Halkın huzuru ve güvencesi: Mersin Emniyeti

Halkın huzuru ve güvencesi: Mersin Emniyeti cukurovagazetesi.com

Uyuşturucu tacirlerine, kaçakçılara, define avcılarına, kalpazanlara ve tefecilere yönelik operasyonlarıyla Mersin’deki huzuru güvence altında tutan Mersin İl Emniyet Müdürlüğü, yılbaşından bu yana PKK silahlı terör örgütü başta olmak üzere DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütlerine yönelik düzenlediği başarılı operasyonlarla terör örgütü mensuplarına Mersin’de göz açtırmıyor.


Haber-Erol Kamalak

 

Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün 2022 yılı başından bu yana PKK, DEAŞ ve FETÖ terör örgütlerine yönelik düzenlediği başarılı operasyonlar sayesinde terör örgütü mensupları ve destekçileri her geçen gün kan kaybediyor. Terör örgütlerinin hedefindeki Tece Polisevi'ne yapılan hain terör saldırısının ardından terör örgütleriyle mücadelesini kararlılıkla sürdüren Mersin Emniyeti, kentin huzurunu güvence altında tutmaya devam ediyor. Uyuşturucu tacirlerinden kaçakçılara, kalpazanlardan tefecilere kadar çeşitli suçlara karışmış kişilere yönelik düzenlediği başarılı operasyonlarla gündeme gelen Mersin Emniyeti'nin yılbaşından bu yana terör örgütlerine yönelik düzenlediği operasyonlar da kamuoyunda takdir topluyor.

 

BİLGİ, TERÖRÜN KARŞISINDA GÜÇ KAZANDI

Terörle mücadeledeki tavrını kararlılıkla sürdüren Mersin İl Emniyet Müdürlüğü'nün yılbaşından bu yana düzenlediği operasyonlar Türkiye'nin gündeminde sıkça yer aldı. Terör örgütü mensuplarına yönelik düzenlediği operasyonların yanı sıra toplumu terör konusunda bilgilendirmeyi de ön planda tutan Mersin Emniyeti, 2022 yılı Ocak ayının ilk haftasında 'Terörü Hep Birlikte Durdurabiliriz 2021' projesi kapsamında kamu kurumları, özel kuruluşlar ve derneklerde görev yapan personele yönelik konferanslar düzenledi. TEM Şube Müdürlüğü, proje kapsamında AVM, fuar alanı, çarşı bölgesi gibi işlek noktalarda stantlar kurup vatandaşları bilgilendirirken; öte yandan esnaf, mahalle ve muhtar ziyaretleri ile halk toplantıları da gerçekleştirdi.

 

GENÇLERDE VE ÇOCUKLARDA TERÖRE KARŞI FARKINDALIK OLUŞTURULDU

Terörle ilgili bilgilendirme çalışmalarını 'Teröre Karşı Renklerle Birleşmek' projesi ile sürdüren Mersin Emniyeti; Anamur'dan Tarsus'a 8 lise ve 1 ortaokul olmak üzere toplamda 124 öğretmen ve öğrencinin katılımıyla Terör ve Terörizm konulu resim çalışması gerçekleştirdi. Proje kapsamında hazırlanan 114 çalışma 13 Aralık 2021-04 Ocak 2022 tarihleri arasında çeşitli AVM'lerde sergilendi. Öte yandan terör örgütlerinin eleman kazanma yöntemlerine ve gençlerle çocukları nasıl istismar ettiklerine yönelik bilgilendirici konferanslar da düzenleyen Mersin Emniyeti,  'Gençlik Güvenli Gelecek 2020' projesi kapsamında 7 bin 656 kişiye ulaştı. Mersin Emniyeti'nin 2022 yılında gerçekleştirdiği önemli bilgilendirme çalışmaları arasında 'Terörü Hep Birlikte Durdurabiliriz 2022' ve 'Gençlik Güvenli Gelecek 2022' projeleri de yer aldı. Düzenlenen konferanslar çerçevesinde Mezitli Anadolu Lisesi, Mimar Sinan Anadolu Lisesi, Evliya Çelebi Mesleki Teknik Lisesi gibi okulların yanı sıra kamu personellerine yönelik bilgilendirmeler yapıldı. Son yapılan bilgilendirme toplantıları arasında ise 'El Ele Güvenli Geleceğe' projesi yer aldı. Proje kapsamında Tarsus Üniversitesi'ne yeni kayıt yapacak öğrencilere yönelik terör ve suç örgütlerinin istismar edebileceği durumlar anlatıldı. 

