Toroslar, dünyada bir ilke ev sahipliği yapacak

Toroslar, dünyada bir ilke ev sahipliği yapacak cukurovagazetesi.com

Dünya Bocce Şampiyonası, 1-5 Kasım 2022 tarihlerinde Toroslar Belediyesi’nin ev sahipliğinde Toroslar Bocce Tesisi’nde gerçekleştirilecek. Şampiyonaya ilişkin yapılan tanıtım toplantısında; boccenin ’raffa’ ile ’volo’ branşlarının bir arada olacağı ve bu kapsamda dünyada bir ilke imza atılacağı vurgulandı.


Haber- Erol Kamalak 

'Dünya Bocce Şampiyonası' adını taşıyan Dünya Erkekler ve Kadınlar Bocce (Raffa) Şampiyonası ile Dünya Erkekler Bocce (Volo) Şampiyonası Mersin'de gerçekleştirilecek. 1-5 Kasım 2022 tarihlerinde Toroslar Bocce Tesisi'nde yapılacak şampiyonaya Toroslar Belediyesi ev sahipliği yapacak. Şampiyona öncesi Yunus Emre Kültür Merkezi'nde bir tanıtım toplantısı gerçekleşti. Toplantıda Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu Başkanı ve Uluslararası Bocce Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Toroslar Kaymakamı İbrahim Çenet ile Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir'in yanı sıra milli sporcular yer aldı.

 

VALİ PEHLİVAN: "MERSİN BİR SPOR ŞEHRİ"

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, şampiyonanın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında; "Malumunuz, Mersin birçok yönüyle ön planda olan güzide bir şehrimiz. Bir tarafında tarımla, bir tarafında sanayi ve ticaretle, bir tarafında turizmle, bir tarafında da eğitimle ve benzeri birçok alanla ilimizi tasvir etmemiz mümkün. Bunlar içerisinde ilimiz aynı zamanda spor altyapısıyla ve sporcu sayısıyla bir spor şehri" ifadelerine yer verdi.

 

"İLİMİZDE BUGÜN İTİBARİYLE 100'E YAKIN TESİSİMİZ VAR"

Mersin'in tesisleşme konusunu da büyük oranda tamamlamış bir kent olduğunu belirten Vali Pehlivan, şunları söyledi; "Ülkemizde 60 civarında spor branşının federasyonu var. Mersin ilimizde de 56 branşta spor yapma imkanı var. Özellikle de Akdeniz Oyunları sürecinde ilimizde tesisleşme konusunda büyük adımlar atılmış ve büyük ölçüde de tesislerin yapımı tamamlanmış. Sayın Cumhurbaşkanımızın himaye ve destekleriyle, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın yatırım programlarıyla ilimizde bugün itibariyle 100'e yakın tesisimiz var. Bu tesisler gerek yerel, gerek ulusal, gerekse uluslararası etkinlikler yapıldığı ölçüde değer kazanıyor. Bu anlamda nüfusu itibariyle de genç olan ilimize spor ve spor aktiviteleri çok yakışıyor. Bu aktivitelerin ve bu şampiyonaların ilimizde yapılıyor olması, bu şampiyonalara ev sahipliği yapmak hakikaten hepimizi mutlu ediyor. Başta spora gönül veren, sporsever hemşehrilerimiz ve bizatihi sporcularımız olmak üzere hepimizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Bizler de başta Gençlik ve Spor İl Müdürlümüz olmak üzere, ilgili kurum ve kuruluşlarımızla ilimizde bu aktivitelere destek vermeye devam edeceğiz."

 

"MERSİN'DE 180 BİN LİSANLI SPORCUMUZ VAR"

Gençleri spora her geçen gün çok daha fazla yönlendirmeye devam ettiklerini vurgulayan Vali Pehlivan, "Mersin'de değişik branşlarda 180 bin lisanlı sporcumuz var. Bunların 20 bini aktif sporcu. Diğerleri de bir şekilde bu spordan kopmamış, sporu yapan, tesislerimizden faydalanan sporcularımız. İnşallah bu sayı giderek daha da artacak. Özellikle de okul sporlarımızı bu konuda önemsiyoruz. Nitekim Milli Eğitim'e bağlı okullarımızda 416 bin öğrencimiz var. 4 üniversitemiz var. Üniversitelerimizde de öğrenci sayımız bu sene 57-58 bin bandına ulaştı. Dolayısıyla genç Türkiye'mizin genç illerinden birisi olan Mersin'imizde sporun her sahada gelişmesi için bundan sonra hem kamu kurumlarıyla hem kulüplerle hem de sivil toplum teşkilatlarıyla hep birlikte gayretlerimizi çoğaltacağız" dedi.

 

"SADECE MERSİN'DE, SADECE TÜRKİYE'DE DEĞİL; DÜNYADA DA İLK DEFA YAPILACAK"

Vali Pehlivan, şampiyonaya ilişkin de önemli açıklamalarda bulunarak, "Dünyada ilk kez düzenlenecek bir turnuva olmasının altını çizmek istiyorum. 'Raffa' ve 'volo' olarak ifade edilen 2 ayrı branş sadece Mersin'de, sadece Türkiye'de değil; dünyada da ilk defa yapılacak. Bu önemli. Bunun yine Mersin ilimizde, Toroslar ilçemizde yapılıyor olmasını önemsiyoruz. Bu durum, bundan sonraki benzer faaliyetlere de ev sahipliği yapabileceğimizin bir göstergesi" dedi. Vali Pehlivan, şampiyonaya katılım göstereceğini de sözlerine ekleyerek, "Çok güzel bir organizasyon olacağına inanıyorum. 35 ülkeden 300 civarında sporcuyu, beraberindeki takımları ve takım yetkililerini düşünürseniz binin üzerinde bir katılım bekliyoruz. İlimizin bu manada sporla birlikte tanıtımına da katkı yapacağına inanıyorum. Bundan sonra yapacağımız organizasyonlara da yine katkı sağlayacağına, teşvik edeceğine inanıyorum" diye konuştu.

