Mersin SMMMO Başkanı Türkili: ’Koltuğa güç vermeye geldik’

Mersin SMMMO Başkanı Türkili: ’Koltuğa güç vermeye geldik’ cukurovagazetesi.com

Mersin SMMMO Başkanı Emin Levent Türkili, seçildiği günden bu yana aradan geçen 5 aylık süreci gazetemize anlattı. Üyelerin sorunlarının çözümü noktasında ’Birlikte Yöneteceğiz, Birlikte Üreteceğiz’ sloganıyla hareket ettiklerini vurgulayan Türkili, "Buraya koltuktan güç almaya değil, koltuğa güç vermeye geldik" dedi.


Haber-Vecdi Yenigül

 

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın 14-15 Mayıs 2022'de gerçekleşen 24. Olağan Genel Kurulu'nda Mersin SMMMO Başkanlığı'na seçilen Emin Levent Türkili gazetemize konuştu. 4 grubun katıldığı seçimleri, 'Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu'  kazandı. 2 bin 100 üyeye sahip Mersin SMMMO'da 5 aydır başkanlık görevini yürüten Türkili, meslekte yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. Türkili, 15-16 Ekim 2022 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan TÜRMOB 24. Genel Kurul'una ilişkin de açıklamalarda bulundu.

 

"2 AYDA BİR DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISI YAPIYORUZ"

Seçimlerde 'Birlikte Yöneteceğiz, Birlikte Üreteceğiz' sloganıyla hareket ettiklerini belirten Türkili, seçimin ardından geçen 5 aylık süreçte hiç durmadan çalıştıklarını söyledi. Hayata geçirdikleri çalışmalarda destek gördüklerini vurgulayan Türkili, üyelerin bilgiye erişimini hızlandırmak amacıyla ilk olarak güçlü bir iletişim ağı kurduklarını söyledi. Mersin SMMMO'nun kent genelinde 2 bin 100 üyeyle hareket eden bir yapı olduğunu belirten Türkili, şu anda 8-9 komite çatısı altında birçok faaliyetin hayata geçirildiğini vurguladı. Sosyal Kültürel Etkinlikler Komitesi, Vergi Mevzuatı Komitesi, Sosyal Güvenlik Mevzuatı Komitesi ve Stajyer İzleme Komitesi gibi isimleri taşıyan komitelerin odanın yardımcı organları olduğuna dikkat çeken Türkili, "Bunların oluşturduğu bir de Danışma Meclis Toplantımız var. Bu da 150 kişiden oluşuyor. 2 ayda bir odamızın toplantı salonunda Danışma Meclisi Toplantısı yapıyoruz. Üyelerimizin sorunlarını burada gündem haline getiriyoruz, çözüm yolları geliştiriyoruz ve yol haritamızı belirliyoruz" dedi.

 

"MALİ TATİL, BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR KANAYAN YARA"

'Birlikte Yöneteceğiz, Birlikte Üreteceğiz' mesajının önemli bir mesaj olduğunu belirten Türkili, üyelerden de beklentilerine yönelik geri dönüşler aldıklarını söyledi. Katılımcı bir anlayışla 3 yıllık yol haritalarını çizdiklerini kaydeden Türkili, meslekte yaşanan sıkıntılara da değindi. O sıkıntılardan bir tanesinin 'Mali Tatil' olduğunu vurgulayan Türkili, "Mali Tatil, bizim için önemli bir kanayan yara. Her platformda Mali Tatil'den söz ederken 'işlevsiz Mali Tatil' tanımını kullanıyorum. Çünkü sadece adı olan, kendi olmayan bir tatil. Kanun, Temmuz ayının 20'sine kadar olan süreç içerisinde meslek mensuplarımızın tatil yapmasını ön gördü. Fakat bu süreç içerisinde sadece inceleme ve vergi denetim elemanları tarafından meslek mensuplarından belge istenmesinin önü kesiliyor. Ama onun haricinde meslek mensupları bir müteakip ay, yani tatil olmayan aydaki süreç içerisinde neler yapıyorsa aynısını yapmaya devam ediyor. Bu yüzden 'işlevsiz Mali Tatil' diyoruz" diye konuştu.