 

KAÇAK YOLLARLA ÜLKEYE GİREN YPG'Lİ MERSİN'DE YAKALANDI

2022 yılı başından bu yana Mersin Emniyeti'nin düzenlediği başarılı çalışmalara ise terörle mücadele operasyonları damga vurdu. 11 Ocak'ta PKK/KCK terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyon kapsamında örgütünün kamplarında eğitim alan ve Yunanistan üzerinden kaçak yollarla Türkiye'ye giren Z.K., kendisine yer temininde bulunan işbirlikçisi A.G. ile birlikte hücre evinde yakalanarak gözaltına alındı. Yakalanan YPG’li şahıs cezaevine gönderilirken, devam eden çalışmalarda birisi İstanbul Başakşehir HDP İlçe Eş Başkanı'nın kızı Ş.K. olmak üzere toplam 2 kişi daha gözaltına alındı. M.G., Ş.K. ve A.G. isimli şahıslar ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Terörle mücadeleyi etkin bir şekilde sürdüren Mersin Emniyeti, 12 Ocak'ta ise DEAŞ terör örgütüne yönelik düzenlediği eş zamanlı operasyonda 17 şüpheliyi yakaladı. Mersin polisi,  yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal, örgütsel içerikli yayın ve 30 bin ABD doları ele geçirdi.

 

MERSİN POLİSİ, EYLEM HAZIRLIĞINDAKİ ŞÜPHELİLERİ AMAÇLARINA ULAŞTIRMADI

Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Büro Amirliği, Ocak ayı sonunda Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında PKK/KCK-PYD/YPG silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 1 şahsın yakalanmasına yönelik operasyon gerçekleştirdi. 12 Şubat'ta ise Mersin Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube ekipleri ve Terörle Mücadele Şube ekipleri tarafından PKK/KCK/YPG/PYD silahlı terör örgütüne yönelik 470 polisin katılımıyla büyük bir operasyon düzenlendi. 15 Şubat terörist başının yakalanarak Türkiye'ye getirilmesinin yıl dönümü nedeniyle eylem hazırlığında bulanan ve örgütün kadın yapılanması TJA, gençlik yapılanması DGH oluşumları içerisinde faaliyet gösteren toplamda 52 şüphelinin adreslerine eş zamanlı operasyon gerçekleşti. Operasyonlarını hız kesmeden sürdüren Mersin Emniyeti, 18 Şubat'ta bir darbe de FETÖ/PDY silahlı terör örgütü şüphelilerine vurdu. Örgütün mahrem yapılanmasında yer alan ve Bylock kullanıcısı olduğu tespit edilen, aralarında aktif görevde bulunan öğretmenlerin de yer aldığı 12 şüpheli şahıs eş zamanlı operasyonla yakalanarak gözaltına alındı. Yapılan aramada çok sayıda dijital materyal ele geçirildi.

       

ABU MALİK KOD ADLI DEAŞ'LI ABD VE ÜRDÜN VATANDAŞI MERSİN'DE YAKALANDI

Mersin Emniyeti tarafından FETÖ terör örgütüne yönelik bir operasyon da Mart ayında gerçekleşti. Mahrem imamlarca ankesör ve büfelerden aranan askeri personele yönelik Mersin merkezli 6 ilde yapılan eş zamanlı operasyonda 19’u muvazzaf asker olan toplam 33 şüpheli şahıstan 28’i yakalanarak gözaltına alındı. Yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyale el konuldu. Mersin Emniyeti, Mart ayında DEAŞ'a yönelik başarılı bir yakalama operasyonuna da imza attı. Eşi Lübnan asıllı ABD ve Ürdün vatandaşı olan Abu Malik kod isimli M.A.L. isimli şahsın Akdeniz ilçesinde ikamet ettiğine yönelik tespitin ardından yapılan operasyonda M.A.L. yakalanarak gözaltına alındı. Operasyon kapsamında M.A.L. ile birlikte DEAŞ içerisinde maaşlı olarak çalıştığı tespit edilen M.E.E. ve DEAŞ içerisinde internet üzerinden iletişim irtibatı sağladığı tespit edilen Ö.E.S. de gözaltına alındı. 3 şüpheliden M.A.L. tutuklanırken, diğer 2 şüpheli ise Adli Kontrol Kararı ile serbest bırakıldı.

