Mersin’de av sezonu artan mazot fiyatlarıyla açıldı

Mersin’de av sezonu artan mazot fiyatlarıyla açıldı cukurovagazetesi.com

15 Eylül’de av yasağının kalkmasıyla birlikte Mersinli balıkçılar ’Vira Bismillah’ diyerek denize açıldı. Geçen sezonu kötü geçirdiklerini belirten balıkçılar, bu sezona mazot fiyatlarındaki yüksek artışla başladı.


 

Haber- Barış Köksal

Mersinli balıkçılar av sezonuna bu yıl umutsuz başladı. Geçen sezon denizden verim alamadıklarını belirten balıkçılar, 15 Eylül'de av yasağının kalkmasıyla birlikte denize açıldı. Balıkçılar, mazot fiyatlarındaki yüksek artışa rağmen yine de 'Vira Bismillah' dedi. Gırgır teknesi sahipleri, 24 metre derinlikte avlanmak için Akdeniz'de yaklaşık 6 mil yol aldıklarını belirterek, teknenin bir gecede ortalama 300 litre mazot yaktığını söyledi. Karaduvar'daki balıkçılar yeni av sezonunda yaşadıkları sıkıntıları gazetemize anlattı.

 

MAZOTA BİR GECEDE ORTALAMA 7 BİN LİRA GİDİYOR

1 Eylül'de Marmara, Ege ve Karadeniz'de av yasağı kalktı. Akdeniz'de ise av sezonu 15 Eylül'de açıldı. Akdenizli balıkçıların bu sezon en büyük sıkıntısı mazot fiyatlarındaki yüksek artış oldu. Karaduvar'da sezon hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek 14 Eylül'ü 15 Eylül'e bağlayan gece denize açıldı. Balıkçılar, bir gırgır teknesinin bir saatte 25 litre, bir gecede ise ortalama 300 litre mazot yaktığına dikkat çekti. Mazotun litresini 22,50 TL'den aldıklarını belirten balıkçılar, mazot için harcadıkları paranın bir gecede ortalama 7 bin lira olduğunu vurguladı. Öte yandan gırgır teknesi sahiplerinin artan mazot fiyatlarıyla birlikte Akdeniz'deki sorunlarından bir tanesi de '24 metre derinlikte avlanma' zorunluluğu oldu.

 

"MAZOTU ŞU AN İNDİRİMLİ OLMASINA RAĞMEN 22,60 TL'DEN ALIYORUZ"

16 metrelik gırgır teknesi sahiplerinden Gökhan Olgar, bu sezonu umutsuz karşıladıklarını vurgulayarak, "Hiç bu duruma düşeceğimiz aklımıza gelmezdi. Geçen sezonun kapanmasına yakın fiyatların yükselmesi balıkçıyı bitirdi. Şu an en büyük derdimiz mazot. Masraflar ağır. Aldığımız kasaların fiyatları çok yüksek. Malzemelerin fiyatları çok yüksek. Mazotu şu an indirimli olmasına rağmen 22,60 TL'den alıyoruz. Zaten söylendiği gibi bir indirim yok. Kasaları geçen sezon ortalama 2 liraya alıyorduk, şimdi 7 liraya alıyoruz. Teknenin bakımlarını yaptık. Geçtiğimiz sezonlarda teknenin bütün bakımları 100 bin liraya bitiyordu. Şimdi 250 bin liraya bitiremiyoruz" dedi.

 

"BU SEZON İŞLER İYİ GİTMEZSE TEKNELERİ ARTIK ELDEN ÇIKARACAĞIZ"

Denizi de bu sezon canlı görmediklerini belirten Olgar, "Bu mazot fiyatları nedeniyle eskisi gibi denizde de aktif bir şekilde gezemeyiz. İster istemez arkadaşlarla haberleşeceğiz. Balığın olduğu bölgelere gidip bekleyeceğiz. Sezonumuz orada beklemekle geçecek gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıllarda balığın ardından koşturuyorduk, bir yerden bir yere gidiyorduk. Ama şu an öyle bir gücümüz kalmadı. Çalışanların maaşları geçen sene 7 bin liraydı. Bu sene 11 bin lirayı kabul etmediler. Ustalarla zor bela 12 bin liraya anlaştık. Koşullar çok ağırlaştı. Bu sezon işler eğer iyi gitmezse satışa geçeceğiz. Tekneleri artık elden çıkaracağız. Çünkü bu yük kaldırılabilecek gibi değil" diye konuştu.

 

"BENİM AYLIK MASRAFIM SADECE 350-400 BİN LİRA"

Teknesinin bugünkü fiyatının 4 milyon lira civarında olduğuna değinen Olgar, "Ayda zaten 7 ton mazot harcıyorum. Çalışanların maaşları var. Benim aylık masrafım sadece 350-400 bin lira. Sezonu 2-3 ay içerde kapatsam teknemin 3'te 1 fiyatı gidiyor. Bu riski artık kimse göze alamaz. Sezon 15 Nisan'da kapanıyor. Zaten bizim Akdeniz Bölgesi apayrı bir bölge. Marmara'da, Ege'de sezon 1 Eylül'de açılıyor, bizim burada 15 Eylül'de açılıyor. Ama kapanırken aynı anda kapanıyoruz. Işık avcılığı diğer taraflarda serbest, bizim burada yasak" dedi.

