Kahkaha Yogası Eğitmeni İlayda Buzdoğan, 30 yıldır gülmediğini belirten 51 yaşındaki H.K.’yı Kahkaha Yogası ile güldürdü. Buzdoğan, yaklaşık 3 yıldır verdiği Kahkaha Yogası seansları ile danışanları üzerindeki yaşanan değişimleri anlattı.
Haber- Mehmet Çetin
Mersin'de yaklaşık 3 yıldır Kahkaha Yogası seansları gerçekleştiren Kahkaha Yogası Eğitmeni İlayda Buzdoğan, danışanları üzerinde önemli değişimler gözlemlediğini vurguladı. Buzdoğan, Kahkaha Yogası'nı, "Biz öfkemizi öfkeyle, acımızı acıyla, üzüntümüzü üzüntüyle dışarı atıyoruz. Kahkaha Yogası ise acımızı ya da öfkemizi kahkahayla dışarı atabilmemizi sağlar" ifadeleriyle anlattı. Özellikle pandemi sürecinde online seanslarla birçok kişinin hayatına dokunan Buzdoğan, 30 yıldır gülmeyen bir danışanının Kahkaha Yogası sayesinde gülmeye başladığını belirtti.
"KAHKAHANI HAYATINA KATARSAN SEN DEĞİŞİRSİN"
Kahkaha Yogası Eğitmeni İlayda Buzdoğan, gazetemize konuştu. Kanser hastası çocuklar ve yetişkinlere uygulamak üzere Kahkaha Yogası eğitimleri aldığını belirten Buzdoğan, yaklaşık 3 yıldır danışanlarına Kahkaha Yogası seansları uyguladığını kaydetti. Belediyelerin, derneklerin ve kurumların da organizasyonlarında Kahkaha Yogası seansları yapan Buzdoğan, Kahkaha Yogası sayesinde gülmeyenlerin güldüğünü, kanser hastalarının hayata daha olumlu bakmaya başladığını ve çiftler arasındaki sıkıntıların giderildiğini vurguladı. Kendisini 'Bir Kahkaha Elçisi' olarak tanımlayan Buzdoğan, Charlie Chaplin’in “Gülmediğimiz her an yaşanmamış demektir” sözünü hatırlatarak, danışanlarına sık sık "Belki bir başkasına iyi gelmek gibi bir amacınız olmayabilir. Ama amacınız kendinize iyi gelmek ise gelin kahkahayla şifalanın. Kahkahanı hayatına katarsan sen değişirsin, sen değişirsen hayatın değişir. Kahkahayla kalın" tavsiyelerinde bulunduğunu söyledi.
"ELİ SÜREKLİ YÜZÜNDEYDİ VE MUTSUZ BİR YÜZ İFADESİ VARDI"
Buzdoğan, Ankara'da yaşayan 51 yaşındaki H.K.'nın 30 yıldır gülmediğini ancak Kahkaha Yogası'ndan sonra gülmeye başladığını belirtti. Pandemi sürecinde online uyguladığı seanslara katılan danışanın yıllar önce eşini kaybettiğini belirten Buzdoğan, "İlk katıldığında sürekli şikayet halindeydi. 'Bu ne' ve 'beni güldür' gibi cümleler kullanıyordu. Katıldığı Kahkaha Yogası'nda başka insanlar da vardı. Sormak istediği şeyleri en son sorabileceğini söylemiştim. Eğitimin ardından bana bir mesaj gönderdi. Seanslara bireyler olarak devam etmek istediğini söyledi. Kendisiyle 4 hafta boyunca Kahkaha Yogası yaptık. Eli sürekli yüzündeydi ve mutsuz bir yüz ifadesi vardı. Ekrana herhangi bir beklentisi olmadan bakıyordu. Uygulama sürecine geçtiğimizde ise kendisinden çok farklı cümleler duydum" dedi.
