veriyorlar ve burada bu sektörler de bizim ülkemizdeki ulusal sektörlerle bir araya gelecekler. Bu bilgi alışverişinden onlar da faydalanmış olacaklar" dedi.

 

"MERSİN TURUNÇGİL SEKTÖRÜNÜN DAHA İLERİYE GİDECEĞİNE İNANIYORUM"

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Okan Özkaya, Kongre'nin bilimsel ve tanıtım olarak iki yönü olduğunu vurgulayarak, Kongre'nin içeriğinden söz etti. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan ise toplantıda yaptığı konuşmada, MTSO olarak tarım alanında önemli çalışmalara imza attıklarını vurguladı. Kongreyi önemsediklerini ve destek verdiklerini belirten Kızıltan; "Ben buradan Mersin turunçgil sektörüyle ilgili çok önemli sonuçlar ortaya çıkacağını, Mersin turunçgil sektörünün daha ileriye gideceğine inanıyorum. Şu anda kentimizde üretilen turunçgil ürünleri büyük oranda sofralık amacıyla kullanılmakta ve sofralık olarak ihraç edilmektedir. Bu Kongre'den katma değer sağlayacak şekilde turunçgil ürünlerimizin farklı yollarla değerlendirileceği sonuçları çıkabileceğini umuyorum" diye konuştu.

 

"ŞAMPİYON OLMAK İSTİYORSAK BU TİP KONGRELERE ÇOK DEĞER VERMELİYİZ"

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karagöz de toplantıda yaptığı konuşmada Kongre'nin Türkiye'de yapılma sürecine değinerek, "Bu süreç, 2012 yılında Yaş Sebze Meyve Kurulu'nun müracaatıyla başladı. 10 yıllık bir mücadelenin sonunda çok şükür ki kentimize, Mersin'imize geldi. Hem ülkemize hem Mersin'e Kongre'mizin hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Sektörün Mersin'deki ihracat hacmine değinen Karagöz, "Turunçgil dediğimiz zaman; bölgemizin ve ülkemizin lokomotif sektörlerinden bir tanesi. Hem bölgemizde bölgesel ligde şampiyon bir sektör, hem ülkemizde süper ligde şampiyon bir sektör. Yarattığı istihdamla, yaptığımız ihracatlar, bugün yaş sebze meyve sektörünün Türkiye'de yapılan ihracatın yüzde 45'ini Mersin AKİB olarak bizler yapmaktayız. Bununla da hepimiz gurur duyabiliriz. Bunu hepimiz bağırarak söyleyebiliriz. Çekinmemize, korkmamıza gerek yok. Eğer şampiyonlar liginde de şampiyon olmak istiyorsak bu tip kongrelere çok değer vermeliyiz. 2012 yılından bu yana emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum" ifadelerine yer verdi.