 

"AKDENİZ'DEKİ KURALLAR SIKINTILI"

Gırgır teknelerinin 24 metre derinlikte avlanabildiğini sözlerine ekleyen Olgar, "Metre olarak burada büyük sorunlarımız var. Burada 24 metreden aşağıda çalışamıyoruz. Ama bizim sularımız 24 metreye elverişli değil. Buradan benim 4-5 mil açılmam lazım 24 metre derinliği bulabilmem için. Bu da mazot demek. Bir de şu an trollerin benden açıkta çalışması gerekirken, ben trollerden açıklarda çalışıyorum. Troller bizim sahillerde 3 mil açıldığı zaman ağını çekebilir. Benim öyle bir durumum yok. 24 metre derinliği bulmak zorundayım. Ben açıkta avlanırken, deniz tabanını tarayan troller benim 1,5-2 mil altımda avlanıyor. Akdeniz Bölgesi'ndeki şu anki kurallar sıkıntılı" ifadelerine yer verdi.

 

"İNŞALLAH İŞİMİZ RAST GİDER DE MALIMIZI SATMAK ZORUNDA KALMAYIZ"

Yeni sezona belirsizliklerle başladıklarını vurgulayan Olgar, "İnşallah işimiz rast gider de malımızı satmak zorunda kalmayız. Sadece mevcudu elimizde bulundurmak istiyoruz. Kar etme ya da para kazanma derdinde değiliz şu anda. Bizim bu bölgede genelde sardalya, istavrit, kolyoz çıkar. Zaman zaman palamut görünüyor. Bizim buradaki ana menümüz sardalya. Denizin sıcaklığına, mevsimin aylarına göre kolyozla istavrit de yoğunlaşabiliyor. Ama buranın ana menüsü sardalya. Sardalya olmazsa burası biter" dedi.

 

"TEKNE SAATTE 20-25 LİTRE ARASI YAKIT YAKIYOR"

Karaduvar'daki gırgır teknesi ortaklarından Cengiz Almış da artan mazot fiyatlarına dikkat çekerek, "Yakıtlar sıkıntı. Tekne saatte 20-25 litre arası yakıt yakıyor. Bu tekne akşam çıkıp sabah geri döndüğü zaman aradan 14-15 saat geçiyor. Gecede 300 litre civarı yakıt yakıyor. Biraz riskli bir iş. Geçen sene kurtaramadık. Bu sene ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Geçen sene deniz zayıftı. Bu tekne bankaya ipotekliydi. Bu yıl arkadaşla ortak olduk, banka ipoteğini kaldırttık. Umudu kaybedecek değiliz, çünkü başka işimiz yok. 54 yaşındayım. 12 yaşından beri bu işi yapıyorum" dedi.

 

"24 METREYİ BULABİLMEK İÇİN 5-6 MİL AÇILIYORUZ"

24 metre derinlikte avlanma konusunda Akdeniz'de yaşadıkları sıkıntılara değinen Almış, "Burada 24 metreyi bulabilmek için 5-6 mil açılıyoruz. Trolleri aşıyoruz. Trol 2 milde çalışırken, biz 4-5 milde çalışıyoruz. Hava bozuk olduğu zaman yılda yaklaşık 1 ay kadar o 5 mili tekrar geri dönme durumumuz oluyor. Hava güzel görünüyor, buradan 4-5 mil açıldığımız zaman tekne yerinde durmuyor. Burada 14-15 çalışan var. Birine bir sakatlık olabilir. Risk alamayız. Yıllarca dile getirdik. Sığ sularda 2 mil, derin sularda 24 metre. Bunu dile getirmemize rağmen sonuç alamadık. 2 mil olsa çıktığım zaman geri gelmem, açıkta kalırım" diye konuştu.

 

"DENİZİN NE ZAMAN NE YAPACAĞI BELLİ OLMAZ"

Denizin bu sezon kendilerine neler getireceğini bilmediklerini vurgulayan Almış, "Denizi kimse bilemez. Havalar güzel olursa bir şeyler olur. Havalar böyle bozuk olduğu zaman da herkes oturup havanın düzelmesini bekler. Yoksa denize 'ben balık tutacağım' diye kimse çıkamaz. Denizin ne zaman ne yapacağı belli olmaz" dedi.

 

"TEKNEYİ DENEDİK, CİHAZLARI DENEDİK"

Gırgır teknesi kaptanı Yücel Çelik ise 15 kişiyle denize açıldıklarını belirterek, "Artık Allah ne gösterecekse bakacağız. Tekneyi denedik, cihazları denedik. Denize baktık ama verim sıfır. Biz yazın da ufak tekneyle çalışıyoruz, görünüş pek de olumlu değil. Ancak Cebelitarık'tan bir akın gelirse, kısmet olursa olur. Yoksa ikinci aydan itibaren bütün bu kayıklar iskeleye bağlar, bir daha çalışamaz. Çünkü 2 ay zarar etse 1 milyon lira açılır. 'Benim' diyen işin içinden kalkamaz" diye konuştu.

 

"UMUDUMUZ YOK AMA 'İNŞALLAH BİR ŞEYLER OLUR' DİYORUZ"

Tekne görevlilerinden Haşmet Köse da umutsuz bir şekilde sezona başladıklarını vurgulayarak, "Tekne denize çıkacağı zaman 750 bin lira civarı bir masraf döküyoruz, 'Ya Allah ya Bismillah' deyip denize çıkıyoruz. Ama kısmet, balık olursa herkes kazanacak. Balık olmazsa herkesi nasıl bir yaşam bekleyeceğini Allah bilir. Bu sene umudumuz yine yok ama 'İnşallah bir şeyler olur' diyoruz. Geçen sene olmadı. Mazot da o kadar pahalı değildi. Bir şekilde geçen sezonu kurtardık. Ama bu sene balıkçılar meraya baktığı zaman balığın az olduğunu göreceklerdir. Artık kazanırsak, herkes kazanacak" ifadelerine yer verdi.