"O SÜREÇTE 'HAYATIMA IŞIK OLDUN' DEDİĞİNİ HATIRLIYORUM"
Uygulamada, kahkaha egzersiziyle sahte beyinden gerçek beyine geçiş yaptıklarını vurgulayan Buzdoğan, "O süreçte 'hayatıma ışık oldun' dediğini hatırlıyorum. 'Yıllardır birçok hastalığımın üzülmekten ve mutsuzluktan kaynaklı olduğunu bana gösterdin. Şimdi ise bana iyi gelmeyen şeyleri çözüp, 51 yaşından sonra da olsa hayatıma ışık olmam gerektiğini düşünüyorum' şeklinde bir mesaj gönderdi bana. 'Stresi var edenin de yok edenin de ben olduğunu anladım' demişti ve bu beni çok etkilemişti. Çünkü stresin düşmanı tam olarak kahkahadır. Bunu fark etmesi beni mutlu etmişti" diye konuştu.
"30 YILDIR GÜLMEYEN BİR İNSANIN KAHKAHA YOGASI'YLA BUNU FARK ETMESİ İNANILMAZ BİR ŞEY"
Danışanının, mutluluğun kaynağı olarak gördüğü eşini kaybetmesi üzerine uzun yıllar derin mutsuzluğa gömüldüğünü belirten Buzdoğan, "Aslında bir neden arıyordu. Kahkaha Yogası'nın amacı da aslında nedensiz gülmekti. Kahkaha Yogası sayesinde artık bir neden aramadığını, nedensiz sevinç duygusu edinebildiğini söylemişti. O süreçte stresi kendisine bir kıyafet olarak giymişti. Biz genelde acılardan beslenmeyi seviyoruz. Danışanım, 'acılardan beslenen birisinin Kahkaha Yogası'yla kendisini buluşu olarak beni örnek verebilirsin' demişti. Biz fark etmesek de aslında maske takmadığımız zamanlarda bile acılarımızı ve üzüntülerimizi yüzümüze maske yapıyoruz. Bunu da ne yazık ki fark etmiyoruz. 30 yıldır gülmeyen bir insanın Kahkaha Yogası'yla bunu fark etmesi inanılmaz bir şey. Birinin bunu hatırlatması gerekiyordu. Sanırım danışanıma da bunu ben hatırlatmış oldum" ifadelerine yer verdi.
"KENDİSİYLE KANSERE YAKALANDIĞI SÜREÇTE İNTERNETTEN TANIŞMIŞTIK"
Buzdoğan, Mersin'de kanser tedavisi gören 42 yaşındaki danışanı C.K.'nın da kemoterapi sürecinde Kahkaha Yogası sayesinde bakış açısında önemli değişiklikler kaydettiklerini vurguladı. 8 hafta boyunca düzenli olarak seanslar gerçekleştirdiklerini belirten Buzdoğan, "Bu süreçte sahilde ve evde sürekli nefes çalışıp kahkahayla birleştirdik. O sürecin getirdiği yan etkileri en aza indirmeye çalıştık. Çok güzel faydalarını da gördük. Kendisiyle kansere yakalandığı süreçte internetten tanışmıştık. Hastalığı ciddi biçimde vücuda yayılıyordu. Kahkaha Yogası sayesinde kan değerlerinde yükseliş ve hastalığa bakış açısında değişimler olduğunu söyledi. Hastalığa ölüm olarak bakmayı bırakıp yaşama tutunacak bir etken olarak bakmaya başladığını aktardı. 'Her gün şikayet etmek yerine artık gücümün farkındayım' demişti. Çok etkilenmiştim. Kanser gibi zorlu bir süreçte Kahkaha Yogası onun en büyük ilacı oldu" diye konuştu.
"KENDİSİNİ SÜREKLİ DEĞERSİZ HİSSETTİĞİNİ SÖYLEMİŞTİ"
Buzdoğan, Ankara'daki 26 yaşındaki danışanı M.N.'nin yeni evlendiğini ve mutsuzluğu nedeniyle ilişkisinde sıkıntılar yaşadığını belirtti. Danışanının şikayetini ve sonraki süreci anlatan Buzdoğan, "Eve gittiğinde eşinin kendisine neden mutsuz olduğunu ve ruh halindeki olumsuz durumu sorduğunu söyledi. Eşinin onu sürekli mutsuz görmesinden kaynaklı evliliklerinin olumsuz etkilendiğini aktardı. Kendisini sürekli değersiz hissettiğini söylemişti. Bu yüzden Kahkaha Yogası'na başlamak istemişti. 4-5 hafta boyunca kendisini keşfetmesi için duygu ve düşüncelerini yazmasını istedim" dedi.
