Akdeniz’in en büyük kültür etkinliği bu mu?

Akdeniz’in en büyük kültür etkinliği bu mu? cukurovagazetesi.com

CNR Holding kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık tarafından düzenlenen 7. Mersin Kitap Fuarı başladı. Fuarı, ’Akdeniz’in en büyük kültür etkinliği’ olarak duyuran şirket, bu yıl 100’den fazla yayınevini kitapseverlerle buluşturduklarını açıkladı. Ancak yayımlanan katılımcı listesindeki yayınevi sayısı 50’yi geçmedi. Bu yıl 10 TL giriş ücreti alınması ise tepkilere neden oldu.


Haber-Adem Güneş

 

22-30 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen 7. Mersin CNR Kitap Fuarı kitapseverlere kapılarını açtı. Aynı tarihlerde Antalya ve Ankara'da da kitap fuarları başladı. 21-30 Ekim 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen 12. Antalya Kitap Fuarı'nı Antalya Büyükşehir Belediyesi, 21-30 Ekim 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen 18. Ankara Kitap Fuarı'nı ise Eylül Fuar ve Organizasyon şirketi organize etti. Antalya'daki fuarda ziyaretçilerden giriş ücreti alınmazken, Ankara'daki fuarda ziyaretçilerden 5 TL'lik giriş ücreti alındı. Mersin'deki fuarda ise ziyaretçilerden alınan giriş ücreti 10 TL olarak belirlendi. CNR Holding kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık, fuarı 'Akdeniz'in en büyük kültür etkinliği' şeklinde tanımladı.

 

100'DEN FAZLA YAYINEVİNİN KATILDIĞI DUYURULDU

Fuarın, Pozitif Fuarcılık tarafından 12 bin 500 metrekarelik alanda organize edildiği duyuruldu. 3 holden oluşan CNR EXPO Yenişehir Fuar Merkezi'nin 1 holü bu yıl boş kaldı. Stantlar toplam 1,5 holü kapsarken, 1 holün yarısı ise 'imza alanı' olarak ayrıldı. 9 gün boyunca 500'ü aşkın imza gününün yapılacağını duyuran organizasyon şirketi; Cem Say, Levent Gültekin, Pelin Batu, Nasuh Mahruki, Ali Mahir Başarır, Seda Selek, Akif Beki, Ayşen Şahin, İlyas Salman, Yavuz Oğhan ve Dilara Keskin’in aralarında bulunduğu onlarca değerli ismin imza gününe fuarda ev sahipliği yapılacağını duyurdu. Şirket, kitapseverleri bu yıl Yapı Kredi, İş Bankası, Kırmızı Kedi, İnkılap, Destek, Sel, İndigo, Ephesus, Kafka, İşler, Can ve İthaki’nin de olduğu 100’den fazla yayıneviyle buluşturduklarını açıkladı. 'Yayınevi' olarak duyurulan Kafka'nın katılımcı listesinde 'kitabevi ve kırtasiye' olarak geçmesi dikkat çekerken, listede hastane ve danışmanlık hizmeti veren kuruluşlar da yer aldı. Katılımcı listesindeki 'yayınevi'  sayısı ise 50'yi geçmedi.

 

FUARA GİRİŞ ÜCRETİ 10 TL

25 metrekarelik stant kiralayan bir yayınevinin şirkete yaklaşık 16 bin lira ödediği fuarın; Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Mersin Yenişehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) iş birliği ve KOSGEB desteği ile düzenlendiği belirtildi. Fuarın girişinde ziyaretçilerden 10 TL'lik giriş ücreti talep edilmesi ise bazı ziyaretçiler ve stant sorumluları tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Giriş ücretine tepki gösteren bazı ziyaretçilerin fuarın kapısından geri döndüğü görüldü.

 

EN BÜYÜĞÜ HANGİSİ?

Şirket, 6. Mersin CNR Kitap Fuarı'nı da 'Akdeniz'in en büyük kültür etkinliği' olarak nitelendirerek, 20-28 Kasım 2021 tarihleri arasını kapsayan 9 gün boyunca 500 binin üzerinde okurun misafir edildiğini duyurdu. TÜYAP Fuarcılık Grubu'nun geçen yıl organize ettiği Çukurova 14. Kitap Fuarı da 19-27 Şubat 2022 tarihleri arasında TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Fuarı 'bölgenin en büyüğü' olarak tanımlayan TÜYAP, geçen yıl 55 etkinlik ve 300'e yakın imza gününün gerçekleştiği Çukurova 14. Kitap Fuarı'nda 204 bin 195 kitapseveri ağırladıklarını duyurdu. Antalya Büyükşehir Belediyesi ise geçen yıl 11'ncisi düzenlenen Antalya Kitap Fuarı'nı 589 bin 756 kişinin ziyaret ettiğini açıkladı.

