MESİAD Başkanı Engin: ’2. Çevreyolu çok önemli ve elzem bir proje’

MESİAD Başkanı Engin: ’2. Çevreyolu çok önemli ve elzem bir proje’ cukurovagazetesi.com

MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, 2. Çevreyolu’nun Tarsus istikametine doğru devam ettirilmesine yönelik taleplerini dile getirerek, "Bu proje, 2. Çevreyolu’nda Hal’in oradan 1’nci OSB’ye, 2’nci OSB’ye ve Tarsus’a kadar olan bir proje" dedi.


Haber-Mehmet Çetin

 

Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (MESİAD) Mersin Tenis Kulübü'nde düzenlediği basın toplantısında lojistik, ulaşım ve turizm alanlarına yönelik değerlendirmelerde bulunuldu. MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, kentin gelişiminde etkili olacak projelerin tamamlanmasına yönelik çağrıda bulunurken, 2. Çevreyolu'nun Tarsus istikametine doğru uzatılmasına yönelik de taleplerini dile getirdi.

 

"AKDENİZ VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN BU PROJEYE ÇOK SAHİP ÇIKMASI GEREKİR"

138. Cadde ile Vatan Caddesi arasında yer alan 2. Çevreyolu'nun batı istikametinde devam ettirilmesine yönelik Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yakın zamanda çalışmalar başlatılmıştı. Mersin'le ilgili birçok projelerinin olduğunu vurgulayan MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, "Mesela 2. Çevreyolu çok önemli ve elzem bir proje. Yerel yönetimlerin; özellikle Akdeniz ve Büyükşehir Belediyesi'nin bu projeye çok sahip çıkması gerekir. Bu proje, 2. Çevreyolu'nda Hal'in oradan 1'nci OSB'ye, 2'nci OSB'ye ve Tarsus'a kadar olan bir proje. 18. İmar Uygulaması'nda bu proje hiçbir bedel ödemeden yapılır. Gerekirse Karayolları'na devredilir. Yapımı Karayolları tarafından yapılır. Öncelikle kamulaştırmanın yapılması gerekir, projelendirilmesi gerekir. Bunun içine biz çift hatlı bir raylı sistem de istiyoruz, dillendiriyoruz. İki tarafı bulvar, ortada raylı sistem olması gerekir" dedi. 

 

"MERSİN'İN GELİŞMESİNİN ÖNÜNDE EN BÜYÜK ANAHTARDIR"

MESİAD olarak Mersin'e ekonomik ve sosyal yönden katkı sunan bir sivil toplum kuruluşu olduklarını vurgulayan Engin, "MESİAD, Mersin'deki projeleri, yarım kalan projeleri ve hiç başlanmamış projeleri her zaman yerinde inceleyerek, gezerek, görerek bu konulara parmağını basmıştır" dedi. Ana Konteynır Limanı'na ilişkin de çağrıda bulunan Engin, "Bu, Mersin'in kalkınmasına önemli katkılar sunabilecek; ekonomisine, siyasal hayatına, gelişmesine, büyümesine katkı sunacak olan en büyük proje. Bu, Mersin'in gelişmesinin önünde en büyük anahtardır" diye konuştu.

 

"MERSİN ANA KONTEYNIR LİMANI İÇİN MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR"

Mersin Ana Konteynır Limanı'nın 100.000'lik planlara işlendiğini vurgulayan Engin, "Son Kalkınma Planı'nda 'Mersin Ana Konteynır Limanı'nın yeri Doğu Akdeniz'dir' diye belirtilince bu konuya karşı çıktık. Bütün STK'lar karşı çıktı. Fakat her ne hikmetse sadece sözlü olarak Meclis'te 'yeri Mersin' denildi. Ancak yazılı olarak herhangi bir şey yok. Biz Ana Konteynır Limanımızın Doğu Akdeniz'de herhangi bir yere gitmesine tamamen karşıyız. Bu bölgede deniz dolgusuyla yapılacak Mersin Ana Konteynır Limanımızın acilen yapılmasını ve projelendirilmesini; önce projelendirilmesini sonra da yapılmasını istiyoruz. Bunun da her zaman taleplisi ve isteklisi olacağız. Gerek yerli yatırımcılar gerekse bölgemiz dışındaki yatırımcılara açık olan bir proje. 400 hektarlık bir proje. Büyük bir konteynır alanı. 12-13 bin TEU'luk bir konteynır limanımız olacak. Mevcut limanımız 2,5 milyon TEU'luk yani bir işletmeyle beraber 3,5 milyona çıkabilir ama o da yapılsın, ona da karşı değiliz. Fakat esas gelecek nesillere büyük bir yatırım olacak Mersin Ana Konteynır Limanı için mücadelemiz devam edecektir" ifadelerine yer verdi.  