 

"MALİ TATİL UYGULAMASIYLA İLGİLİ BİR BASIN AÇIKLAMASI YAPTIK"

Mali Tatil'le ilgili sözlerini sürdüren Türkili, "Haziran ve temmuz ayında verilecek beyanların ve tüm ödemeler ağustos ayına ötelenmediği takdirde Mali Tatil'in geçerliliğinden bahsedilemez. O yüzden seçim sonrası tüm üyelerini odamızın önüne davet ettik. Pankartlar eşliğinde ve sloganlarla Mali Tatil uygulamasıyla ilgili bir basın açıklaması yaptık. Türkiye'de çok ses getirdi. Tüm odalarımızdan da bu konuda büyük sempati topladık ve büyük tebrikler aldık" dedi.

 

"TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASIYLA ÇALIŞIYORUZ"

Yönetim olarak 'gönüllülük esası' ile hareket ettiklerini vurgulayan Türkili, "Biz de bürolarımızdan ekmeğimizi kazanan insanlarız. Günün belli saatlerinde odaya gelerek hizmet yapıyoruz. 2 yıldır kuruldaki tüm arkadaşlar da huzur hakkı almıyor. Tamamen gönüllülük esasıyla çalışıyoruz. Damdan düşenin halini damdan düşen anlar. Biz de büroda aynı sorunları yaşadığımız için, meslek mensuplarının sorunlarını yakından biliyoruz. Onların sorunlarına getirilecek çözüm, bizim de sorunlarımıza çözüm oluyor" diye konuştu.

 

TÜRKİLİ, GİB SİSTEMİNDE YAŞANAN 'YIĞILMA' SORUNUNU ANLATTI

Ankara'da yapılan 90. Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda Türkiye genelinde 58 yeni oda başkanı seçildiğini vurgulayan Türkili, "Ben de orada çıkıp söz aldım. Toplantının ana gündem maddesi Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sorunlarıydı. Gelir İdaresi Başkanlığı'na meslek mensuplarımızın beyanname verdiklerinde son gün GİB'de yığılmalardan kaynaklı kopmalar oluyor. Sitemde kopmalar olduğundan dolayı meslek mensupları o gece saat 12'lere kadar beyanname verme konusunda ecel terleri döküyor. Çok sıkıntılar yaşıyorlar ve streslere giriyorlar. Bununla ilgili 'çözümler ne olabilir' konusu çerçevesinde bir gündem maddesi yaratılmıştı. Ben bu gündem maddesinin aylardır konuşulduğunu fakat hiçbir yere varamadığını, sistemin tamamen düzelmediği takdirde bu soruna çözüm üretilemeyeceğini ilettim" ifadelerine yer verdi.

 

"ADAY OLACAK ARKADAŞLARIMIZ VE YENİ YÖNETİCİLER BUNLARI DEĞERLENDİRSİN İSTEDİM"

Meslek mensuplarının işi son dakikaya bırakmasının sistemdeki kopmalara mazeret sayılamayacağını sözlerine ekleyen Türkili, "GİB'in bu konuda bir çalışma yapması gerektiğine inandığımdan dolayı bir konuşma yaptım. Ayrıca önümüzdeki günlerde Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Kurulu var. Genel Kurul'a ışık tutması anlamında ana başlıklar altında birkaç konuya değindim. En azından kayıtlara girsin ve TÜRMOB Genel Kurulu'nda aday olacak arkadaşlarımız ve yeni yöneticiler bunları değerlendirsin istedim" dedi.

 

"YASAMIZ BİR AN ÖNCE REVİZE EDİLMELİ"

Değindiği konulardan bir tanesinin 'yasa' olduğunu belirten Türkili, "Yasamız 33 yıllık bir yasa. 33 yıllık süre zarfında sadece 2008 yılında revize edildi" dedi. Yasanın, meslektaşların sorunları noktasında yetersiz kaldığını sözlerine ekleyen Türkili, "Haksız rekabeti önleme ve meslektaşlarımızın sorunlarına çözüm üretme konusunda çok yetersiz kalmaktadır. Bir an önce 3568 Sayılı Kanun'un revize edilerek, meslek mensuplarımızın ve çağımızın şartlarına uygun hale getirilmesi konusunda yönetime fikirlerimi belirttim" diye konuştu.

