Üniversitelilere otogar yolu göründü

Üniversitelilere otogar yolu göründü cukurovagazetesi.com

Üniversite sezonu yaklaştı. Mersin dışında okuyan öğrenciler bilet arayışına geçti. Otobüs biletlerinin bu sezon uçak biletlerine kıyasla daha makul olduğu görüldü. Gazetemize konuşan MEŞOD Başkanı Kerim Ürkmez, "Bir öğrenci geliyor, yanında 4-5 valiz oluyor. Kimisi çamaşır makinesi getiriyor, kimisi mini buzdolabı getiriyor, kimisi ranza getiriyor" dedi.


Haber-Vecdi Yenigül

 

Şehir dışında üniversite okuyan gençlere yol göründü. Mersinli öğrenciler, eylül ayının ikinci yarısında bilet arayışına geçti. Uçak biletleri cep yakarken, Mersin'deki otobüs firmaları ise fiyatlarda indirim yoluna gitti. Adana-İstanbul arası uçak fiyatları bin 173 TL ile 4 bin 188 TL arasında değişirken, Mersin-İstanbul arası otobüs fiyatları ise 340-500 TL aralığında satışa sunuldu. Mersin Şehirlerarası Otobüs ve Yazıhaneciler Derneği (MEŞOD) Başkanı Kerim Ürkmez, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

 

UÇAK FİYATLARI, OTOBÜS FİYATLARINA FARK ATTI

Türkiye'nin farklı illerindeki üniversitelerde güz dönemi eğitimlerinin başlayacağı tarihler açıklandı. Mersinli üniversiteliler, öğrenim görecekleri kentlere gitmek için yolculuk hazırlıklarına başladı. Otogarlarda ve havaalanlarında 15 Eylül'den itibaren öğrenci hareketliliği yaşanması beklenirken, üniversiteliler şimdiden bilet arayışına geçti. 16 Eylül tarihli Mersin-İstanbul arası otobüs bilet fiyatları en düşük 340 TL'den satılırken, en yüksek 500 TL'den satışa çıktı. 17 Eylül tarihli Adana-İstanbul uçak bileti fiyatları ise en düşük bin 173 TL'den satılırken, en yüksek 4 bin 188 TL'den satışa sunuldu. Adana-İzmir uçak bilet fiyatları ise Adana-İstanbul'la aynı aralıkta seyrederken, Mersin-İzmir otobüs bilet fiyatlarının ortalama 420 lira olduğu görüldü. Öte yandan Mersin-Ankara otobüs fiyatı en düşük 180 TL'den, Adana-Ankara uçak fiyatı da en düşük 762 TL'den satışa çıktı.

 

"2-2,5 YILDIR İNSANLAR PANDEMİDEN DOLAYI ÇOK ZARAR ETTİ"

MEŞOD Başkanı Kerim Ürkmez, yaz sezonunda tavan fiyatın altında otobüs bileti satışı yaptıklarını söyledi. Ürkmez, artan maliyetlere rağmen otobüs bilet fiyatlarını yine minimum seviyede tutmaya gayret gösterdiklerini vurguladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın kararları doğrultusunda fiyat tarifelerini belirlediklerini belirten Ürkmez, "2-2,5 yıldır insanlar pandemiden dolayı çok zarar etti. Akaryakıtta da rakamlar yükseldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından bize geçtiğimiz aylarda bir bildirimde bulunuldu. Belirli bir süre içerisinde firmalar gidip rayiç bedel aldı. Kimi İstanbul için 590 lira fiyat aldı, kimi ise 500 lira fiyat aldı. Mesela Mersin'de bizim için kısa mesafe Ankara'dır. Ankara'ya otobüs bilet fiyatı 300 TL'dir. Ama Mersin'de yaz sezonunda 250 lira olarak uygulandı. Şu anda ise 180-190 TL civarında. Kimse de bu süreçte fırsatçılık yapmıyor. Şu an Mersin-İstanbul arası otobüs bilet fiyatının net 500 lira olması gerekirken, 370-400 TL aralığında da bilet bulunabiliyor" ifadelerine yer verdi.

 

"KİMİSİ ÇAMAŞIR MAKİNESİ, KİMİ MİNİ BUZDOLABI KİMİ İSE RANZA GETİRİYOR"

Yaz sezonunda 250 TL civarı olan Mersin-Ankara otobüs bilet fiyatının şu anda 180 TL'ye kadar gerilediğine dikkat çeken Ürkmez, "İndirim yapıldı. Zaten sezon da bitti. Sezonda da normalde 300 TL rayiç bedelimiz olmasına rağmen fiyatları 250 TL'ye çektik. Yine 50 TL aşağıda satış yaptık. Şu an için ciddi bir hareketlilik olduğunu söyleyemem. Bu hafta hareketlilik başlayacak. Ama ben vatandaşın yerinde olsam uçak kullanmam. Açıkçası biz, Türkiye'de taşımacılık sektörünün hamallığını yapıyoruz. Bugün bir öğrenci 4-5 valizle ek ücret ödemeden uçağa binebilir mi? Öğrenciler bizimle ev taşıyorlar. Öğrencilerin gidip geldiği dönemde birkaç gün otogara gelin, misafirim olun. Manzarayı gözlerinizle görün. Bir öğrenci geliyor, yanında 4-5 valiz oluyor. Kimisi çamaşır makinesi getiriyor, kimisi mini buzdolabı getiriyor, kimisi ranza getiriyor. O tarz ürünleri getiren çok kişi oluyor" diye konuştu.

 

İSTANBUL'A GİDİŞ GELİŞ MASRAFI 2 YILDA 3 KATINA ÇIKTI

Öte yandan artan maliyetlere de dikkat çeken Ürkmez, "Bir otobüsün İstanbul'a gidiş geliş masrafı pandemi öncesinde 6 bin 500 liraydı. Şu anda 20-21 bin lira. Kışın zaten doluluk oranından bahsedemeyiz bile. Kışın 10-15 kişiyle gidip gelir" dedi.