 

"TEMELİ ATILMASINA RAĞMEN ORADA HERHANGİ BİR YATIRIM YOK"

Turizm yatırımlarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Engin, "Bizim Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Geliştirme Bölgemizdeki yatırımda hala bir çivi çakılmadı. Cumhurbaşkanımız tarafından temeli atılmasına rağmen orada herhangi bir yatırım yok. İnşaata başlamalarını bekliyoruz. Çünkü buradaki yollar, telekomünikasyon altyapı çalışmaları tamamen bitirilmiş, 12 kilometrelik bir sahile sahip. Konut alanlarının olduğu, orman alanlarının olduğu 2 bin 500 hektarlık bir alan. Mersin'in gelişmesine ve havaalanımızın da yapılmasıyla beraber büyük katkı sunacak bir turizm ve kültür doğa alanı olarak Mersin'e kazandırılmış olacaktır. Onun için de tahsis sahiplerinin gelmesini, eğer gelmeyeceklerse de tahsislerin iptal edilip yeniden tahsis edilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

 

"BUGÜN İHALESİ VAR, YETKİLİ ARKADAŞLAR ŞU AN ANKARA'DA"

Kargıcak Turizm Alanı'na ilişkin de açıklamalarda bulunan Engin, "Bugün ihalesi var. Yetkili arkadaşlar şu an Ankara'da. Kargıcak Turizm Alanı 3 parselden oluşmakta. 100 küsur dönümlük alan var. 5 yıldızlı oteller yapılıyor bu alanda. Bugün ihalesi yapılıyor Ankara'da, Turizm Bakanlığı'nda. İnşallah Mersin'de kalır. Mersinli firmada kalır. Mersin Turizm A.Ş.'de kalır. Orada da bir yatırım söz konusu olur diye düşünüyoruz" dedi.

 

"BAŞKAN SEÇER KONUYU SEÇİME KADAR HALLEDECEĞİNİ SÖYLEDİ"

Engin, değerlendirmelerini Karboğazı Turizm Alanı'nıyla ilgili sürdürerek; "MESİAD'ın sürekli gündeme getirdiği bir alan. Bu proje de sonuç alınacak noktada. 100.000'lik planları yapıldı, 5000'likler de yapıldı, şu an 1000'likleri yapılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Seçer, bu konuyla ilgileneceğini ve bu konuya sahip çıkacağını söyledi. Şu anda mevcut proje firmasıyla ve Turizm Bakanlığı'yla 2 toplantı yapıldı. Bu toplantılarda da Başkan Seçer konuyu seçime kadar halledeceğini söyledi. Burası da 2 etaplı bir bölge. Karboğazı bölgesi ve Elmalı Boğazı bölgesi. 21 bin hektarlık bir alan" diye konuştu.

 

"BU PROJEDEN UMUTLUYUZ, MERSİN'E KAZANDIRILIR DİYE DÜŞÜNÜYORUZ"

Konuyla ilgili açıklamalarına devam eden Engin, şunları söyledi; "Bunun karşısında diğer bölgelerde de kayak tesislerinin olabileceği söylentileri var. Biz ona çok sıcak bakmıyoruz. Evet, projelendirilsin. Hala onların projeleri yok. Ama bizim Karboğazı'nın hem fizibilite raporları var hem bütün analizlerin olduğu; heyelan bölgesi, zemin etütleri, kayma bölgeleri, kar kalitesi; bütün raporların olduğu bir bölge. Türkiye'de Maraş'tan, Sivas'tan, Elazığ'dan daha ileri bir bölge. Ama Toroslarımızda ve kuzeyimizde olan bu bölge; Niğde, Konya, Osmaniye, Adana; bu bölgelere hitap edecek bir kayak tesisi. Bunun mutlak bölgemize ve ilimize kazandırılması gerekir. Biz de bu projeye inanıyoruz. Proje de şu an Başkan Vahap Seçer'in masasında. Şu anda görüşülüyor. Ben de görüşüyorum. Hem İmar Dairesi'yle hem Genel Sekreter Yardımcıları ile. Bu projeden umutluyuz, Mersin'e kazandırılır diye düşünüyoruz."

 

"İMAR PLANLARI GECİKTİ, GECİKMEYE DE DEVAM EDİYOR"

Engin, yatırımların hızla hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Yerelde zaten belediyelerimiz çalışıyor, Büyükşehir çalışıyor. Bizim sadece imar planları gecikti, gecikmeye de devam ediyor. Bunların bir an önce yapılması gerekiyor. Hem sanayi yatırımcılarının hem konut yatırımcılarının hem diğer turizm yatırımcılarının önünün açılması için. 20-25 yıldan beri bekliyoruz ama bu dönem biter diye düşünüyoruz" dedi.