Sosyal medyada ’T.C.’ ve ’Tece’ tartışmaları yaşandı

Sosyal medyada ’T.C.’ ve ’Tece’ tartışmaları yaşandı cukurovagazetesi.com

Terör örgütü PKK’nın Mezitli’nin Tece Mahallesi’nde Polisevi’ne düzenlediği hain terör saldırısının ilk dakikalarında vatandaşlar tarafından cep telefonu ile çekilen videolar sosyal medyada paylaşıldı. Paylaşılan videoların ardından olaya ilişkin yanlış bilgiler de sosyal medyada hızla yayıldı. Öte yandan Tece’nin Mersin’in bir mahallesi olduğunu bilmeyen bazı twitter kullanıcıları ile diğer kullanıcılar arasında "T.C." ve "Tece" ifadeleri üzerinden tartışmalar yaşandığı görüldü.


Haber- Mehmet Çetin 

Mezitli'nin Tece Mahallesi'nde yer alan Polisevi'ne PKK terör örgütü tarafından düzenlenen hain saldırıda meydana gelen patlamaya ilişkin görüntüler vatandaşlar tarafından cep telefonu kameraları ile kayıt altına alındı. Ambulans, itfaiye ve polis ekiplerinin yanı sıra basın mensupları da olay yerine intikal ederken, aynı dakikalarda patlamaya ilişkin cep telefonu görüntüleri sosyal medyada hızla yayıldı. Paylaşılan görüntülerle birlikte sosyal medyada yanlış bilgiler, iddialar ve tartışmalar da gündeme geldi. 

 

YANLIŞ BİLGİLERLE DOLU BİR SES KAYDI WHATSAPP ÜZERİNDEN PAYLAŞILDI

Basın mensupları olay yerine hızla intikal ederken, kamuoyu tarafında ise doğru bilgiler ve resmi açıklamalar beklendi. Olayın ilk dakikalarında 'çok kez iletilmiş' ifadesinin yer aldığı bir ses kaydı WhatsApp üzerinden hızla yayıldı. Ses kaydında yer alan ifadeler bilgi kirliliğine neden oldu. Yalan bilgiler içeren ses kaydında, olay yerinde olduğunu belirten kişi; "Bütün Emniyet burada. Emniyet amirleri, savcı, hepsi burada. Kadın polisin biri cinnet geçirmiş, sağa sola sıkıyormuş. Emanetten de 2 tane bomba almış. Rastgele bombayı atmış. O esnada oradan geçen arabaları da taramış. Tahminime göre şu anda 4-5 tane yaralı var. 1 tane de ölü var herhalde, tahmin ediyorsam. Çünkü polis arabasına attılar, direkt götürdüler. Olay böyle oldu. Meraklanan kişilere duyurulur" ifadelerine yer verdi.

 

SOSYAL MEDYADA 'T.C.' VE 'TECE' TARTIŞMASI YAŞANDI

Öte yandan sosyal medya üzerinden de yanlış ve yanıltıcılar bilgiler hızla yayıldı. Tece'de gerçekleştiği belirtilen saldırıyla ilgili bazı paylaşımların altındaki yorumlarda; kullanıcılar arasında 'T.C.' ve 'Tece' tartışmaları yaşandı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kısaltması olan 'T.C.' ifadesinin 'Tece' olarak yazdığını öne süren bazı kullanıcılar paylaşım yapan kişilere tepki gösterdi. Söz konusu kullanıcılar, Tece'nin Mersin'de bir mahalle adı olduğunu bilmeden paylaşım yapan kişilere ithamlar içeren yorumlarda bulundu. Bazı twitter kullanıcıları ise bilgi karmaşası ve bilinçsiz tepkileri önleyebilmek amacıyla "Tece Mersin'de bir semtin ismidir" şeklinde paylaşımlar yaptı.