 

GENEL MÜDÜR "AKDENİZ'İN EN DEĞERLİ KÜLTÜR ETKİNLİĞİ" OLDUĞUNU İDDİA ETTİ

Bu yıl 30 Ekim'e kadar sürecek 7. Mersin CNR Kitap Fuarı'nın açılış törenine Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan başta olmak üzere kentin önde gelen isimleri katıldı. Açılışta protokolü "Bu yıl 7'ncisini düzenlediğimiz, Mersin ve Akdeniz bölgesinin en değerli kültürel etkinliği CNR Mersin Kitap Fuarı'na hoş geldiniz" sözleriyle selamlayan CNR Holding Genel Müdürü Mehmet Çelik, "Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve KORGEB desteği ile organize ediyoruz. Bu tarz fuarlar sadece kitap alışverişi yapılan yerler değil, on binlerce okurun en sevdikleri yazar ve çizerler ile bir araya getiren sosyal ve kültürel organizasyonlardır. Düzenlediğimiz kitap fuarı organizasyonlarıyla hedefimiz, Türk halkının kitap okuma alışkanlığını daha da artırmaktır" diye konuştu.

 

VALİ PEHLİVAN: "KİTAP, GERÇEKTEN ZİHNİMİZİ VE YOLUMUZU AYDINLATAN KAYNAKLAR"

Açılışta konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise tüm konuşmacıların kitap okumanın altını çizdiğini belirterek, "Kitabın önemini, kitap okumanın kıymetini ne kadar uzun anlatsak belki de yetersiz kalır. Kitap gerçekten zihnimizi ve yolumuzu aydınlatan kaynaklar. Kitabın hayatımızın her anında hangi yaşta olursak olalım, yanı başımızda durması gerekir. Kısacası başucu kitabı olarak ifade ederiz. Başucu kitabımız bazen evde, bazen seyahat ederken çantamızda bize eşlik edebilir ve hiçbir beklenti olmadan size bir dünyanın kapısını açar, o kapıdan içeri girmenizi ister. O kapıyı araladığınızda aydınlanırsınız ve okudukça da aslında nasıl bir büyük deryanın içinde olduğunuzu idrak edersiniz, anlarsınız" diye konuştu. Vali Pehlivan, sözlerinin devamında "'Bir kitap okuyan çok şey bildiğini, 10 kitap okuyan bir şeyler bildiğini, 100 kitap okuyan hiçbir şey bildiğini anlar' denir. Buradaki mana şudur, okudukça yeni şeyler keşfedersiniz, yeni parantezler açarsınız" ifadelerine yer verdi.

 

KIŞ: "FUARLAR BİLGİNİN KORUNMASI, YAŞATILMASI VE YAYILMASI DEMEKTİR"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış da açılışta bir konuşma yaparak, “Okumayan insan öğrenemez, düşünemez ve sorgulayamaz. Şu gerçeği de belirtmek isterim ki; okumak kadar insan ufkunu açan pek az faaliyet vardır" dedi. Kitap fuarlarının kültürel zenginleşme anlamında önemli bir alan olduğuna dikkat çeken Kış, “Fuarlar bilginin korunması, yaşatılması ve yayılması demektir. Bu nedenle kitap fuarlarımızın sürekliliğinin sağlanması, etkinliğinin artırılması kentimiz için çok önemlidir. Mersin’in her anlamda gelişmesi biraz da buna bağlıdır” diye belirtti.

 

KIZILTAN: "KİTAP FUARLARI HER ZAMAN HERKESİN İLGİSİNİ ÇEKEN BİR FUAR OLMUŞTUR"

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, yaptığı konuşmada; "Çok güzel bir fuarın açılışında birlikteyiz. Kitap fuarları her zaman herkesin ilgisini çeken bir fuar olmuştur. Bu anlamda ben CNR'a gerçekten çok teşekkür ediyorum. Kitap, hayatın akışını değiştirir. Okursak, hayatımızın hayatını değiştirebiliriz. Dağarcık denen bir şey var. Kitap okumazsak, bilgi dağarcığımızı dolduramayız. Kitap okumazsak dağarcığımız boş olur. Şuraya çıkıp burada birkaç cümle bile edemeyiz. Çünkü dağarcığımızda bir şey yok. Dağarcığımızı doldurmamız için okumamız lazım" ifadelerine yer verirken, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ise "Kitapseverlik, kitap alışverişi ticarete konu olmamalı. Genel anlamda tabi kitap yazarları kitaplarının satışıyla ancak değer bulabiliyor ama bu değerin okuyucular tarafından belirlenmesinden dolayı bir kitap okunmuyorsa, istediğiniz kadar yazılsın onun hiçbir anlamı olmaz. Evde istediğiniz kadar kitaplar kapalı dursun, önemli olan o kitabı okumaktır" diye konuştu.