 

TÜRKMEN: "TOROSLAR, 2019 YILINDA YİNE ÇOK ÖNEMLİ BİR ORGANİZASYONA EV SAHİPLİĞİ YAPTI"

Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu Başkanı ve Uluslararası Bocce Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mutlu Türkmen, şampiyonanın dünya açısından önemine dikkat çekerek; "Toroslar, 2019 yılında yine çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı; Dünya Volo Kadınlar Kupası ve Dünya Erkekler Volo Şampiyonası. Çok önemli bir organizasyondu. 2 ardışık organizasyonu gerçekleştirmiştik. Ama şimdi 'dünya bocce tarihinin en önemli organizasyonu' diyebileceğim bir faaliyete ev sahipliği yapacağız. Bocce'nin 3 farklı disiplini var. Bu disiplinlerden biri volo, diğeri ise raffa. 1940'lı yılardan beri dünya şampiyonaları yapılıyor. İlk kez ikisi bir arada yapılıyor. Tabi bu disiplinler çok sporlu organizasyonlarda da bir arada yapılıyor. Ama çok sporlu organizasyonlara genellikle sınırlı sayıda sporcu katılıyor. Onlardan birisi de 2013 yılında yine Mersin'de yapılan Akdeniz Oyunları. Orada da boccenin hem raffa disiplini, hem volo disiplini hem de petank disiplini bir arada yapılmıştı. Bu münasebetle Toroslar'da Gençlik ve Spor Bakanlığımızın tesisi diye Bocce Kompleksi'yle biz uluslararası faaliyetleri çeşitli zamanlarda Mersin'de yapmaya başladık" ifadelerine yer verdi.

 

YILMAZ:"BOCCE BİZİM GELENEĞİMİZDE DE OLAN BİR SPOR"

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da 'raffa' ve 'volo' branşlarının bir arada yapılacağı bir şampiyonanın ilk kez Toroslar'da yapılacağını vurgulayarak, "Aslında bocce, bizim geleneğimizde de olan bir spor. Çocukken bilye oynamayan var mı sokakta? O mantıkla yapılan bir spor. Güzel bir spor, 7'den 70'e herkesin yapabildiği bir spor" dedi. Birkaç hafta önce Roma'ya gittikleri sözlerine ekleyen Yılmaz, "Dünya Şampiyona'sındaydık. Yine bir evladımız, bir sporcumuz orada Dünya Şampiyonu oldu. Oradaki mutluluğu da yaşadık. Orada 7'den 70'e herkesin bu sporu yaptığını, yapabildiğini gördük. Bayrağımızı Roma Meydanı'nda dalgalandırdık çok şükür" diye konuştu.,

 

"35 ÜLKEDEN 320 SPORCU BU ŞAMPİYONADA MERSİN'DE OLACAK"

Roma'da yaşadıkları heyecanı ve gururu duygu dolu sözcüklerle anlatan Yılmaz, "Hep şunu söylüyoruz; 'dünyanın herhangi bir yerinde gençlerimize, çocuklarımıza, insanımıza faydalı olacak ne varsa bunu aramak, bulmak, getirmek bizim görevimiz.' Bocce de böyle bir spor. Çok şükür Toroslar şu anda Türkiye'de hatta dünyada öne çıkmış bir ilçe. Mersinimiz bu konuda öne çıkmış bir şehir. Biz de bu konuda elimizden geleni gücümüz yettiğince yapmaya çalışıyoruz. 35 ülkeden 320 sporcu, belki daha da fazla olacak; bu şampiyonada Mersin'de olacak. Mersin'i tanıyacaklar, Toroslar'ı tanıyacaklar, alışveriş yapacaklar, insanımızla bir araya gelecekler, sporcumuzla bir araya gelecekler. Etkileşim olacak ve Toroslar'ımızdan, Mersin'imizden daha çok sporcuyu, Milli Sporcu'yu çıkaracağız" ifadelerine yer verdi.

 

MİLLİ SPORCULARDAN GÜÇLÜ MESAJ: "ŞAMPİYONAYA HAZIRIZ"

Milli Sporculardan Mehmet Can Yakın da bir konuşma yaparak, "Milli Takım olarak zaten işini iyi yapan, yıllardır tecrübeli bir ekibiz. Aramızda en yeni arkadaşımız Emre Mecit. Tam da benim ilk A Milli Takımı kazandığım yaşlarda. Onda kendimi görüyorum. Umarım kariyeri daha iyi olur" derken, Milli Sporculardan Emre Mecit ise  "Şampiyonaya hazır bulunmaktayım. Kendi evimizde olacak. Bu en büyük avantajımız olacak. Arkamızda taraftarımız olacak. Destekleri zaten her zaman arkamızda" şeklinde konuştu.