 

TÜRKİLİ, YARDIMLAŞMA SANDIĞI'NA DEVAM EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ GÜNDEME GETİRDİ

Değindiği konulardan bir diğerinin de 'Yardımlaşma Sandığı' olduğunu vurgulayan Türkili, pandemi sürecinde serbest muhasebeci mali müşavirler olarak büyük bir rol üstlendiklerini söyledi. Pandemi sürecinde ekonominin durmasını önleme noktasında önemli bir görev yürüttüklerine dikkat çeken Türkili, "Pandemi süreci içerisinde de görevimizi yerine getirmeye çalıştık. O süreç içerisinde TÜRMOB yoğun bakımda yatanlara Yardımlaşma Sandığı'ndan bir destek verdi. Çok güzel bir uygulamaydı. Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda bunu da gündeme getirdim. Yardımlaşma sandığı sadece pandemi sürecinde devreye girmemeli. Meslektaşlarımızın zor durumlarında, büro açtıkları dönemlerde, maddi imkansızlık dönemlerinde veya çocukları bir okul kazandığında burs ve kredi olarak da devreye girmeli. Bu konuyu gündeme getirdim" ifadelerine yer verdi.

 

TÜRKİLİ, 'NAYLON FATURA' KONUSUNA DEĞİNDİ: "VDK'YA BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR"

'Naylon fatura' konusunda da açıklamalarda bulunan Türkili, şunları söyledi; "Vergi Denetim Kurulu'nda son zamanlarda meslek mensuplarına ilişkin aşırı derecede raporlar yazılmakta. Naylon faturaya biz de karşıyız. Çünkü haksız rekabetin ana temelini oluşturmakta. Büyük bir kayıp ve kaçağa yol açmakta. Hatta bence vergi kaçırmak vatana ihanettir. Bu konuda tutulan raporlar bize intikal ediyor. Fakat delile dayandırılmadığı sürece kararlar mahkeme kararıyla dönüyor. Ceza vermiş olduğumuz arkadaşlar tazminat davaları açıyor. Yönetim Kurulu Üyeleri tazminat davalarıyla karşı karşıya kalıyor. Hiç sıkıntı değil. Ne kadar tazminat davası açacak olurlarsa olsunlar, sonuna kadar bu arkadaşlarla mücadele etmeye devam edeceğiz. Burada VDK'ya da büyük iş düşüyor. Devletten yüce bir makam yoktur. Bir şeyler tespit edildikten ve belli deliller oluştuktan sonra bu kişilerin şifrelerini durdurarak; sonuçlanıncaya kadar, arkadaşlar kendilerinin bu işleri yapmadığını ispatlayıncaya kadar bu işi durdurmaları lazım. Mali müşavirler olarak bu arkadaşlarla mücadele konusunda elimizin daha fazla güçlenmesi gerekiyor"

 

TÜRKİLİ, ÜYELERE MÜJDE VERDİ: "VERGİ DAİRESİ'NİN GİRİŞİNDE BİR ALAN OLUŞTURUTORUZ"

Mersin SMMMO'nun Sosyal Kültürel Etkinlikler Komitesi çatısı altında birçok sosyal projeye imza atıldığına dikkat çeken Türkili, "Örneğin Sakatlar Derneği'yle bir protokol yaptık ve kapak topladık. Bu projede 'Engelliler için umut ol, bir yaşama yol ol' sloganımız oldu. Büyük bir meblağda kapak toplanmasına vesile olduk. Belki de bir ortopedik engelli arkadaşımızın bu sayede dışarı çıkabilmesine ve hayata tekrar bağlanmasına sebep olabileceğiz" dedi. Türkili, 5 aylık süreç içerisinde kültürel geziler ve Aşure Etkinliği gerçekleştirdiklerini de vurgulayarak, "Seçildiğimiz günden bugüne kadar Vergi Dairesi Başkanlığı, İŞKUR, SGK ve birçok kurum-kuruluşla çok güzel birliktelikler sergiliyoruz. Yöneticiler hiçbir zaman bizleri yalnız bırakmıyorlar. Hatta Vergi Dairesi Başkanlığımızla görüşmelerimiz sonucunda Vergi Dairesi'nin giriş kısmında meslektaşlarımızın hizmet verebileceği bir alan oluşturuyoruz. En kısa sürede bununla ilgili de çalışmalarımızı yapacağız" şeklinde konuştu. Öte yandan futbol turnuvaları gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekleyen Türkili, "29 Ekim Cumhuriyet Balosu uzun süredir odamızda yapılmamış. Biz bu dönem, Cumhuriyet Balomuzu yapmaya karar verdik"

