Akdeniz Meclisi’nde konuşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak: ’Burası kreşe döndü’

Akdeniz Meclisi’nde konuşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak: ’Burası kreşe döndü’ cukurovagazetesi.com

Akdeniz Belediye Meclisi’nde Instagram yorumlarının Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak tarafından silindiğini iddia eden HDP Grup Sözcüsü Özgür Çağlar’a Gültak’tan kanıtlı yanıt geldi. Çağlar’ın iddiasını sürdürmesi üzerine konuşan Gültak, "Burada çocuk mu yönetiyoruz ne yönetiyoruz? Kreşe döndü burası" dedi.


Haber-Adem Güneş

 

Akdeniz Belediye Meclisi 2022 Yılı Ekim Ayı Birinci Birleşim Toplantısı, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak başkanlığında gerçekleştirildi. Önceki Meclis toplantılarında 'hizmetlerin engellenmesi' üzerinden başlayan tartışmalar, bu Meclis toplantısında yeniden alevlendi. HDP Grup Sözcüsü Özgür Çağlar, Meclis'e gelen maddelerin yüzde 80'inin oy birliğiyle geçtiğini savunurken, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise istatistik çıkarılacağını ve bu istatistiği bir sonraki Meclis toplantısında açıklayacağını söyledi. Çağlar'ın Instagram yorumlarının silindiği yönünde ortaya attığı iddiaya ise Gültak'tan sert yanıt geldi.

 

CHP'Lİ DÖNMEZ'DEN GÜLTAK'A: "BİZE ÖN YARGILI DAVRANIYORSUNUZ"

Meclis toplantısında; 2022 yılı Çukurova Kalkınma Ajansı Sosyal Geliştirmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında 'Çiçek Açan Nesiller/İç Mekan Süs Bitkileri Üretim ve Eğitim Merkezi Projesi' için her türlü iş ve işlemi yapması konusunda Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak'a yetki verilmesi konusu gündeme geldi. Konuyla ilgili söz alan CHP Grup Sözcüsü Mahmut Dönmez, "Öncelikle bu projeyi hazırlayan teknik ekibe teşekkür ediyoruz. Bir öneki Meclis'te bu konuyla ilgili bizlere eleştiride bulunmuştunuz 'engelliyor' diye. Ama biz halkın yararına olan bütün şeyleri engellemiyoruz ve onay veriyoruz. Bu noktada bize ön yargılı davranıyorsunuz" dedi.

 

DÖNMEZ: "BİZ DOĞRU OLAN HİÇBİR ŞEYİ ENGELLEMEDİK"

Akdeniz muhtarlarına, muhtarlık binalarında kullanılan elektrik, su, internet ve telefon gibi giderler için Akdeniz Belediyesi tarafından sağlanan 500 TL'lik nakdi desteğin 650 TL'ye çıkartılması yönündeki maddeyi de hatırlatan Dönmez, "Örneğin muhtarlarla da ilgili aynısını yapmıştınız" dedi. Komisyon kararının gecikmesi nedeniyle bir önceki Meclis toplantısında CHP'li ve HDP'li Meclis üyelerini Akdeniz muhtarlarına şikayet eden Gültak, "Sizin bu ay 150 lira almanızı engellemişlerdir. Şehrin kadınlarının istihdam edilmesini engellemişlerdir. Benim hızımı kesmek istiyorlar, kesemeyecekler. Ama asıl cezayı siz Akdeniz halkına kesiyorsunuz. Bunun için seçilmediniz. Bunun için Meclis üyesi olmadınız. Bu konuda sizleri kınıyorum" demişti. Toplantıda konuyla ilgili konuşmasını sürdüren Dönmez, "Muhtarlarla ilgili burada siz bir teklifte bulunmuştunuz; 650 TL. Biz onu 900 TL yaptık. Halkın yararına, toplumun yararına ne varsa bu zamana kadar 'evet' dedik. Bundan sonra da 'evet' diyeceğiz başkanım. Ama siz medyada 'Meclis'i engelliyorlar' diye ifadede bulundunuz. Biz doğru olan hiçbir şeyi engellemedik. Bundan sonra da engellemeyeceğiz" ifadelerine yer verdi.

 

GÜLTAK: "BİR KERE BORÇLANMAYI VERMEYEREK EN BÜYÜK ENGELİ YAPTINIZ"

Gültak ise Dönmez'e "Bir kere borçlanmayı vermeyerek en büyük engeli yaptınız" yanıtını verdi. AK Parti Grup Sözcüsü Aydın Egin de konuyla ilgili söz alarak, "Peki borçlanmaya neden evet demediniz? Yani Akdeniz'in sokaklarına asfalt ve kaldırım yapılacaktı. Niye vermediniz? Niye engellediniz? Vermediğiniz için kimi engellediniz? Kime zararı oldu? Akdeniz'de oturan halklara zararı oldu. Dolayısıyla 'yok biz bir şeyi engellemiyoruz, her şeye evet diyoruz' demenizi doğru bulmuyorum" dedi.

 

HDP'Lİ ÇAĞLAR: "KARARLARIN YÜZDE 70-80'İ OY BİRLİĞİYLE ALINMIŞ KARARLARDIR"

HDP Grup Sözcüsü Özgür Çağlar da herhangi bir engelleme durumu olmadığını savunarak, "Bir önceki görüşmelerde komisyon çalışmalarını devam ettireceğimize yönelik karar almıştık. Sizin grubunuz direkt Meclis toplantısında siz de dahil olmak üzere sanki Meclis'i tıkıyormuşuz da önünü engelliyormuşuz gibi bir algı yaratmaya çalıştınız. Biz bunu zaten kesinlikle kabul etmiyoruz. Etmeyeceğiz de. Sizin de bildiğiniz üzere bunun istatistikleri tam olarak elimizde yok ama şu ana kadar Akdeniz Belediyesi'nde 130-140'a yakın karar alınmış. Açalım, bakalım bu kararların yüzde 70-80'i oy birliğiyle alınmış kararlardır. Birçok projeler var içinde, ortak fikirler var, ortak kararlar var. Söyleyin, çıkarsınlar hemen" diye konuştu.