 

MART AYINDA PKK, DEAŞ VE FETÖ MERSİN'DE BÜYÜK DARBE YEDİ

Mart ayında çok sayıda terör operasyonu gerçekleştiren Mersin Emniyeti, sosyal medya üzerinden terör örgütü propagandası yaptığı tespit edilen 9 şahsa yönelik yakalama çalışması yürüttü. Mersin polisi, 17 Mart'ta ise PKK/KCK operasyonu düzenleyerek, toplam 10 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma gerçekleştirdi. Mersin Emniyeti, Mart ayında FETÖ ve DEAŞ terör örgütlerine de Mersin'de göz açtırmadı. Kaçak olarak yurtdışına kaçmaya çalışan FETÖ/PDY terör örgütü üyelerini yakalayan Mersin polisi, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyeliği suçundan cezaevinde bulunan teröristlerin sözde mağdur ailelerine maddi yardımda bulundukları tespit edilen 1’i ABD uyruklu toplamda 12 şahsa yönelik olarak operasyon gerçekleştirdi. Düzenlenen operasyon neticesinde 12 şüpheli yakalanarak gözaltına alınırken, şüphelilerden 4'ünün tutuklandığı bildirildi. Yapılan arama sonucunda 2 adet 1 Dolar, Bank Asya dahil olmak üzere çok sayıda banka kartları ve dekontlar, çok sayıda elle yazılı doküman ile dijital materyale el konuldu. DEAŞ terör örgütü mensuplarına yönelik gerçekleştirilen operasyonda ise 14 şüpheli yakalanırken, şahsılara ait çok sayıda dijital materyallere el konuldu. Şüphelilerden 6'sı tutuklanırken; 6'sı Mahkeme'den 2'si ise Adli Kontrol Kararı ile serbest bırakıldı.

 

BOMBACI TERÖRİSLER 1 MAYIS ÖNCESİ AĞIR DARBE ALDI

Mersin Emniyeti, Nisan ayınsa ise bombacı teröristlere ağır bir darbe vurgu. PKK/KCK örgüt mensuplarına yönelik yapılan çalışmalarda, örgütün gençlik yapılanması DGH ve PYD/YPG terör örgütü içerisinde faaliyet yürüten şahıslar ile PKK terör örgütünü güçlü göstererek algı yaratmaya çalışan TKP/Kıvılcım terör örgütü içerisinde faaliyet yürüten şahıslara yönelik operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda 10 şüpheli yakalanarak gözaltına alınırken, şüphelilerden Ö.Ş.'nin evinde bomba yapımında kullanılan çok güçlü plastik patlayıcı ile çok güçlü granür patlayıcı malzemeler ve çok sayıda örgütsel dokümanlar ele geçirildi. Öte yandan şüpheli şahsın eylemini gerçekleştirdikten sonra Yunanistan’a geçerek PKK/KCK terör örgütüne katılacağına yönelik bilgiler de elde edildi.