 

"YENİ YÖNETİME FİKİRLERİMİZİ VE SORUNLARIMIZI İLETECEĞİZ"

3 yıllık süreçte yol haritasını belirleyip sahada olmaya devam edeceklerini vurgulayan Türkili, TÜRMOB Genel Kurulu'na da değinerek, "Oluşan yeni yönetime fikirlerimizi ve sorunlarımızı ileteceğiz" dedi TÜRMOB'da temsil noktasında yaşadıkları sıkıntılara da değinen Türkili, "5'e 4 sistemi var. TÜRMOB'da 5 tane yeminli mali müşavir ve 4 tane serbest muhasebeci mali müşavir bizi temsil ediyor. Yalnız burada bir matematiksel denge bozukluğu var. 1900 civarı delegenin, 1802 tanesi serbest muhasebeci mali müşavir, diğer 88 tanesi yeminli mali müşavir. Burada 88 kişiyi 5 kişi temsil ediyor. Kanun, 'TÜRMOB'un Genel Başkanı da yeminli mali müşavir olacak' demiş. Bu, azınlığın çoğunluğu yönetmesi mantığı. İnşallah önümüzdeki dönem içerisinde sistemsel anlamda bunlar da değişir" dedi.

 

"SAĞLIK BAKANLIĞI İLE GİB SİSTEMİNİN BİR BİRİNE ENTEGRE OLMASINI ÖNERİYORUZ"

Angaryalar nedeniyle meslek mensuplarının büyük bir stres yaşadığını belirten Türkili, 2019 yılında yaşamını yitiren 2 meslek mensubunun ismini toplantı salonlarına verme karar aldıklarını söyledi. 'Mücbir Sebep' nedeniyle meslek mensuplarının yaşadığı sıkıntılardan da söz eden Türkili, "Mücbir Sebep; meslek mensuplarının hastalandıkları veya görevlerini ifa edemedikleri süre içerisinde vermiş oldukları beyannamelere eklenen süreyle ilgili talepte bulunmaları. Yalnız bu Mücbir Sebep'le ilgili de birçok sorun yaşıyoruz" dedi. Konuyla ilgili sundukları öneriden söz eden Türkili, "Sağlık Bakanlığı ile GİB sisteminin bir birine entegre olmasını öneriyoruz" ifadesine yer verdi.

 

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ NOKTASINDA BAYAĞI BİR AŞAMA KAT ETTİK, ETMEYE DE DEVAM EDECEĞİZ"

İşbirliği içerisinde çalışmaya devam ettiklerini ve koltuğa güç verdiklerini vurgulayan Türkili, şunları söyledi; "Geçenlerde burada Vergi Dairesi Başkanlığı yapmış başkanımız Adem Güngör var. Şu an Ankara'da Uygulama Veri Dairesi Başkanı oldu. Mersin'e çok güzel hizmetler verdi. Çok güzel bir sinerji ve enerji de yarattı. Bu sorunlarımızı kendisine de ilettim. Şu an Vergi Dairesi Başkanımız Seyfettin Baysal da bu konularla birebir ilgileniyor. Beraber, birliktelik içerisinde birçok meslektaşımızın sorununa çözüm getireceğiz. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürümüz Ali Koç da meslektaşlarımıza, meslek mensuplarına çok faydalı işler ve yardımlar konusunda önemli hizmetler yapıyor. İŞKUR Müdürümüz Mustafa Kutlu'ya da buradan teşekkür etmek istiyorum. Çünkü onların da makamlarda oturuş felsefesi bizim gibi 'hizmet' anlamını içeriyor. Kendilerine fikirlerimizi ve önerilerimizi sunuyoruz. Bu enerji ve sinerjiyi birleştirerek, kurumlar arası ilişkileri daha da yukarı çıkararak, birçok meslektaşımızın sorunlarına çözüm yolunda bayağı bir aşama kat ettik, etmeye de devam edeceğiz. STK'larla da Mersin ve mesleğimiz adına sosyal sorumluluk projeleri için her türlü işbirliğine hazırız. Biz buraya koltuktan güç almaya değil, koltuğa güç vermeye geldik. Mantığımız bu çerçevede hareket ediyor."