Beyazsinek geri döndü

Beyazsinek geri döndü cukurovagazetesi.com

Mersin’de geçen sene kent merkezinde görülen ve canlılara zararı olmamasına rağmen vatandaşları rahatsız eden beyazsinek bu yıl da görülmeye başlandı.


Haber-Barış Köksal

 

Mersin'de geçen yıl Ağustos ortasında kent merkezinde yoğun olarak görülen beyazsinek bu yıl da geri döndü. Mersin Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından geçen yıl yapılan açıklamada, kısa bir süre varlığını sürdürdüğü belirtilen beyazsineğin insanları rahatsız ettiği ancak zararsız olduğu vurgulandı. Geçen yıl Akdeniz Meyve Sineği'yle de karıştırılan sinek bu yıl kent merkezindeki bazı noktalarda yeniden görüldü.

 

CANLILARA ZARAR VERMİYOR, RAHATSIZ EDİYOR

Geçen yıl özellikle öğle saatlerinde kent merkezinde yoğun olarak görülen beyazsinekle ilgili vatandaşlar tedirginlik yaşadı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Saha Denetim Sorumlusu Ziraat Mühendisi Bülent Gül, söz konusu beyazsineğin canlılara zarar vermediğini ancak havada uçuştuğu için insanlara rahatsızlık verdiğini belirtti. Gül, “Bu beyaz sinek çok uzun sürmeyecektir. Zaten mevsimsel olarak çıkıp belirli bir dönemden sonra kaybolacaktır" dedi. Büyükşehir, canlılara zarar vermemesine rağmen verdiği rahatsızlık nedeniyle de beyazsinekle mücadele çalışması yürüttü.

 

AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ'YLE KARIŞTIRILIYOR

Akdeniz Meyve Sineği'yle karıştırılan beyazsinek bu yıl da görülmeye başlandı. Ulusal Turunçgil Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Ateş, Akdeniz Meyve Sineği'nin seralarda ve bahçelerde görüldüğünü vurguladı. Akdeniz Meyve Sineği'nin meyveler üzerindeki zararlarını ve mücadele yöntemlerini anlatan Ateş, şunları söyledi; "Şeftali, erik, narenciye, cennet meyvesi, nar gibi ürünlerin hepsine zarar veren bir tür. Bu kurulan tuzağa gelip konuyor. Sarı tuzakların içine düşerek yok oluyor. Akdeniz Meyve Sineği'nin çıkacağı dönemleri bilerek tuzakların bahçelere kurulması gerekiyor. Akdeniz Meyve Sineği'ni farklı mücadele yöntemleriyle de yok edebiliyoruz ama bu daha çok zirai ilacın dışında tuzaklarla bu işi çözmemiz lazım. O sarı tuzaklarda cezp edici dişilik hormonu var. Tuzağa gelip içine düştüğü anda Akdeniz Meyve Sineği yok oluyor. Ağırlıklı olarak biz Akdeniz Meyve Sineği'nde tuzakları öneriyoruz. Bu uzun zamandır vardı. O kadar çok üründe var ki bir türlü önlenemiyor. Bunu şahıslar kendileri de alabilir ama devlet katkısı da var. Devletin dağıttığı herkese yetişiyor mu? Tabii ki yetişemiyor. Belli bir bütçe ayrılıyor. Her yıl üreticiye tuzak dağıtılıyor. O tuzakları kullanmadığımız yerlerde zayiat çok daha fazla."