 

GÜLTAK: "İSTATİSTİKLERİNİ İSTİYORUM, BİR DAHAKİ MECLİS'TE AÇIKLAYACAĞIM"

Kararların istatistiklerini çıkartıp bir sonraki toplantıda paylaşacağını söyleyen Gültak, "Hepsi prosedür kararları. Mecbursunuz 'evet' demeye. Şimdi bütçeye hayır mı diyeceksiniz? Hayır mı diyeceksiniz bütçeye? Burada neye hayır diyeceksiniz? Hepsine evet diyeceksiniz. Oy birliği diye mi geçiyor şimdi? Siz kritik konulara bakın. Çıkarırım bak o istatistikleri, siz zor durumda kalırsınız. Arkadaşlar bir çalışın, bu konuya bir çalışın. Bütün kararları çıkartın. Tüm kararlar. Neye evet denmiş, neye hayır denmiş. Hepsinin istatistiklerini istiyorum. Bir dahaki Meclis'te açıklayacağım. Bakalım, kim ne olacak göreceğiz" dedi.

 

HDP'Lİ ÇAĞLAR: "INSTAGRAM SAYFASINDA YAPTIĞIM YORUM SİLİNİYOR"

HDP'li Özgür Çağlar, konuşmasının kesilmesinden rahatsızlık duyduğunu belirterek, "Instagram sayfasında benim yaptığım yorum bile siliniyor. Siz, kendiniz ve grubunuz dışında kendi fikirleriniz ve düşünceleriz haricinde başkalarının fikirleri görünsün bile istemiyorsunuz. Zaten böyle bir ülke yönetimi anlayışınız var. Bakın, benim Instagram'da yaptığım yorum bile siliniyor. Niye ben Meclis üyesi olarak Akdeniz Belediyesi'nin Instagram sayfasına bir yorum yapamıyorum? Halk, bir Meclis üyesinin fikrini niye Akdeniz Belediyesi'nin Instagram sayfasında göremiyor? Zaten tek fırsatımız bu. Burası olmasa iyice sesimiz kesilmiş olacak" ifadelerine yer verdi.

 

GÜLTAK'TAN ÇAĞLAR'A KANITLI YANIT: "AVUKAT ADAMSIN, GENÇ ADAMSIN, YALAN SÖYLEME"

Cep telefonundan Instagram hesabını açan ve Çağlar'ın iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Gültak ise şunları söyledi; "Özgür Bey, bakın bu benim Instagram hesabım. Milleti yanıltma ve yalan söyleme. Ayıp. Avukat adamsın sen. Bak burada delil var, delil. Sen yalan söylüyorsun. Resmen yalan söylüyorsun. Bak bu benim Instagram hesabım. Altına ne yazmışsın biliyor musun? '3,5 yıldır belediyeyi kötü yönetiyorsunuz. Seçimlere 1 sene kalmış, kötü yönetimin faturasını muhalefete kesme planları bunlar. Affedersiniz ama yemezler.' Bak, yorumun duruyor burada. Demin ne dedin biliyor musun? 'Hesap silindi' dedin. Kardeşim bak, yalan söyleme, ayıp. Genç adamsın, avukat adamsın. Görüyor musun kardeşim, bak. Avukat adamsın, genç adamsın, yalan söyleme. Yakışmıyor senin gibi delikanlı adama. Yalan söyleme bir daha, ayıp. Yanlış konuşmuyorum. Bak delilli. Sen az önce yorumların silindiğini söyledin. Bir daha insanları yanıltma kardeşim tamam mı? Biz bu kadar demokratik adamız. Yaptığınız yorumları silmiyoruz. Hayatınız bu kardeşim. Ama artık sokak yemiyor bunları."

 

GÜLTAK: "KREŞE DÖNDÜ BURASI"

Çağlar'ın iddiasını savunması üzerine konuşan Gültak, "Sen az önce özellikle bu konudan bahsettin. Özellikle bu Instagram hesabından bahsettin. Ayıptır, savunma bunu. 'Özür dilerim' de 'yanlış bilgi verdim' de kapat konuyu. Ayıptır ya. Burada çocuk mu yönetiyoruz ne yönetiyoruz? Kreşe döndü burası ya"  ifadelerine yer verdi.

 

GÜLTAK, GÜNDEM MADDESİNE İLİŞKİN KAMUOYUNU BİLGİLENDİRDİ

Gündem maddesiyle ilgili de kamuoyunu bilgilendiren Gültak, "Burada kamuoyunun bir şey bilmesini de istiyorum. Çukurova Kalkınma Ajansı'yla ilgili Bakanlık'tan ek süre talep ettim ve aldık. Almasaydık bu projeyi kaybetmiştik sizin yüzünüzden. Sizin yüzünüzden. Bu tür projeler sürelidir arkadaşlar, öyle yıllarca size izin vermezler. Eğer ek süre almasam 2.4 milyon gitmişti ve kadınlara yönelik yapılacak proje de 'bye bye happiness' olmuştu. Sizin yüzünüzden, benim değil. Allah'tan ek süre aldım da adamlar kabul etti zorla, yalvara yalvara. Kabul ettirdim de ek süre sayesinde şimdi kurtarıyoruz paçayı. Sizin sayenizde değil. Yine engelleyemeyeceksiniz" dedi.