"KAHKAHA YOGASI'NIN İLİŞKİLERE İNANILMAZ BİR ETKİSİ VAR"
Buzdoğan, Kahkaha Yogası sonrası danışanının ilişkisinin olumlu yönde ilerlediğini vurgulayarak, "Sürekli bir mutsuzluk halinde olduğunu ve çıkamadığını söylüyordu. Kahkaha Yogası ve Nefes Yogası'nı birleştirerek bir süreç izledik. Zihninin ve bedeninin açıldığını, bu süreçte de artık sorunları eşiyle paylaşabildiğini gördük. Bir seansı da eşi ve kendisiyle beraber yapmıştık. Aralarındaki diyalogda ilerlemeler olduğunu söylemişti. Kahkaha Yogası'nın ilişkilere inanılmaz bir etkisi var. 12 haftalık evlilik süreci dediğimiz bir süreç var. İkisi de bekar hayatlarından çıkıp evlilik hayatına geçtiler. O süreçte çok fazla uyum sorunu yaşanabiliyor" diye konuştu.
"BİZİM AMACIMIZ SEVİNCİ HAYATIMIZA AŞILAMAK"
Yoganın diğer türleriyle Kahkaha Yogası'nı ayıran etkenlere dair bilgiler veren Buzdoğan, "Aslında ikisi de zihni ve bedeni rahatlatan bir yoga sistemi. Yoga yalnızca sevinç duygusunu veremiyor. Kahkaha Yogası ise sevinç duygusunu aşılar. Bizim amacımız hayatımıza mutluluk getirmek değil, sevinci hayatımıza aşılamak. Mutluluk gelip geçer. Araba alırsın, ev alırsın ve mutlu olabilirisin. Sevinç ise öyle değil. Sevinç uzun sürelidir. Bir olay değildir, olgudur. Kısa sürede gelip geçmez. Bizim Kahkaha Yogası ile çalıştığımız şey sevinç duygusudur" dedi.
"ACIMIZI YA DA ÖFKEMİZİ KAHKAHAYLA DIŞARI ATABİLMEMİZİ SAĞLAR"
Buzdoğan, Kahkaha Yogası eğitimi veren kişi sayısının Türkiye'de çok az olduğunu belirtti. Seanslara katılmak isteyenlerin kendisine sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabildiğini vurgulayan Buzdoğan, "Biz öfkemizi öfkeyle, acımızı acıyla, üzüntümüzü üzüntüyle dışarı atıyoruz. Kahkaha Yogası ise acımızı ya da öfkemizi kahkahayla dışarı atabilmemizi sağlar" ifadelerine yer verdi.
"KAHKAHA YOGASI BANA BİRÇOK ŞEY KATTI"
İlayda Buzdoğan'ın Mersin'deki danışanlarından Saadet Şaraplı da Kahkaha Yogası ile hayata bakış açısında önemli değişiklikler olduğunu vurgulayarak, "Her şeyden önce doğru nefes alıp vermeyi öğrendim. İnsanız, doğal olarak gülümsemek her zaman kolay olmuyor. Ama fiziksel gerginliğimiz attım. Gevşediğimi hissettim. Olumsuz duygularımı en aza indirmeye başladım. Mesela sabahları yorgun bir şekilde eklem ağrılarıyla uyanıyordum. Bunlar sona erdi. Üretmeyi çok seven biriyim. Yaratıcılığım daha çok arttı. Hayatı sorgulamaktan vazgeçtim. Onun yerine başımıza gelen her şeyi 'yaşamamız gereken olaylar' şeklinde kabul etmeye başladım. Böyle olunca sorunları daha hafif atlatmaya başlıyorsunuz. Kahkaha Yogası bana birçok şey kattı" diye konuştu.