 

KUNDAKLAMA HAZIRLIĞINDAKİ PKK'LILAR EMELLERİNE ULAŞAMADI

Mersin Emniyeti, Mayıs ayında da DEAŞ terör örgütüne bir darbe vurdu. DEAŞ terör örgütüne finansman sağlayan yurt dışı bağlantılı ve doğrudan örgüt üyeliği yapan şahısların eylem ve faaliyetlerinin deşifre edilmesi ile yakalanmalarına yönelik olarak 9 Mayıs'ta gerçekleştirilen operasyon kapsamında 13 şüphelinin adreslerine eş zamanlı operasyon düzenledi. Öte yandan PKK/KCK terör örgütlerine Mayıs ayında da nefes aldırmayan Mersin Emniyeti, kişilerin dijital verilerini kullanarak terör örgütü propagandasında kullanan 2 şahsı gözaltına alırken, silahlı terör örgütünün hain planlarını da boşa çıkardı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, molotof kokteyl ile vatandaşların araçlarını kundaklama planları yapan PKK/KCK yanlısı  Ö.S. ve D.G. isimli şüpheli şahısları eylem hazırlığı aşamasında yakaladı.

 

MERSİN EMNİYETİ SON AYLARDA DA BAŞARILI OPERASYONLARA İMZA ATTI

Haziran ayında FETÖ terör örgütü mensubu olduğu iddiasıyla 44 şüpheliye yönelik operasyona da imza atan Mersin Emniyeti, öte yandan FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik Mersin Ağır Ceza İlamat Masasınca 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma' suçundan haklarında yakalama emri ve '6 Yıl 3 Ay Kesinleşmiş Hapis Cezası' bulunan ihraç polis memuru ve Bylock kullanıcı ile ihraç öğretmen ve Bylock kullanıcı 2 şüpheliyi de gözaltına alarak Tarsus Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu'na teslim etti. PKK, DEAŞ ve FETÖ terör örgütlerine yönelik güçlü mücadelesini sürdüren Mersin emniyeti; Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında da 'Şahmeran' ve 'Temizleme' adlarını taşıyan kapsamlı ve başarı terör operasyonlarına imza attı.

 

ÇOCUKLARI KANDIRIP DAĞA KAÇIRAN PKK YANDAŞI TUTUKLANDI

Mersin Emniyeti, geçmiş dönemlerde HDP (Halkların Demokratik Partisi) Toroslar İlçe Eş Başkanı olarak görev yapan ve daha sonra DBP (Demokratik Bölgeler Partisi) Mersin İl Temsilcisi olarak görev alan M.İ. isimli şahsı Eylül ayında gözaltına aldı. 2007 doğumlu 15 yaşındaki R.K. isimli kız çocuğunu propaganda yöntemini kullanmak suretiyle kandırarak örgütün kırsal alanına götürdüğü tespit edilen şahıs tutuklanırken, 15 yaşındaki R.K.'nın anne ve babası ise kızlarına 'geri dön' çağrısında bulundu. Kandırılıp, 12 Eylül'de dağa götürülen 15 yaşındaki kız çocuğunun acılı annesi Ş.K, "Rojin, kızım nerdesin? Geri gel. Hastasın, 15 yaşındasın Rojin. Astım hastasısın. Kim kandırmış kızım? Korkma, eve gel anneciğim. Seni bekliyoruz" dedi. Baba İ.K. ise kızının astım hastası olduğunu belirterek, "Kızım astımdan günde 2 defa makineye bağlanıyor. Cebinde bir de fısfısı var, yüksek dozlu astım ve bronşiti var. Kızımı kandırıp evden götürdüler. Pazartesinden beri 4 gün oldu. Onun gelmesini istiyoruz. Kızım hastadır, ufaktır. Benim kızımın hayalleri vardı. Bekliyoruz, kızımızı istiyoruz. Neredeysen kızım gel, seni bekliyoruz, seni seviyoruz. Gel, devletimiz bizim arkamızdadır. Seni seviyoruz kızım" diye konuştu. Baba İ.K., kızının astım makinesini göstererek, "Astım makinesi de burada. Günde 2 sefer makineye bağlanıyor. Kızım hasta. Kızımızı seviyoruz, eve dönmesini istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

 

İKNA EDİLEN PKK'LI TESLİM OLDU

Öte yandan yıl içerisinde yürütülen çalışmalar kapsamında PKK/KCK terör örgütüne 1992 yılında katılım yapan ve silahlı terör örgütüne üye olma suçundan aranma kaydı bulunan (O.D.) isimli şahsın ikna faaliyetleri kapsamında Şubat ayında teslim olması sağlandı.